~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Πικέρμι: Μετά τις φωτιές, τα κοπάδια...


Το Σάββατο 10 Απριλίου, περί τις 5:30 μ.μ., κάτοικοι της περιοχής Δασαμάρι (της κοινότητας Πικερμίου) αντιλήφθηκανε 2 βοσκούς με 150 αιγοπρόβατα να βόσκουν στα καμένα του 2009. Πρόκειται για το γνωστό κοπάδι αιγοπρόβατων που εξακολουθεί να βόσκει ανεξέλεγκτα στο Πικέρμι -στην περιοχή της Διώνης και του Αγ. Σπυρίδωνα, μέσα στον οικισμό και στις γύρω δασικές εκτάσεις- και συνεχίζει το καταστροφικό έργο της φωτιάς, αφανίζοντας τα πρώτα δειλά σημάδια της φυσικής αναγέννησης: πουρνάρια, μυρτιές και άλλους θάμνους. Αφανίζει τα νεαρά δύσφλεκτα (πλατύφυλλα) δασικά δέντρα, με τα οποία οι κάτοικοι (με δικές τους αποκλειστικά δυνάμεις) εμπλουτίζουν την καμένη περιοχή.

...παρότι, σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του νόμου 86/69 "απαγορεύεται ...α) Εντός καέντων δασών και β) Εντός καεισών προστατευτικών μερικώς δασοσκεπών εκτάσεων, υπερκειμένων χωρίων ή συνοικισμών ή κειμένων εντός λεκανών σχηματισμού χειμάρρων, η βοσκή των μεν προβάτων και μεγάλων ζώων επί πενταετίαν, των δε αιγών επί δεκαετίαν από της ημέρας της πυρκαϊάς" και στη βάση του άρθρου 110 του ίδιου νόμου "απαγορεύεται η εγκατάσταση, διατήρηση και βοσκή αιγών σε όλα τα δάση και δασικές εκτάσεις δημόσια ή μη, του Νομού Αττικής".
...παρότι το υπουργείο περιβάλλοντος απαγόρευσε κάθε βόσκηση στα καμένα!
Αμέσως επιχειρήσαμε να τηλεφωνήσουμε σε κάποια αρμόδια αρχή. Το Δασαρχείο Πεντέλης δεν απαντούσε στο τηλέφωνο, η Αστυνομία Ραφήνας ήταν αναρμόδια, η Κοινότητα Πικερμίου είχε εκτροπή κλήσης - μια κυρία που απάντησε στην εκτροπή είπε ότι θα τηλεφωνούσε στον πρόεδρο, που θα τηλεφωνούσε στην αστυνομία, που ήταν αναρμόδια, που τον παρέπεμψε στην Αγροφυλακή, και που όταν τηλεφωνήσαμε για να μάθουμε τα αποτελέσματα της επαφής προέδρου-αγροφυλακής δεν κατέστη πλέον δυνατό να ξαναπιάσουμε επαφή με την εκτροπή (λόγω αναγνώρισης κλήσης;).
Στο μεταξύ κάτοικοι έτρεξαν στο λόφο και απαίτησαν από τους βοσκούς να αποσύρουν αμέσως το κοπάδι τους. Εκείνοι αντέτειναν ότι "απαγορεύεται να φωτογραφίζουμε το κοπάδι" (ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των ζώων;) και ότι "έχουν πάρει άδεια από τον ...Ροσόλυμο"!
Επιτέλους, ανακαλύψαμε ποιός κυβερνά αυτό τον τόπο!

           Ποιός είναι λοιπόν ο ρόλος της Κοινότητας Πικερμίου;
Εμείς ενημερώνουμε ότι -παραδόξως- εννοούμε να παίρνουμε στα σοβαρά το ρόλο που ανέλαβαν όλοι οι αιρετοί απέναντι στην τοπική κοινωνία: να υπηρετούν δηλαδή το κοινωνικό συμφέρον ακόμη και έναντι των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων. Εν προκειμένω, να αναλάβουν το χρέος να δρομολογήσουν την οριστική απομάκρυνση του κοπαδιού για να προστατεύσουν το δημόσιο αγαθό, που είναι το δάσος.

*από το : Δασαμάρι S.O.S.
ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών
 http://dasamarisos.blogspot.com/