~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου διαπιστώνει περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού,

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΧΥΤΑ
Μαραθώνα -Γραμματικού
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
~~~~

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε
~~~~
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ. Η ΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΜΑΣ.
~~~~
Το χρονικό της επιτυχίας (σύμφωνα με την επίσημη αναγγελία άφιξης της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου):

  • Συλλογή 2225 υπογραφών από την Επιτροπή Αγώνα που κατατέθηκαν από τον κ.Παπαδιγενόπουλο στην Επιτροπή Αναφορών το 2011.
  • Η έκθεση-καταπέλτης των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που συντάχτηκε μετά από ενέργειες που έκανε για να τους αναδείξει το πρόβλημα, η Επιτροπή Αγώνα κατά των ΧΥΤΑ το 2011.
  • Οι στοχευμένες επιστημονικές παρεμβάσεις και μελέτες του Μηχανολόγου-Μηχανικού Δημήτρη Δαμάσκου.
  • Καταγγελία του Κυριάκου Γκίκα στην ΕΕ, που διαβιβάστηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ακολούθως ακροάσεις που είχε ο ίδιος στις Βρυξέλλες.
  • Ανάδειξη και υπεράσπιση των καταγγελιών από τον Ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή.

Αυτοί ήταν οι αποκλειστικοί λόγοι της επισκέψεως-αυτοψίας της Επιτροπής Αναφορών.
~~~~
Η Έκθεση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφτηκαν το ΧΥΤΑ το Σεπτέμβριο του2013:

ü  Διαπιστώνει περιβαλλοντικά εγκλήματα στο ΧΥΤΑ Γραμματικού, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την κοινοτική χρηματοδότηση του έργου.
ü  Θέτει τις ελληνικές αρχές προ των ευθυνών τους, ενώ με αυστηρό πνεύμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την καλεί «να παρεμβαίνει σύμφωνα με την υποχρέωση που έχει, όταν υπάρχουν ενδείξεις για πρόδηλα σφάλματα στη μελέτη και κατασκευή συγχρηματοδοτούμενων έργων, πριν η υλοποίησή τους βλάψει το περιβάλλον και συμβάλει στην κατασπατάληση πόρων».
ü  Υποδεικνύει να διακοπεί η χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ και των συνοδευτικών του έργων, αν δεν πραγματοποιηθεί αναθεώρηση της άδειας κατασκευής του, με τις πλέον αυστηρές προδιαγραφές (της κοινοτικής Οδηγίας 2008/1/ΕΚ της λεγόμενης IPPC), απαιτώντας τονεπανέλεγχο του έργου από μηδενική βάση, με αυστηρότατους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και κατ' επέκταση της άδειας κατασκευής.
ü  Αναφέρει για πολιτικές παρεμβάσεις στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και ότι «είναι κρίσιμο να τους επιτραπεί να ολοκληρώσουν τις εργασίες και το πόρισμά τους ανεξάρτητα καιέγκαιρα, έτσι ώστε αποτελεσματικές αποφάσεις να ληφθούν χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις».

Με τις ενέργειές μας δικαιωθήκαμε τόσο από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το έργο δεν πρέπει να γίνει. Είναι στα χέρια μας πλέον να το επιβάλλουμε.

Αποφασιστικά και ενωμένοι  όλοι οι κάτοικοι του Δήμου Μαραθώνα και ευρύτερα, να επιβάλλουμε τη νομιμότητα στο ΥΠΕΚΑ και την Περιφέρεια Αττικής.

  Να σώσουμε τον τόπο μας 

από την καταστροφή. 

Ποιος θα αναλάβει το Δήμο Μαραθώνα και την Περιφέρεια Αττικής, για να επιβεβαιώσει την παρανομία του έργου και των συντελεστών του και να το καταργήσει;


Γραμματικό 10-3-2014

Επιτροπή Γραμματικού – Μαραθώνα κατά των ΧΥΤΑ