~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Προστατέψτε τα δάση, απαιτούν οι πολίτες


(ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ)
Αποψη από την καταστροφή
στην περιοχή του Μαραθώνα
που προκάλεσε η πυρκαϊά του Αυγούστου,
η οποία έκανε στάχτη τεράστιο τμήμα
του δασικού πλούτου της Αττικής



Οι παρεμβάσεις στην ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα καμένα της Αττικής


Να σταματήσει η δόμηση μέσα στα δάση, να μπει φραγμός στις αυθαίρετες και εκτός σχεδίου κατασκευές και να προστατευθούν οι δασικοί τόποι σε όλη τη χώρα ζητεί η πλειονότητα των εκατοντάδων πολιτών που εκφράζουν τις απόψεις τους όσον αφορά το σχέδιο νόμου «Για την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων που επλήγησαν από τις πυρκαϊές του Αυγούστου 2009 και λοιπές διατάξεις», το οποίο έθεσε σε τριήμερη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η διαβούλευση λήγει σήμερα και οι ενδιαφέρουσες απόψεις των πολιτών θα ληφθούν υπόψη στο τελικό σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οι περισσότεροι πολίτες επικροτούν τις θέσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, όπως και τη διαδικασία διαβούλευσης. Αρκετοί είναι αυτοί που ρωτούν γιατί το νομοσχέδιο αφορά μόνο την Αττική και όχι όλη τη χώρα, άλλοι υποστηρίζουν ότι η νοοτροπία είναι αυτή που κυρίως πρέπει να αλλάξει, ενώ μερίδα πολιτών εκφράζει επιφυλάξεις ως προς το ποιοι θα ελέγχουν τους ελεγκτές. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη κάλεσε τους πολίτες, αρμόδιους φορείς, επιστημονικούς, παραγωγικούς και κοινωνικούς εταίρους να καταθέσουν τις παρατηρήσεις, απόψεις και προτάσεις τους επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, το οποίο επιδιώκει την αυξημένη προστασία των καμένων δασών και δασικών εκτάσεων από παράνομες καταπατήσεις και αυθαίρετες οικοδομές που φυτρώνουν στις καμένες εκτάσεις τα τελευταία χρόνια.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών και την απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών στις περιοχές του Νομού Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαϊές του Αυγούστου 2009 ώσπου να κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες, ο κ. Σωτήρης Βαρλοκώστας επισημαίνει ότι πρέπει να απαλλοτριωθούν όλες οι δασικές εκτάσεις που ανήκουν σε ιδιώτες, γιατί τότε δεν θα βάζουν φωτιές με σκοπό να αποχαρακτηριστούν και να κτίσουν, ενώ ο κ. Νίκος Βίττης τονίζει ότι το πρόβλημα βρίσκεται στην οριοθέτηση των οικισμών που είτε δεν είναι σωστή είτε δεν υπάρχει. Ειδικά στην Ανατολική Αττική τα όρια πολλών οικισμών είναιαποδεδειγμένα- παραποιημένα και περιλαμβάνουν δασικές εκτάσεις. Συνεπώς πρέπει να επανεξεταστούν.
Ο δασολόγος κ. Κυριάκος Τσίπης αφού συγχαίρει την υπουργό Περιβάλλοντος για τη διαδικασία κοινωνικής διαβούλευσης, εκφράζει την απορία γιατί να υπάρξει αναστολή έκδοσης νόμιμων οικοδομικών αδειών. Και τονίζει ότι αυτός που θα χτίσει παράνομα δεν πρόκειται ποτέ να πάει να βγάλει άδεια. Τι φταίνε λοιπόν οι υπόλοιποι που είναι νόμιμοι και θα καθυστερήσουν; Μήπως πρέπει να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στις παραπάνω διαδικασίες από το να σταματάμε όλες τις άδειες; καταλήγει.
O κ. Δαμιανός Καλπακίδης επίσης συγχαίρει για την πρωτοβουλία της δημόσιας διαβούλευσης και τονίζει ότι το νομοσχέδιο κινείται προς την ορθή κατεύθυνση. Ο κ. Παναγιώτης Βαρλάγκας αναφέρεται στην άστοχη μείωση του αριθμού των εισακτέων στις δύο πανεπιστημιακές σχολές Δασολόγων, αλλά και στην απροθυμία των νέων να εισαχθούν στις αντίστοιχες σχολές των ΤΕΙ και ο κ. Γιάννης Χατζάκης τονίζει ότι ήταν καιρός να θεσπιστεί νόμος για την καταπάτηση των δασικών εκτάσεων, αλλά το βασικό είναι η εφαρμογή και η αποτελεσματικότητα. Ο κ. Σταμάτης Ευσταθόπουλος υπογραμμίζει ότι πρέπει να σταματήσει το αίσχος να κτίζουν μέσα στα δάση, ο κ. Χρήστος Παγώνης αφού συγχαίρει το υπουργείο για την πρωτοβουλία τονίζει ότι τα συμφέροντα στον χώρο είναι μεγάλα και ισχυρά και προτείνει να γίνουν παράλληλες ενέργειες για την ταχύτατη ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεων, ο κ. Γρηγόρης Νανόπουλος σημειώνει ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο επισημαίνει ότι όσο η διαδικασία ένταξης στο σχέδιο πόλης είναι δύσκαμπτη και χρονοβόρα τόσο θα οργιάζει η αυθαιρεσία και η καταπάτηση, και κ. Παντελής Μήτσιου τονίζει ότι δεν κατανοεί γιατί η εφαρμογή του νομοσχεδίου δεν επεκτείνεται σε όλες τις περιοχές στις οποίες είχαμε ανάλογα φαινόμενα κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Απαράδεκτο χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου ο κ. Δημήτρης Χατζησάββας και προτείνει αλλαγή του χωροταξικού και, ειδικά για την Αττική, να σταματήσουν να χτίζονται πολυκατοικίες. Ο μηχανικός να είναι υπεύθυνος για την εφαρμογή του νόμου. Το σπίτι να χτίζεται χωρίς άδεια και η Πολεοδομία να μετατραπεί σε Αστυνομία που θα ελέγχει αν εφαρμόζεται ο νόμος, αλλά και τις καταγγελίες. Να καταργηθεί ο διαχωρισμός δασικών- αγροτικών εκτάσεων.
O κ. Δημήτρης Κομνηνός προτείνει αυστηρή αστυνόμευση των πυρόπληκτων περιοχών και δημιουργία ενός και μόνο νόμου ο οποίος να περιλαμβάνει όλους τους παλιούς που ισχύουν και νέους που θα θεσπιστούν. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχουν συγκεντρωμένα και σαφώς ορισμένα τα πάντα γύρω από τα δάση, τις γεωργικές εκτάσεις, άλλες ζώνες κ.λπ., τα οποία πρέπει να συνοδεύονται με χάρτες και αεροφωτογραφίες όλου του ελληνικού εδάφους. Ετσι αυτόματα κάθε δασική έκταση που καίγεται, θα είναι αναδασωτέα.

