~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 15 Ιουνίου 2014

«Υψηλή τάση» στην Ανατολή

Έντυπη Έκδοση 

ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ

«Υψηλή τάση» στην Ανατολή

Το καλώδιο υψηλής τάσης της ΔΕΗ Α.Ε. που θα συνδέσει το Λεκανοπέδιο με την Εύβοια, προκειμένου να αξιοποιήσει το ανεκμετάλλευτο αιολικό της δυναμικό, περνάει μέσα από κατοικημένη περιοχή της Ανατολής  του δήμου Μαραθώνα παρά το γεγονός ότι το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει ομόφωνα την αντίθεσή του λόγω της επικινδυνότητας του έργου, θέμα το οποίο η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έχει δεσμευτεί να επιλύσει.
Οι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκωνΟι εργασίες συνεχίζονται κανονικά, παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων

Το έργο προχωρά με υπογραφή του απερχόμενου δημάρχου Ιορδάνη Λουίζου, ο οποίος εν μέσω προεκλογικής περιόδου έδωσε πράσινο φως για τη διέλευση του καλωδίου διασύνδεσης του Υ/Σ Νέας Μάκρης με τον Υ/Σ Πολυπόταμου, (έγγραφο υπ' αριθμ 6142/7-3 - 2014) - άδεια την οποία σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του ζητάει να ανακαλέσει.
Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο στο αιτιολογικό του σκεπτικό αναφέρει ότι ο αγωγός «έχει σωρεία ελλείψεων και παραβάσεων όπως έλλειψη περιβαλλοντικών μελετών, εκπομπών ακτινοβολίας, πολεοδομικές παραβάσεις». Τονίζει ότι το υπογειοποιημένο καλώδιο θα πρέπει να βγει εκτός του οικισμού το ίδιο και ο σταθμός της ΔΕΗ που μέχρι σήμερα βρίσκεται στην κατοικημένη περιοχή και μάλιστα δίπλα από το σχολείο. Σημειώνεται ότι ο δήμαρχος είχε συμφωνήσει στο παρελθόν με την άποψη αυτή και είχε δεσμευτεί ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς όλες τις έγκριτες υπηρεσίες για να μεταφερθεί ο σταθμός από την περιοχή της Ανατολής.
«Τα τελευταία χρόνια ο σταθμός στην Ανατολή έχει αυξήσει την δυνατότητα παραγωγής ρεύματος χωρίς ο Δήμος να έχει ενημέρωση και οι εγκαταστάσεις του έχουν κατά πολύ αυξηθεί» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. «Προτείνουμε σε συνεργασία με τον νομικό του Δήμου να μπορέσουμε να σταματήσουμε το έργο, μέχρι να έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι όλα είναι νόμιμα και σωστά. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους κατοίκους, να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις και να προβούμε σε δραστικές κινητοποιήσεις σε συνεργασία με διεθνείς οργανώσεις» αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν ξεσηκώσει τους κατοίκους του οικισμού «Ανατολή» στη Νέα Μάκρη, οι οποίοι βρίσκονται «στο πόδι» βλέποντας καθημερινά τα μηχανήματα εκσκαφής να προετοιμάζουν τη διαδρομή του καλωδίου. «Θα καταλήγει στις αυλές μας, δίπλα στο σχολείο των παιδιών μας» καταγγέλλουν αναφερόμενοι στο καλώδιο που μετά την υποθαλάσσια διαδρομή του θα καταλήγει δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Μπρεξίζας και εν συνεχεία θα περνάει κάτω από την πρώην αμερικανική βάση, από το χώρο της Πυροσβεστικής, θα διασχίζει κάθετα την λεωφόρο Μαραθώνος και θα φτάνει στον οικισμό. «Θα περάσει από τις οδούς Πλαταιών, Αφροδίτης, Αρτέμιδος, Δημοκρατίας και Μεταμορφώσεως. Υπάρχουν περιοχές εκτός σχεδίου, χωρίς σπίτια. Προτίμησαν να πολλαπλασιάσουν την έτσι κι αλλιώς μεγάλη ποσότητα ρεύματος που έχει αντίκτυπο στην υγεία μας» αναφέρει κάτοικος της περιοχής.