~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 1 Ιουνίου 2013

Γιορτή ειρήνης και δημοκρατίας στον Μαραθώνα το Σάββατο 1η και Κυριακή 2 Ιουνίου 2013



Tου Φώτη Δεληβοριά*




Λίγα χρόνια πριν, κανείς μας δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι το κλίμα μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη θα έμοιαζε τόσο με το σημερινό. Νομίζεις πως οργανώσεις σαν την «Καρφίτσα» του Γιοσμά και ανθρωποειδή όπως οι Γκοτζαμάνης, Εμμανουηλίδης, Πιτσώκος ζωντάνεψαν ξαφνικά. Αυτή τη φορά με μαύρα ρούχα, ξυρισμένα κεφάλια και sieg heil στο τατουάζ. Νοσταλγοί του Χίτλερ και τότε και τώρα, υπέρμαχοι της φυλετικής καθαρότητας, θρασύδειλοι διώκτες κυνηγημένων και απόκληρων του Τρίτου Κόσμου, που η πείνα ή κάποιος πόλεμος τους ξέβρασε στην πολιτισμένη Δύση. Η σημερινή «Καρφίτσα» ονομάζεται Χρυσή Αυγή και είναι κόμμα του Κοινοβουλίου, η δράση της είναι συμπληρωματική της μνημονιακής πολιτικής και οι επιδιώξεις της κίνδυνος για τη δημοκρατία.
Αυτός είναι ο πρώτος λόγος που πρέπει να ξαναθυμηθούμε τη δολοφονία του Λαμπράκη και να καταγγείλουμε ξανά τις παρακρατικές ομάδες.
Ο δεύτερος είναι το ιδανικό για το οποίο αγωνίστηκε και θυσιάστηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης. Το ιδανικό της πανανθρώπινης ειρήνης, που δοκιμάζεται στις μέρες μας με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις. Οι ανταγωνισμοί των εξοπλισμών δεν έχουν σταματήσει. Οι έμποροι όπλων βρίσκουν πεδίο δράσης υποδαυλίζοντας εθνικιστικές, φυλετικές και θρησκευτικές διαφορές που ενυπάρχουν στα πιο καθυστερημένα στρώματα σε παγκόσμια ακτίνα. Σπέρνουν τον όλεθρο διαλύοντας κράτη και κοινωνίες ολόκληρες. Ο νέος ιμπεριαλισμός διαμερίζει τα ιμάτια του πλούτου των εθνών και τα προσφέρει βορά στις ύαινες της κερδοσκοπίας. Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη χθες, Συρία σήμερα. Αύριο ποιος; Η παγκόσμια ειρήνη σε κίνδυνο. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης θυσιάζεται ξανά.
Ο τρίτος λόγος είναι η ανταπόκριση που είχε η θυσία του Λαμπράκη στη νεολαία. Με πρότυπο τον ήρωα Λαμπράκη αναπτύχθηκε ένα γιγάντιο νεολαιίστικο κίνημα πρωτοφανές στην Ιστορία, που ο φόβος που προκάλεσε στους αντιδραστικούς κύκλους της εποχής ήταν και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών.
Θέλοντας να τιμήσουμε τον άνθρωπο, τον επιστήμονα, τον αθλητή, τον ειρηνιστή, η Πολιτική Κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Μαραθώνα, η Ν.Ε. Ανατολικής Αττικής και το Τμήμα Πολιτισμού, οργανώνουν το Σάββατοκύριακο, 1 και 2 Ιουνίου, ένα διήμερο μνήμης και τιμής για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Λαμπράκη.
Η πόλη του Μαραθώνα έχει συμβολικό χαρακτήρα: Πρώτον, γιατί εδώ έγινε η ιστορική μάχη, που κατά τους ιστορικούς έκρινε τη νίκη της δημοκρατίας κατά της βαρβαρότητας και, δεύτερον, γιατί ο Λαμπράκης ξεκίνησε από τον Τύμβο του Μαραθώνα την πρώτη -απαγορευμένη από την κυβέρνηση- πορεία ειρήνης στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε για να πραγματοποιήσουμε μαζί αυτό το διήμερο, ώστε η επιτυχία του να καθιερωθεί ως γιορτή για τη δημοκρατία και την ειρήνη που θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.


*Ο Φώτης Δεληβοριάς είναι δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα

*από την εφημ. Η ΑΥΓΗ 31.5.2013