~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Έγινε με επιτυχία το 1ο Ανταλλακτικό Παζάρι της Κοινότητας στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της Νέας Μάκρης

Σε μια εποχή πολλαπλής κρίσης (οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, πολιτιστικής, κρίσης εντέλει επικοινωνίας) υπάρχουν άνθρωποι στις τοπικές κοινωνίες που παίρνουν την απόφαση να δράσουν. Μια από αυτές τις δράσεις είναι τα δίκτυα εναλλακτικής οικονομίας που έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια διαχείρισης της οικονομίας, της επικοινωνίας και της ζωής με διαφορετικό τρόπο. 



Μια ομάδα ανθρώπων στο Δήμο Μαραθώνα είχε ένα όνειρο και προχώρησε στην υλοποίησή του. Έτσι δημιουργήθηκε η Κοινότητα Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Ανατολικής Αττικής «Μπρεξίζα». Στόχος της η υποστήριξη της τοπικής οικονομίας μέσα από θετικές δράσεις που ενθαρρύνουν τις ανταλλαγές κάθε είδους προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς χρήματα, αλλά με χρήση μονάδων ανταλλαγής στα πρότυπα του διεθνούς συστήματος ανταλλαγών LETS (Local Exchange Trading Systems ή Τοπικά συστήματα Εμπορικών Ανταλλαγών). 


Την Κυριακή 10 Μαρτίου η ομάδα αυτή οργάνωσε και πραγματοποίησε το 1ο Ανταλλακτικό Παζάρι της Κοινότητας στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου της Νέας Μάκρης.  Το Παζάρι λειτούργησε με το τοπικό εναλλακτικό νόμισμα της Κοινότητας, που είναι το «Μάραθο». 

Όσοι έρχονταν γίνονταν επιτόπου μέλη στο σύστημα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση ή άλλη υποχρέωση και αμέσως γινόταν η ενεργοποίηση του λογαριασμού τους και αποκτούσαν τα πρώτα 60 Μάραθα για τις συναλλαγές τους. Στήθηκαν πάγκοι με διάφορα εμπορεύματα, βιολογικά προϊόντα και ρούχα, κοσμήματα και βιβλία, παιχνίδια και είδη σπιτιού κλπ. 

Ήταν μια μέρα γιορτής για όσους συμμετείχαν και μια ευκαιρία για επικοινωνία και δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και δημιουργικότητας. Ο καιρός ήταν ο μεγάλος μας σύμμαχος, γιατί επέτρεψε στον κόσμο να περάσει από το παζάρι και να κάνει τα ψώνια του χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το πορτοφόλι του. Αρκούσε μια καταγραφή των αγορών σε ένα φύλλο χαρτί. 


Η μουσική ήταν ζωντανή από νεαρά παιδιά της κοινότητας που έπαιξαν κιθάρα και τραγούδησαν. Οι μικροί μας φίλοι είχαν το δικό τους πάγκο∙ ζωγράφιζαν και έκαναν διάφορες κατασκευές. Οι καφέδες, τα γλυκά, τα νερά πληρώνονταν σε μάραθα. Είπαμε: ξεχάσαμε ότι έχουμε πορτοφόλι και ευρώ (όσοι έχουν ακόμη!)