~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

"Ξύλινα, Χάλκινα, Κρουστά": Δύο συλλογές διηγημάτων του Πάνου Σκουρολιάκου

   Βιβλιο-παρουσίαση   

“Ξύλινα, Χάλκινα, Κρουστά”
Πάνος Σκουρολιάκος
Διηγήματα
Σελίδες 88
Εκδόσεις του Αυγούστου
Τιμή: 10,60 ευρώ
Στο εξώφυλλο: Η φιλαρμονική της Καλαμάτας το 1952

Κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις του Αυγούστου, δύο συλλογές διηγημάτων του Πάνου Σκουρολιάκου, με γενικό τίτλο “Ξύλινα, Χάλκινα, Κρουστά”.



Ο κόσμος του θεάτρου μπερδεύεται με τον κόσμο τής λογοτεχνίας δίνοντας κείμενα γοητευτικά, ξεχωριστά και με έντονο προσωπικό ύφος. Είναι διηγήματα με ιδιαίτερη και έντονη γραφή μιας άλλης εποχής γεμάτη μνήμες, συγκινήσεις, και συναρπαστικά χρώματα.
Η "Αγκούσα", Κάλβος 1980 και η "Άδεια πλατεία", Υάκινθος 1986, συναντήθηκαν σ’ αυτήν τη συγκεντρωτική έκδοση, κουβαλώντας το άρωμα του παρελθόντος και παραμένοντας το ίδιο ελκυστικές μέχρι σήμερα, για να ταξιδέψουνε προς το αύριο.

Τα διηγήματα “Ξύλινα, Χάλκινα, Κρουστά” είναι, όπως σημειώνει και ο ίδιος ο συγγραφέας: “Νεανικές αμαρτίες… Διηγήματα γραμμένα πριν από πολλά χρόνια… Επηρεασμένος από τους ποιητές της γενιάς του `70 και ιδιαιτέρως από τον Γιώργη Μαρκόπουλο”…
…“Μικρός, που έπαιζα στη φιλαρμονική του Παλαιού Φαλήρου και η μπάντα αποτελείτο από ξύλινα, χάλκινα και κρουστά όργανα, ονειρευόμουνα να γίνω ή ηθοποιός ή συγγραφέας. Ή και τα δυό…”.


ΠΑΝΟΣ ΣΚΟΥΡΟΛΙΑΚΟΣ  - Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Σχολές «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» και Πέλου Κατσέλη (1978).
Ως ηθοποιός συνεργάσθηκε με το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, με το «Θεσσαλικό Θέατρο», τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και Κομοτηνής, τη «Νέα Ελληνική Σκηνή», το «Σύγχρονο Ελληνικό Θέατρο» και πολλούς θιάσους του ελευθέρου θεάτρου. Πρωταγωνίστησε σε έργα των: Αριστοφάνη, Μένανδρου, Σοφοκλή, Ευριπίδη, Κορνάρου, Αισχύλου, Μπέκετ, Σαίξπηρ, Μολιέρου, Ρουτζάντε, Νεσίν, Χουρμούζη, Μισιτζή, Κ. Μουρσελά, Γ. Σκούρτη, Γ. Αρμένη, Γ. Διαλεγμένου, Α. Σακελλάριου, Ψαθά, Μ. Κορρέ, Ρ. Κόσσα, Ρ. Κούνεϊ, Μ. Τσαίης, κ.α.
Σκηνοθέτησε στο θέατρο: Ρουτζάντε, Ψαθά, Σακελλάριο, Γιαννακόπουλο, Άννινο, Λάσκαρη, Σουρή, Λέοναρντ, Μισιτζή, Π. Μέντη, Α. Δήμου, Μ. Χουρμούζη, κ.α. Έπαιξε και σκηνοθέτησε για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Έγραψε και έπαιξε επιθεώρηση στα μεγαλύτερα θέατρα του είδους. Έπαιξε στις ταινίες «Φτάσαμε» του Στ. Τσιώλη, «Ο Ηλίας του 16ου» του Ν. Ζαπατίνα, «Αν έχεις τύχη διάβαινε» του Σπ. Πετρόπουλου, καθώς και σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και τηλεοπτικά προγράμματα. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύοντας κείμενα γύρω από τον πολιτισμό και την πεζογραφία. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Αγκούσα» (Κάλβος 1981) και «Άδεια Πλατεία» (Υάκινθος 1987) .
Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ (1977 – 2007), Διευθυντής Σπουδών της «Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης» του Πειραϊκού Συνδέσμου (2007-2013), Αντιπρόεδρος του «Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων» του Σ.Ε.Η. , ενώ δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. (2005- 2012). 

Σημείωμα του συγγραφέα
Νεανικές αμαρτίες… Διηγήματα γραμμένα πριν από πολλά χρόνια…
Επηρεασμένος από τους ποιητές της γενιάς του `70 και ιδιαιτέρως από τον Γιώργη Μαρκόπουλο. Του οφείλω ευχαριστίες. Καθώς και στον Μάριο Ποντίκα που ως εισηγητής των εκδόσεων «Κάλβος» πρότεινε να εκδοθεί η «Αγκούσα». Τότε δεν γνώριζε πως ο «πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας» σπουδάζει θέατρο, ούτε και ποιος είναι… Ευχαριστήρια και στον Γιώργο Χατζόπουλο τον εκδότη, αλλά και στους Ηλία Καφάογλου και Γιώργο Φίλη που εξέδωσαν το δεύτερο βιβλίο μου «Άδεια Πλατεία» στις εκδόσεις «Υάκινθος». Και τον Δημήτρη Καλοκύρη που δημοσίευσε το πρώτο γραπτό μου στο «Τραμ» (το τελευταίο…) και στους Αντώνη Φωστιέρη και Θανάση Θ. Νιάρχο της «Λέξης» στον Κώστα Γ. Παπαγεωργίου με τα «Γράμματα και Τέχνες» και στον αξέχαστο Κώστα Σταματίου που δημοσίευσε τρία από αυτά στην εφημερίδα «Τα Νέα». 
Το 1985 μπήκε μια μεγάλη τελεία σ αυτού του είδους τον γραπτό λόγο από μέρους μου.
Και να που έρχεται το 2013 η Δόνη Μιχηλίδου, ομότεχνη στην μεγάλη συντεχνία του Θεάτρου και με τις «Εκδόσεις του Αυγούστου» επανακυκλοφορούν οι συλλογές αυτές συγκεντρωτικά υπό τον τίτλο «Ξύλινα Χάλκινα Κρουστά». Τις τελευταίες ευχαριστίες στη Δόνη.
Μικρός, που έπαιζα στη φιλαρμονική του Παλαιού Φαλήρου, και η μπάντα αποτελείτο από ξύλινα, χάλκινα και κρουστά όργανα, ονειρευόμουνα να γίνω ή ηθοποιός, ή συγγραφέας. Ή και τα δύο….



Βρείτε το βιβλίο στις "Εκδόσεις του Αυγούστου"

- δείτε και στο: http://left.gr/news/xylina-halkina-kroysta-dyo-sylloges-diigimaton-toy-panoy-skoyroliakoy#sthash.NeZy4xjC.dpuf