Την απόφαση για την ίδρυση του «υποβρύχιου μουσείου» έλαβαν σε συνάντησή τους η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου με τον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και τους δημάρχους Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά.
Στόχος είναι η γενικότερη ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τη δημιουργία καταδυτικού προορισμού υψηλών προδιαγραφών και μοναδικού περιεχόμενου.
Όπως διευκρινίστηκε, από το 2006 η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων με υποβρύχιες αρχαιολογικές έρευνες εντόπισε και χαρτογράφησε αρχαία και βυζαντινά ναυάγια, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Αττικής και της Ν. Εύβοιας, από τη νήσο Καβαλλιανή, έως τον Καφηρέα και το Σούνιο
19 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, 26 ναυάγια
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθετήθηκαν 19 ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι για την αποτελεσματικότερη προστασία των 26 ναυαγίων και σήμερα έχουν δρομολογηθεί όλες οι ενέργειες για τη δημιουργία του καταδυτικού πάρκου ενώ συνεχίζονται εντατικά οι έρευνες για την ανεύρεση και άλλων σημαντικών ναυαγίων.
Η συνέχεια θα υλοποιηθεί σύντομα με μνημόνιο συνεργασίας με τους Δήμους Λαυρεωτικής και Μαραθώνα όπου την υποστήριξη και αρωγή σε οικονομικό και επίπεδο υποδομών θα διαθέσει η Περιφέρεια Αττικής, ώστε να συμβάλει στην ενδυνάμωση τη τοπικής οικονομίας, στην τουριστική ανάπτυξη, στην πολιτιστική προβολή των μοναδικών ενάλιων μνημείων και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου δήλωσε πως πρόκειται για «μια πρόκληση για την ανάπτυξη μιας νέας μορφής τουρισμού. Του καταδυτικού τουρισμού, που μπορεί να γίνει παγκόσμιος πόλος έλξης. Και κατά συνέπεια, να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας».
«Μουσείο επί της ουσίας»
Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, αφού ανέφερε τον προκάτοχό του που ξεκίνησε την προσπάθεια, χαρακτήρισε «παγκόσμια είδηση», την ύπαρξη 26 αρχαίων ναυαγίων στον Ν. Ευβοικό «τα οποία συνιστούν ένα μουσείο επί της ουσίας».
Όπως τόνισε τα ναυάγια όχι μόνο είναι μέρος «της αρχαίας κληρονομιάς μας, αλλά είναι και πιο σύγχρονα και το σπουδαιότερο είναι επισκέψιμα, λόγω και της διαφάνειας των νερών».
Εστιάζοντας στην ποιότητα του θεάματος, επισήμανε ότι «εδώ διαθέτουμε εξαιρετικά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα», σε σύγκριση με άλλες χώρες που διαθέτουν καταδυτικό τουρισμό και προβάλλουν θέματα φυσικού υποβρύχιου ενδιαφέροντος.
Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς υπογράμμισε ότι το καταδυτικό πάρκο έρχεται να ενισχύσει την τουριστική δράση εν μέσω της κρίσης και αναζήτησης προσπαθειών για ανεύρεση θέσεων εργασίας, οι οποίες τώρα θα παρέχονται ανεμπόδιστα από το πλούσιο πολιτιστικό υπόβαθρο της περιοχής με το αρχαιότερο θέατρο στον κόσμο, αυτό του Θορικού και το Ναό του Ποσειδώνα.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης αφού μίλησε για υψηλής «σπουδαιότητας υποθαλάσσιο μουσείο» υποσχέθηκε «πολλά πλάνα» για το μέλλον.
[related-articles]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου