~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ- ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Υ/Σ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Υ.Τ ΤΗΣ ΔΕΗ που περνάει έξω από τα σπίτια μας έναν αγωγό Υ.Τ.που θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από την Εύβοια στην Αττική καταλήγοντας στον υποσταθμό της Ανατολής

Φίλοι Μουσείου Μαραθώνα
filoimouseioumarathona2@gmail.com


Σας προωθούμε μήνυμα της Επιτροπής για τον Αγωγό και Υποσταθμό της ΔΕΗ στην οποία συμμετέχουμε οι Φίλοι του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα. Πρόκειται για αγωγό που διέρχεται από την Α΄αρχαιολογική ζώνη προστασίας στην πρώην αμερικανική βάση της Ν. Μάκρης. Τοποθετήθηκε παραβιάζοντας τους όρους της εγκεκριμένης μελέτης και πρέπει να αποκατασταθούν οι παραβάσεις καθώς εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους.
Όσοι μπορείτε και επιθυμείτε να συνδράμετε επικοινωνήστε με την κ. Λάβδα στο τηλ.6980866505

Για το ΔΣ 
ο πρόεδρος Β. Δελαγραμμάτικας

~~~~~~~~~~~~~


       ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ     


               Αγαπητοί συμπολίτες,
Ολοι γνωρίζετε τις δραστηριότητες των κατοίκων για την απομάκρυνση του Υ/Σ της Ανατολής και για την αποκατάσταση των παραβάσεων στην κατασκευή του αγωγού Υ.Τ της ΔΕΗ.
Είμαστε στην τελική ευθεία του αγώνα μας και τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας θα έχουν καταλυτικό ρόλο, με στόχο την δικαίωσή μας.

Την ερχόμενη εβδομάδα λοιπόν καταθέτουμε ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ στην ΑΔΜΗΕ για την διεκδίκηση των στόχων μας με κάθε νόμιμο και νομικό μέσο.
Για το σκοπό αυτό, όσοι κάτοικοι έχουν έννομο συμφέρον,αλλά και όσοι επιθυμούν να αγωνιστούν ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος που μας επιβάλλεται, παρακαλώ να επικοινωνήσουν μαζί μου.
Ο σκοπός είναι να υπογράψουμε την συμμετοχή μας στο δικόγραφο που θα καταθέσουμε και να συνεισφέρουμε οικονομικά στα έξοδα που προκύπτουν.Η συμμετοχή όσο περισσότερων ατόμων, είτε δια της υπογραφής τους η δια της οικονομικής συμμετοχής τους, θεωρείται σημαντική για την επίτευξη των στόχων μας.Είμαστε όλοι ηθικά υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε με όποια δυνατότητα έχουμε, ώστε να μην υποστούμε τις συνέπειες εις βάρος της υγείας μας,της υποβάθμισης της ποιότητας ζωής μας και του περιβάλλοντος.
Μας αφορά όλους και πρέπει να δράσουμε όλοι μας,γιατί εντέλει η αδιαφορία και η ανοχή θεωρείται και συνενοχή.
Φιλικά
Για την επιτροπή
Πόλυ Λάβδα
τηλ. 6980 866505

_______
Συνημμένο: συνοπτικό ενημερωτικό δελτίο των μέχρι τώρα δραστηριοτήτων μας.
~~~~~~~~~~~~~


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ Υ/Σ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΓΟ Υ.Τ ΤΗΣ ΔΕΗ

Αγαπητοί γείτονες,

Από τον Μάιο του 2014 η ΑΔΜΗΕ (ΔΕΗ) περνάει έξω από τα σπίτια μας έναν αγωγό Υ.Τ.που θα μεταφέρει ηλεκτρικό ρεύμα από την Εύβοια στην Αττική καταλήγοντας στον υποσταθμό της Ανατολής. Υπήρξε άμεση αντίδραση των κατοίκων, που δεν ήθελαν την όδευση του αγωγού και κυρίως του Υ/Σ εντός κατοικημένης περιοχής. Το θέμα της διαφορετικής όδευσης, κατέστη αδύνατον να επιτευχθεί. Όμως δεν τηρήθηκε ούτε η εγκεκριμένη από το δημόσιο μελέτη ( ΜΠΕ) της ΔΕΗ για το έργο αυτό.

