~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ήρθε ο καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες για τα σκουπίδια τους η Αθήνα και ο Πειραιάς!


Αθήνα, 08-07-2009


Ο Βουλευτής Αττικής και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, ήταν μάρτυρας της πρωτοφανούς αγριότητας προκλητικής επίθεσης των ΜΑΤ εναντίον του ιδίου και των διαμαρτυρόμενων κατοίκων που αντιστέκονται στην βίαιη εγκατάσταση ΧΥΤΑ στο Γραμματικό.
Δυστυχώς η αστυνομία έχει μετατραπεί από την ΝΔ σε όργανο καταστολής οποιασδήποτε δημοκρατικής και λαϊκής αντίδρασης.
Τα ΜΑΤ υπακούοντας στις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών επιτέθηκαν με χημικά και δακρυγόνα εναντίον των κατοίκων και του Βουλευτή που συμμετείχε στην διαμαρτυρία τους, συλλαμβάνοντας και χτυπώντας τον Πρόεδρο του Γραμματικού, κ Ν. Κούκη, καθώς και πολίτες που απλώς διαμαρτυρόταν.

Η κυβέρνηση αρνείται να ακούσει τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων που θεωρούν αναποτελεσματική και ξεπερασμένη την μέθοδο των ΧΥΤΑ.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του λαού και εναντίον των εκπροσώπων του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν θα μας κάνουν να υποχωρήσουμε.
Ο Βουλευτής Αττικής και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Βασίλης Οικονόμου, θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για δημιουργία ενός νέου εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων.

Μαζί με τους κατοίκους του Γραμματικού και της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην άδικη και παράλογη προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε ένα τεράστιο σκουπιδότοπο. Δεσμεύεται για μια ακόμη φορά δημόσια ότι θα παραμείνει σταθερός και ανυποχώρητος συμπαραστάτης των κατοίκων που αρνούνται να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία τους και να υποβαθμιστεί κατ΄ αυτόν τον βίαιο τρόπο η περιοχή τους. Άμεσα θα επανέλθει στην Βουλή ζητώντας την ανατροπή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης των απορριμμάτων και θα ζητήσει να εφαρμοστούν νέες μέθοδοι διαχείρισης των απορριμμάτων με νέες χωροθετήσεις.

Ήρθε ο καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες για τα σκουπίδια τους η Αθήνα και ο Πειραιάς!

Οι εκβιασμοί της ΝΔ και του ΕΣΔΚΝΑ δεν θα περάσουν.

Ο αγώνας συνεχίζεται με ακόμη περισσότερη ένταση και ορμή, δίπλα στους πολίτες, για τους πολίτες!

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Χαριλάου Τρικούπη 41,106 81 Αθήνα
Τηλ. 210-8542901&210-8542254
Fax 210-8542813

Πεδίο μάχης, με άγριες συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ,στο Γραμματικό


«Πόλεμος»
αστυνομικών - κατοίκων στο Γραμματικό
Τραυματισμένο μετέφεραν
τον κοινοτάρχη κ. Ν. Κούκη στο Τμήμα
παρά την απαγόρευση δίωξης
κατά την άσκηση των καθηκόντων του

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Δ. ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ*

Σε πεδίο μάχης, με άγριες συγκρούσεις των κατοίκων με τα ΜΑΤ, εμπρησμούς μηχανημάτων και καταιγισμό δακρυγόνων (ένα από τα δύο προκάλεσε και πυρκαϊά στη θέση Σέσι), μετατράπηκε χθες το πρωί η περιοχή Μαύρο Βουνό στο Γραμματικό, κοντά στο σημείο όπου επρόκειτο να ξεκινήσουν εργασίες για την κατασκευή του δεύτερου σε ολόκληρη την Αττική Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Το βουνό, όπου τον Αύγουστο του 2005 κατέπεσε το αεροσκάφος της εταιρείας «Ηλιος» με απολογισμό 121 νεκρούς, το βουνό που κάθε καλοκαίρι καίγεται λίγο λίγο με απανωτές δασικές πυρκαϊές, χθες μετατράπηκε ξανά σε «γη του πυρός», αυτή τη φορά στο όνομα των σκουπιδιών. Με τραυματίες κατοίκους και αστυνομικούς, που βρέθηκαν για μία ακόμη φορά αντιμέτωποι. Μεταξύ τους ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Ν.Κούκης, ο οποίος παρ΄ ότι ξυλοκοπήθηκε άγρια, όπως καταγγέλλει, από τις αστυνομικές αρχές, δεν αφέθηκε στο νοσοκομείο αλλά προσήχθη μαζί με άλλους κατοίκους στο Αστυνομικό Τμήμα και εξετάστηκε αν θα κινηθεί σε βάρος του αυτόφωτη διαδικασία, παρ΄ ότι ο Δημοτικός και Κοινοτικός Κώδικας προβλέπει ότι δεν μπορεί να διωχθεί κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 το πρωί, όταν έκαναν την εμφάνισή τους σκαπτικά μηχανήματα μαζί με τους εργολάβους που έχουν αναλάβει τα έργα για την κατασκευή του νέου ΧΥΤΑ. Νωρίτερα κάτοικοι είχαν συγκεντρωθεί στον δρόμο και είχαν στήσει οδοφράγματα τοποθετώντας διάφορα αντικείμενα, ακόμη και αυτοκίνητα, προκειμένου να σταματήσουν με φράγματα και φωτιά τα οχήματα που είχαν προορισμό τον χώρο όπου θα γίνει ο ΧΥΤΑ. Εσκαψαν ακόμη και το οδόστρωμα με μηχανήματα. Τότε αστυνομικοί των ΜΑΤ επενέβησαν προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής «κατά τη διέλευση των οχημάτων-μηχανημάτων έργων, κάτοικοι της περιοχής διαμαρτυρόμενοι τοποθέτησαν οδοφράγματα σε διάφορα σημεία της διαδρομής, επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις και προέβησαν σε εμπρηστικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή».

Στην πραγματικότητα επικράτησε χάος. Και τα επεισόδια έλαβαν διαστάσεις. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους κατοίκους από το σημείο, με αποτέλεσμα αρκετοί να τραυματιστούν, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα. Τα πνεύματα προς στιγμήν ηρέμησαν, ωστόσο στην περιοχή έφτασαν και κάτοικοι από άλλες περιοχές και τα επεισόδια με τους αστυνομικούς αναζωπυρώθηκαν.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κάποιοι έβαλαν φωτιά σε αυτοκίνητο που χρησιμοποιούνταν ως οδόφραγμα, ενώ ξαφνικά εκδηλώθηκαν πύρινες εστίες σε διάφορα σημεία του δάσους προς τη θέση Σέσι. Στην περιοχή έφτασαν 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 35 ατόμων, ενώ ρίψεις νερού έκαναν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα. Υστερα από αρκετή ώρα οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά προτού επεκταθεί σε κατοικημένη περιοχή.
Σύμφωνα με τους συγκεντρωμένους κατοίκους, η πυρκαϊά ξέσπασε από τα δακρυγόνα που πετούσαν οι αστυνομικοί. Ωστόσο από την πλευρά της ΓΑΔΑ γίνεται λόγος για σύλληψη τριών ατόμων «ύστερα απο συντονισμένες ενέργειες πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων για εμπρησμούς στην ευρύτερη περιοχή του Γραμματικού». Ακόμη, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, κατά τα επεισόδια τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και συνελήφθη ένα άτομο επειδή έπεσε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε πάνω σε αστυνομικό, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009