~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλευρό της ιταλικής Αριστεράς



Του Βασίλη Πριμικήρη*

Ενθουσιώδης υποδοχή και του ΣΥΡΙΖΑ στο εθνικό φεστιβάλ της "Λιμπερατσιόνε", της εφημερίδας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, στην Πίζα
Στην Πίζα, στην καρδιά της πανέμορφης Τοσκάνης, οργάνωσε αυτή τη χρονιά "Λιμπερατσιόνε", η εφημερίδα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης το εθνικό της φεστιβάλ. Οι θεματικές των συζητήσεων ήταν πολλές, για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη σύγχρονη ιταλική κοινωνία.
Η ιταλική ριζοσπαστική Αριστερά αναζητεί σήμερα νέους δρόμους παρέμβασης, νέους πολιτικούς σχεδιασμούς για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει πλήξει σε μεγάλο βαθμό όλη την ιταλική κοινωνία. Επόμενο ήταν λοιπόν ειδικά για το δραματικό ζήτημα της οικονομικής κρίσης, να αναζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης και αγωνιστικές εμπειρίες από χώρες που ζουν παρόμοιες καταστάσεις, όπως η Ελλάδα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη εκλογική δύναμη που απέκτησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, όπως η αντίδραση του κόσμου της εργασίας στην Ελλάδα, εκ των πραγμάτων βρέθηκε στο κέντρο όλων των συζητήσεων. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον στην Ιταλία ότι η κρίση αυτή δεν είναι κάτι το απλό, το περαστικό, κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολιτικές προσωρινής λιτότητας και περιοριστικών προγραμμάτων. Όλοι συνειδητοποιούν πλέον ότι με το κτύπημα του κόστους εργασίας, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση του τραπεζίτη Κάρλο Μόντι, δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία.
Η κυβέρνηση Μόντι έχει τη στήριξη σήμερα όλων των βασικών δυνάμεων του πολιτικού συστήματος με εξαίρεση τη Λέγκα του Βορρά και τις δυνάμεις της ταξικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου στην Ιταλία θεωρούν την κυβέρνηση αυτή σαν τη μόνη ικανή να προωθήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί από τα διευθυντήρια των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης.
Στην Ιταλία, κάθε μέρα που περνάει, η κρίση αφήνει τα χνάρια της στον κόσμο της εργασίας. Η ανεργία, η φτώχεια και το σμπαράλιασμα του κοινωνικού κράτους, χαρακτηρίζουν σήμερα όλη την ιταλική κοινωνία με μόνη ουσιαστική διαφορά από την ελληνική την μη ύπαρξη ΔΝΤ και των γνωστών μας Μνημονίων.
Η κυβέρνηση Μόντι εξασφαλίζει την προώθηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων διά της ήπιας διολίσθησης, μέρα τη μέρα, χωρίς όμως να έχει και μια δυναμική και μαζική αντιπολίτευση απέναντί της. Ίσως από τον Σεπτέμβριο όταν τα πράγματα θα έχουν περισσότερο οξυνθεί, όταν οι Ιταλοί πολίτες αντιληφθούν την τεράστια διαφορά της οικονομικής τους κατάστασης, μέσα από την ίδια τους την τσέπη να αντιδράσουν δυναμικά οπότε καμιά κυβέρνηση Μόντι δεν θα μπορεί να σώσει ένα πολιτικό σύστημα ανίκανο να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ιταλικής κοινωνίας.
Η κατάσταση, λοιπόν, της Ελλάδας και ο ανατρεπτικός πολιτικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν φυσιολογικό να μπει με τρόπο πρωτόγνωρο στο κέντρο της πολιτικής συζήτησης όλων των αριστερών δυνάμεων αλλά και του συνδικαλιστικού κινήματος. Παράλληλα η συμμετοχή δεκάδων ΜΜΕ και χιλιάδων λαού για να γνωρίσουν τον πολιτικό λόγο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε με θετικό τρόπο στήριγμα και την ιταλική Αριστερά. Στην κεντρική πολιτική συζήτηση συμμετείχαν ο γ.γ. της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο, το μέλος της διεύθυνσης του Κ.Κ. Γαλλίας Gilles Garnier, ο γραμματέας της FIOM (Ιταλικής Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου) Maurizio Landini και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Β. Πριμικήρης μέλος της ΠΣΕ.
Εκτός από το εθνικό φεστιβάλ της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης στην Πίζα και τη Ρώμη, σε εκδήλωση οργανωμένη από την ομοσπονδία της ιταλικής Αριστεράς (Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και Κόμμα των Ιταλών κομμουνιστών) κλήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταφέρει τη δική του αγωνιστική πολιτική εμπειρία. Χωρίς λογικές μηχανιστικών μεταφορών από τη μια χώρα στην άλλη, ο ΣΥΡΙZA κατέγραψε την προωθητική του δύναμη που σήμερα εκπέμπει προς όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της Αριστεράς. Ο ενωτικός του λόγος που απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, όπως και η καθαρότητα της πολιτικής εναλλακτικής πρότασής του ειδικά στη Ρώμη, βρήκε μεγάλη απήχηση. Ένα πολιτικό μόρφωμα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται σήμερα η μεγάλη ελπίδα όλων των αριστερών δυνάμεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Αυτό, τουλάχιστον φάνηκε από την ενθουσιώδη αποδοχή της νέας ελληνικής πολιτικής πραγματικότητας που η ελληνική Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ ειδικότερα διαμόρφωσαν με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.


_______________________________
* εφημ. Η ΑΥΓΗ - ημερ. δημοσίευσης: 07/07/2012