Πιο συγκεκριμένα :

Το βάθος εγκατάστασης των αγωγών έπρεπε να είναι τουλάχιστον στα 1,80 μέτρα με επιπρόσθετο όρο την συγκεκριμένη διάταξη των αγωγών. Να σημειώσουμε εδώ ότι σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες το βάθος των αγωγών πρέπει να είναι τουλάχιστον 2-2,5 μέτρα και μάλιστα στο μέσο των δρόμων, ώστε να μοιράζεται η ένταση των πεδίων και επίσης για να μην υπάρχει συχνή ανθρώπινη παρουσία (π.χ. πεζοδρόμια).

Η ΔΕΗ όμως,
  • Έχει παραβιάσει ακόμα και τη δική της μελέτη τοποθετώντας το καλώδιο σε πολύ μικρότερα βάθη από 0.80μ.-1.60 μ. (στον χώρο της αμερικάνικης βάσης και στην οδό Αφροδίτης). Μετά από νομικές παρεμβάσεις μας, στην οδό Αρτέμιδος το βάθος του σκάμματος  έγινε 2μ.
  • Δεν έλαβε υπ όψη της ότι στην οδό Αφροδίτης υπάρχει και εναέριος αγωγός μέσης τάσης, που σε συνδυασμό με τον υπόγειο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τοπική αύξηση μαγνητικού πεδίου.
  • Δεν τοποθέτησε το καλώδιο στην μέση του δρόμου, επιβαρύνοντας έτσι τις ιδιοκτησίες της μιας πλευράς υπέρμετρα.
  • Ακόμα και ο τρόπος τοποθέτησης των αγωγών δεν ήταν αυτός που προβλεπόταν από την μελέτη (μελέτη εφαρμογής).
  • Το φορτίο που θα καταλήξει στον σταθμό της Ανατολής, θα δημιουργήσει σημαντική αύξηση του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου του σταθμού, αλλά και των εναέριων αγωγών που βρίσκονται δίπλα και επάνω από πολλά σπίτια. Ο υποσταθμός της Ανατολής έχει ‘’αναβαθμιστεί’’ ήδη δύο φορές και τα πεδία που τον περιβάλλουν είναι ήδη πολύ υψηλά. Τέτοιου είδους Υ/Σ απομακρύνονται από κατοικημένες περιοχές και όπου αυτό (λόγω χώρου) δεν είναι δυνατόν τότε γίνονται κλειστού τύπου.

Η διαρκής έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ευθύνεται για βλάβες στην υγεία των ανθρώπων και κυρίως των μικρών παιδιών (καρκίνοι, ασθένειες του αίματος, του νευρικού συστήματος και διαταραχές στην ανάπτυξη ). Το επιβεβαιώνουν επιδημιολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο και γι αυτό τα όρια έκθεσης αναθεωρούνται συνεχώς.

ΟΡΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ Η/Μ ΠΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΙΟΝΤΙΖΟΝΤΕΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑΣ 50 hz.

Ελβετία = (νέες εγκαταστάσεις) 1 μΤ
Ιταλία    = (νέες εγκαταστάσεις) 0,2 μΤ
Ελλάδα  = 100 μΤ  (!)