Ο κ. Μανώλης Μάλαμας εκφράζει τον φόβο ότι θα βρεθούν «παραθυράκια», ο κ. Θανάσης Τζαβάρας ρωτάει τι θα γίνει με τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις, ο κ. Γιάννης Τεάζης ρωτάει ποιος θα ελέγχει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τους ελέγχους, η κυρία Κατερίνα Κουνάδη επισημαίνει ότι η προστασία των δασών πρέπει να αποτελεί μέρος μιας συνολικής πολιτικής για τον άνθρωπο και την αρμονική σχέση ανάπτυξης και περιβάλλοντος, στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ισοτιμίας, των ίσων δικαιωμάτων και υποχρεώσεων στην ποιότητα του αστικού, περιαστικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος και στην αειφορία.



Τι προτείνουν οι δικηγόροι

Παρέμβαση στη συζήτηση για το νομοσχέδιο προστασίας των καμένων εκτάσεων στη Βορειοανατολική Αττική έκανε και η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Ειδικότερα οι δικηγόροι παρατηρούν τα εξής:
* Η νομιμότητα της έκδοσης οικοδομικής άδειας για ανέγερση κτίσματος σε αναδασωτέα περιοχή δεν μπορεί να περιορίζεται και να εξαντλείται στη διαπίστωση απλώς της «ακριβούς» και «νόμιμης χωροθέτησης» του κτίσματος από Ειδική Επιτροπή Ελέγχου (άρθρο 2, παρ. 2).
* Δεν είναι δυνατόν να προβλέπεται συντρέχουσα αρμοδιότητα δύο διαφορετικών υπηρεσιών για το ίδιο αντικείμενο, δηλαδή για την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων σε αναδασωτέες περιοχές (άρθρο 3, παρ. 1). * Η απλή αναφορά των γεωγραφικών συντεταγμένων κατά την έκδοση της οικοδομικής άδειας για ανέγερση ακινήτου σε εκτός σχεδίου (πυρόπληκτη) περιοχή δεν αποτελεί εχέγγυο για τη νομιμότητά της, με δεδομένη τη μη ύπαρξη δασικού χάρτη (άρθρο 3, παρ. 3).
Τέλος, σημειώνουν ότι αποτελεί σημαντική παράλειψη η μη αναφορά προθεσμίας τόσο για τη σύνταξη των δασικών χαρτών όσο και για την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας. Οι προθεσμίες που προβλέπονται για την κήρυξη μιας περιοχής σε κτηματογράφηση καθώς και για την επίσπευση της κύρωσης των δασικών χαρτών δεν υποκαθιστούν την εν λόγω παράλειψη (άρθρο 4, παρ. 1 και άρθρο 5).

*από την εφημ. ¨ΤΟ ΒΗΜΑ" ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΩΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ  Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=296471&dt=30/10/2009

AΡΚΑΔΙΚΟ ΒΗΜΑ-online.gr

Ν.Μάκρη: Εκδήλωση του Τοπικού Συμβούλιου Νέων

Το Τοπικό Συμβούλιο Νέων Νέας Μάκρης προσκαλεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου στις 9.00 μ.μ. σε εκδήλωση στο IL-DIVO Monaco (café-bar) στο λιμανάκι της Νέας Μάκρης σε μια βραδιά γεμάτη διασκέδαση για μικρούς και μεγάλους, με ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδι.

Η απόφαση να οργανωθεί μια τέτοια εκδήλωση έχει με σκοπό την ενημέρωση των νέων σχετικά με το θεσμό των Τοπικών Συμβουλίων, τα προβλήματα της σημερινής νεολαίας και άλλα επίκαιρα θέματα καθώς επίσης και την ενσωμάτωσή τους στον κόλπο των μεγαλύτερων ηλικιών.
 Στόχος είναι μία όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία του Συμβουλίου Νέων με το Δήμο, τους νέους αλλά και με μεγαλύτερους ανθρώπους που νιώθουν ακόμα νέοι.

«Πιστεύουμε πως οι νέοι μπορούν να γίνουν ένα δεμένο σύνολο και μια ενιαία δύναμη με τους μεγάλους. Θα είναι τιμή μας, λοιπόν, η παρουσία σας και η στήριξή σας σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε».

*από την Ναυτεμπορική και από "Ανατολική Αττική"