~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2008

«Τριτοκοσμική και απαράδεκτη» η κατάσταση στη χωματερή της Νέας Μάκρης

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
Εγκλημα στην αμερικανική βάση
«Τριτοκοσμική και απαράδεκτη» χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη χωματερή της Νέας Μάκρης από τον συντονιστή της Νομικής Ομάδας Υποστήριξης Πολιτών του WWF Ελλάς κ. Η. Τζηρίτη. Στον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος βρίσκεται εντός της πρώην αμερικανικής βάσης στην περιοχή Μπρέξιζα, αποτίθενται απορρίμματα, επικίνδυνα και μη και, όπως καταγγέλλει η περιβαλλοντική οργάνωση, «παραβιάζεται κατάφωρα μια σειρά νόμων και διατάξεων που αναφέρονται στην προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και το κλιμάκιο επιθεωρητών της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε έγγραφο της υπηρεσίας (16.01.2008), από τον Δήμο Νέας Μάκρης «δεν έχει υποβληθεί τεχνική μελέτη για την περιβαλλοντική αποκατάσταση του εν λόγω χώρου».
Κατά τη διάρκεια αυτοψίας των ειδικών του WWF - ύστερα από καταγγελία της Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος Ορμου Μαραθώνα «Η Τετράπολις» - διαπιστώθηκε ότι σε όλη σχεδόν την έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης υπάρχουν εκτεταμένες και καταστρεπτικές επιχωματώσεις σε παρακείμενα ρέματα (ρέμα Ροκφέλερ). «Η περιοχή έχει έντονα χαρακτηριστικά υγροτόπου λόγω της μόνιμης παρουσίας νερού και των χαρακτηριστικών ειδών χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούνται εκεί. Το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που έχουν κατά καιρούς προβεί σε ελέγχους στην περιοχή» αναφέρει ο κ. Τζηρίτης.
Σύμφωνα με τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προστασία των ρεμάτων έχει ζωτική σημασία για το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον και αυτά πρέπει να προστατεύονται αυστηρά καθ' όλη την έκτασή τους (ΣτΕ 1801/95) έτσι ώστε να διατηρείται η φυσική τους κατάσταση και να διασφαλίζεται η επιτελούμενη από αυτά λειτουργία της απορροής των υδάτων (άρθρ. 24 Συντ., ΣτΕ 319/2002, 2656/99, 4728/97, 5930/96 κ.α.), αποκλειομένης πάσης αλλοιώσεως διά επιχώσεως ή καλύψεως της κοίτης τους (ΣτΕ 1126/2004, 2621/2001, 1801/1995 κ.ά.).
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Νέας Μάκρης, η έκταση της βάσης προτείνεται ως ζώνη προστασίας με περιορισμένες χρήσεις που αποκλείουν την οικιστική αξιοποίησή της ενώ «τα ρέματα της περιοχής θα πρέπει να προστατευθούν, να συνδυαστούν με την παρακείμενη ελώδη βλάστηση και να αποτελέσουν σημαντικούς χώρους αναβάθμισης των περιοχών». Η έκταση της πρώην αμερικανικής βάσης ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και τη διαχείρισή της έχει αναλάβει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου.
Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλο τμήμα της πρώην αμερικανικής βάσης έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος με Α´ και Β´ Ζώνες προστασίας (ΦΕΚ 112Β/21.2.92) λόγω της γειτνίασής της στη ΒΑ πλευρά του με τον αρχαιολογικό χώρο της Μπρέξιζας. Η συσσώρευση χιλιάδων τόνων μπαζών και σκουπιδιών δεν επιτρέπει την επέκταση των αρχαιολογικών ανασκαφών οι οποίες ως σήμερα έχουν αποκαλύψει εντυπωσιακά ευρήματα (όπως το συγκρότημα του Ιερού των Αιγυπτίων Θεών, βαλανείο κ.ά.).
«Η επικρατούσα κατάσταση είναι γνωστή στις αρμόδιες υπηρεσίες από το 1996» επισημαίνει ο κ. Τζηρίτης. Παρ' όλα αυτά δεν έχουν προχωρήσει σε αποκατάσταση της περιοχής, ενώ, όπως καταγγέλλει η οργάνωση «Η Τετράπολις», οι εργασίες επιχωματώσεων των ρεμάτων, απόθεσης απορριμμάτων και άλλων παράνομων ενεργειών συνεχίζονται. Μάλιστα σε έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προς τον Δήμο Νέας Μάκρης (5.12.2007) σημειώνεται: «Αν και σας έχουμε επιβάλει τρεις φορές διοικητικές κυρώσεις (...) και έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την αποκατάσταση του χώρου, η εν λόγω χωματερή εξακολουθεί να ρυπαίνει το περιβάλλον κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων και σε βάρος των σχεδίων αξιοποίησης του χώρου».
Εκτός από την υποβάθμιση της οικολογικής και πολιτιστικής αξίας της περιοχής, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος έντονων πλημμυρικών φαινομένων, όπως επισημαίνεται στο υπ' αρ. Πρωτ. 105263/22.4.1999 έγγραφο του Ειδικού Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη, κατά το παρελθόν είχαν σημειωθεί πυρκαϊές εξαιτίας της καύσης των απορριμμάτων ή αυτανάφλεξής τους.


*από το "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" 3.2.08