Από την αρχή του έργου ενημερωθήκαμε και κινητοποιηθήκαμε με σκοπό να προστατέψουμε την υγεία και την περιουσία μας.
·       Συγκεντρώσαμε υπογραφές διαμαρτυρίας για να σταματήσει το έργο.
·       Απευθυνθήκαμε σε όλους του εμπλεκόμενους Δημόσιους φορείς (Υπουργεία, Δήμος, Περιφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κλπ.)
·       Συναντηθήκαμε με τη Διοίκηση της ΑΔΜΗΕ και τους εκθέσαμε τις θέσεις μας.
  • Απευθυνθήκαμε σε ειδικούς επιστήμονες και κυρίως στον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Κ. Δέρβο, ο οποίος έκανε αυτοψία στο έργο και κατέθεσε γνωμοδότηση, όπου επισημαίνονται οι παρεκκλίσεις – παραβάσεις στην κατασκευή του έργου και κυρίως οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων από τον υπάρχοντα Υ/Σ και τον αγωγό. Στην ίδια γνωμοδότηση προτείνονται τρόποι αποκατάστασης των παραβάσεων και της μεταφορά του Υ/Σ εκτός οικισμού ή τουλάχιστον την μετατροπή του υπάρχοντος σε ‘’κλειστού τύπου’’ με παράλληλη υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων.
  • Επιδόθηκε εξώδικο, συνοδευόμενο από δύο γνωματεύσεις Πανεπιστημιακών καθηγητών, προς την ΑΔΜΗΕ, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την Περιφέρεια Αττικής, την ΕΛΕΚΤΡΟΜΕΚ την NEXANS και τον Δήμο Μαραθώνα, απαιτώντας την άμεση  διακοπή των εργασιών.
  • Η ΑΔΜΗΕ στην απάντηση της στο εξώδικο, συνομολόγησε ότι υπάρχουν παραβάσεις στην κατασκευή του έργου, τις οποίες όμως χαρακτήρισε άνευ σημασίας.
Στη συνέχεια, μετά τη συνομολόγηση των παραβάσεων από την ΑΔΜΗΕ, επιδιώξαμε και κατορθώσαμε να λάβουμε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμεση διακοπή των εργασιών. Το πετύχαμε, δυστυχώς όμως για λίγο, δεδομένου ότι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Εμμ. Αγγελάκας, ακύρωσε την απόφαση του Δημ. Συμβουλίου, σε εντυπωσιακά γρήγορο διάστημα, και με  προσβλητικό σκεπτικό για το Δήμο μας, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως αόριστη και ασαφή, χωρίς να διενεργήσει δια των υπηρεσιών του αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει τις παραβάσεις που βεβαιώνει ο Δήμος.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγή κατά της ΔΕΗ μη έχοντας εναλλακτικό τρόπο δράσης. Όπως είναι αντιληπτό, όλα τα έξοδα που χρειάστηκαν και θα χρειαστούν για τις νομικές διαδικασίες, καλύπτονται αποκλειστικά από τους κατοίκους, που θέλουν να αποτρέψουν την ολοκλήρωση του έργου, μέχρι να υπάρξει διαβεβαίωση της τήρησης των προδιαγραφών της κατασκευής του έργου σύμφωνα με την μελέτη, και την δέσμευση της σταδιακής μεταφοράς του Υ/Σ σε σημείο εκτός κατοικημένης περιοχής.
Στο σημείο αυτό πρέπει ν αναφερθεί ότι προσφύγαμε στη Δημοτική Αρχή για οικονομική συνδρομή, αλλά η απάντηση υπήρξε αρνητική, με αιτιολογία ότι απαιτείται χρονοβόρα διαδικασία για να εγκριθεί και εκταμιευθεί το ποσόν. Έτσι πάλι καλούμαστε σε δύσκολες ομολογουμένως εποχές για όλους μας, να επωμισθούμε το βάρος.
Ζητάμε την βοήθεια όλων των κατοίκων και περισσότερο αυτών, που δεν θίγεται μόνον η αξιοπρέπειά τους, αλλά κυρίως η υγεία και η περιουσία τους.

  • Για να φύγει ο Υ/Σ από την περιοχή της Ανατολής και να μεταφερθεί εκτός κατοικημένης περιοχής
  • Για να αποκατασταθούν οι παραβάσεις στην όδευση του αγωγού.

Είναι καθήκον μας, να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών μας, την υγεία μας, την περιουσία μας και ν αποκαταστήσουμε την αξιοπρέπειά μας.
Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Υπάρχει και η επιστημονική τεκμηρίωση για να το διεκδικήσουμε.

Πληροφορίες: Π.Λάβδα - E-mail polylavda@gmail.com  Τηλ.6980866505


       ΘΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ     

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ Δύναμης Πολιτών την ΠΕΜΠΤΗ 19 / 02 / 15 στις 18:00

ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΑΡΑΘΩΝΑ 


                Αγαπητοί φίλοι και φίλες
Την ΠΕΜΠΤΗ 19 / 02 / 15 στις 18:00 θα έχουμε ΕΚΤΑΚΤΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ στο Πολιτιστικό Κέντρο ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ στην πλατεία Ν. Μάκρης με θέματα.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤA ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ.

Η παρουσία σας κρίνεται απαραίτητη.

Φιλικά
Το Συντονιστικό.