~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Μάχη με τις φλόγες και τους ανέμους στην Κάρυστο


Μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά


Μάχη με τις φλόγες, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, δίνουν οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης στην Κάρυστο, η οποία από τις 3:30 τα ξημερώματα έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γύρω στις 6:30 το απόγευμα της Κυριακής οι καιρικές συνθήκες επέτρεψαν σε τρία ελικόπτερα να επιχειρήσουν στην περιοχή.

Το βράδυ της Κυριακής αναζωπυρώθηκε το ανατολικό μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή Αετοράχη και έχει πλέον ενωθεί με το βόρειο μέτωπο της φωτιάς στα βορειοδυτικά του Αετού στην περιοχή Κοκκινόχωμα.
Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους πυροσβέστες, αφού δεν έχει ακόμα ελεγχθεί η φωτιά που ξέσπασε πριν από 24 ώρες και καταστρέφει όλη την βλάστηση στις χαράδρες.
Στην περιοχή επιχειρούν 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 52 πεζοπόροι, η ένταση των ανέμων έχει πέσει στα 7 έως 8 μποφόρ, από 10 έως 11 μποφόρ που ήταν χθες το βράδυ.
Ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης θεωρεί πλέον εξαιρετικά πιθανόν η φωτιά να είναι προϊόν εμπρησμού.


Όπως δήλωσε «μου μετέφεραν ότι η φωτιά χθες το βράδυ ξεκίνησε από τέσσερις εστίες συγχρόνως γεγονός που συνηγορεί στο ενδεχόμενο του εμπρησμού».

Η Πυροσβεστική είχε καταφέρει το μεσημέρι να περιορίσει τη φωτιά σε δύο μέτωπα, αν και οι ισχυροί άνεμοι κατέστησαν αδύνατη την επιχείρηση από εναέριες δυνάμεις.

Κατοικημένες περιοχές δεν απειλούνται από το μεσημέρι. Μόνο στον οικισμό Αετό προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε τέσσερα σπίτια και σε προαύλιους χώρους.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά. Επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωί της Κυριακής στον Αετό. Το πρώτο κρίσιμο 12ωρο επικράτησε πανικός. Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης «όλο το βράδυ παραθεριστές έφευγαν πανικόβλητοι. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Με δυσκολία αναπνέαμε από τους καπνούς, ακόμη και στην παραλία. Ο δρόμος προς Χαλκίδα ήταν γεμάτος».

Αγροτουριστική περιοχή η Κάρυστος, καίγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως σημειώνει ο κ. Πλατυμέσης, «πέρσι σαν σήμερα είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, διότι δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες».

* Την Κυριακή ξέσπασαν 55 πυρκαγίες σε όλη τη χώρα.


Κρήτη: Φωτιά στην Πρέβελη
Τεράστια καταστροφή για το δεύτερο μεγάλο φοινικόδασος της Κρήτης, αυτό στην Πρέβελη Ρεθύμνου, καταστροφή οικολογική, πολιτιστική και τουριστική, δήλωσε ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Νομού Ρεθύμνης κ. Μπαγιαρτάκης, ότι είναι οι συνέπειες της φωτιάς στην περιοχή.

«Ο μεγαλύτερος μας εχθρός είναι οι ισχυροί άνεμοι από τους οποίους μάλιστα δεν μπορείς ούτε να σταθείς όρθιος» είπε χαρακτηριστικά.
Το φοινικόδασος έχει σε μεγάλο μέρος αποτεφρωθεί από την πυρκαγιά. Η φωτιά, αν και απείλησε το μοναστήρι της περιοχής, τη γνωστή Μονή Πρέβελη, στη συνέχεια άλλαξε πορεία.
Στο δεύτερο μέτωπο φωτιάς, στα Ακούμια, κάηκαν συνολικά 160 στρέμματα χορτολιβαδικής και
αγροτικής έκτασης.
Τα χωριά Γιαννιού και Ροδάκινο κινδύνευσαν σοβαρά, αλλά ευτυχώς τόσο οι δυνάμεις πυρόσβεσης όσο και η αλλαγή κατεύθυνσης του αέρα έσωσαν στο παρά πέντε σπίτια και αγροτικές εγκαταστάσεις.
Στα καμένα, μέχρι αυτή την ώρα, συνυπολογίζονται ελαιώνες και ζώα, αλλά η καταμέτρησή τους είναι προς το παρόν αδύνατη, όπως αναφέρει ο κ. Μπαγιαρτάκης.
Εν τω μεταξύ, τρεις φωτιές που έχουν εκδηλωθεί στο νομό Ρεθύμνου καίνε αγροτικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις μέχρι αυτή την ώρα.
Πρόκειται για τη φωτιά στο Ροδάκινο του δήμου Φοίνικα που εκδηλώθηκε στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου και λόγω των ισχυρών ανέμων έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Αρχικά στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετείχαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, αλλά η αντιμετώπιση της ήταν αρκετά δύσκολη.
Λίγη ώρα αργότερα, στις 23:30, μία νέα εστία ξεκίνησε στην Ακουμιανή - Γιαλιά του δήμου Λάμπης στα Ακούμια. Στις 5.40 τα ξημερώματα εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη Γιανιού - Πρέβελη του Δήμου Φοίνικα.
Η φωτιά συνεχίζει να μαίνεται και σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πάνω από 4.000 στρέμματα αγροτικής και χορτολιβαδικής έκτασης έχουν καεί στην περιοχή Ροδάκινο.
Την πυροσβεστική υπηρεσία Ρεθύμνου επιβοηθούν τα κλιμάκια Μοιρών και Πύργου από Ηράκλειο, Βρυσών και Καντάνου από Χανιά.
Το απόγευμα της Κυριακής οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό έλεγχο τις φωτιές στα Λευκόγια Ρεθύμνου,  στο Τογάνι Κερατέας, στην Αττική και στα Μαύρα Βουνά στον Άραξο Αχαΐας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