~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Ασελγούν στα καμένα της Πεντέλης!


Υποπτα παιχνίδια με οικοπεδικούς συνεταιρισμούς εξελίσσονται στα καμένα της Πεντέλης, γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμόδιων κρατικών αρχών. Αν και μετά τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού το μεγαλύτερο μέρος του Πεντελικού όρους έχει κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή, οι κάτοικοι του κέντρου της Πεντέλης βρίσκονται αντιμέτωποι με μια τραγελαφική κατάσταση: τα κτίσματα που βρίσκονται στην πλατεία -κάποια από αυτά χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’40 και του ’50- θεωρούνται… αυθαίρετα διότι η περιοχή δεν έχει ενταχθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ). Αντίθετα, περιοχές στις πλαγιές και στα ρέματα του Πεντελικού που έχουν μπαζωθεί ή χτιστεί βίλες πάνω σ’ αυτές βρίσκονται εντός ΓΠΣ, επειδή ανήκουν σε συγκεκριμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Υπάρχουν, μάλιστα, περιπτώσεις που οι συνεταιρισμοί αγόρασαν τις εκτάσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’70 (όταν ήταν εκτός σχεδίου) αντί 4.000 δραχμών ανά στρέμμα και σήμερα (που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο) αξίζουν περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ (340 εκατ. δραχμές) ανά στρέμμα! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση έκτασης 177 στρεμμάτων δίπλα στην πλατεία της Πεντέλης, η οποία ανήκει στον συνεταιρισμό «Αγιος Τιμόθεος» και σύμφωνα με καταγγελίες μεθοδεύεται η ένταξή της στο ΓΠΣ.

Την ένταξη της πλατείας της Πεντέλης -δηλαδή μιας αμιγώς οικιστικής ζώνης- στο ΓΠΣ έχει υπογράψει ήδη το ΥΠΕΧΩΔΕ, αλλά η υπόθεση «σκαλώνει» στο συναρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αρνείται να υπογράψει και μπλοκάρει τη διαδικασία, υποστηρίζοντας επισήμως ότι «απλώς έχει διαφορετική άποψη». Ταυτόχρονα, όμως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συναινεί στον αποχαρακτηρισμό δασικών ή αναδασωτέων εκτάσεων (αρκεί να ανήκουν, όλως τυχαίως, σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς). Ο Δήμος Πεντέλης και 1.500 οικογένειες κατοίκων έχουν υπογράψει -πριν από την πυρκαγιά του Αυγούστου- ψήφισμα διαμαρτυρίας και η δημοτική αρχή έχει επανειλημμένα στείλει πακτωλό εγγράφων στο υπουργείο, το οποίο απλώς κωφεύει.

«Υπάρχουν δύο ταχυτήτων συνεταιρισμοί», τονίζει ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης: «Αυτοί που οι εκτάσεις τις οποίες κατέχουν έχουν ήδη αποχαρακτηριστεί και αυτοί που ετοιμάζονται, λόγω μιας υφιστάμενης διαπλοκής τους με το κράτος, να μπουν στην ίδια διαδικασία». Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με όσους έχουν χτίσει στο Πεντελικό όρος. «Υπάρχουν βίλες που χτίστηκαν από επιχειρηματίες και υπάρχουν σπιτάκια που χτίστηκαν από ανύποπτους μεροκαματιάρηδες. Το κράτος, όμως, θα πρέπει να καταλάβει ότι οι περιπτώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπιστούν ίσα σύμφωνα με τον νόμο και όχι ξεχωριστά», λέει με νόημα ο κ. Στεργίου.

Η ασέλγεια, όμως, στις πλαγιές της Πεντέλης κοντεύει να φτάσει στην… καρδιά της Αθήνας, καθώς επιτήδειοι προσπαθούν να βάλουν «χέρι» ακόμη και στο δάσος του Κοκκιναρά και του Κεφαλαρίου! Οπως αποκάλυψε πρόσφατα η εφημερίδα των βορείων προαστίων «Αμαρυσία», κάποιοι επιχείρησαν να εκχερσώσουν αναδασωτέα έκταση 50 στρεμμάτων στη συμβολή των οδών Καραϊσκάκη και Πηλέως στο Κεφαλάρι, λίγα μέτρα μακριά από το κέντρο της Κηφισιάς. Μάλιστα, για τις εργασίες που επιχείρησαν στο οικόπεδο συνεργεία των φερόμενων ως ιδιοκτητών είχε εκδοθεί νόμιμη άδεια από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Κηφισιάς. Η οποία, ωστόσο, ανακλήθηκε κακήν κακώς και ο δήμαρχος αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη στο δημοτικό συμβούλιο…