~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

«Καίει» την Ανατολική Αττική ο Μπόμπολας


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: 


Πράσινο φως για την καύση των σκουπιδιών δίνει η κυβέρνηση βάζοντας φωτιά στην Ανατολική Αττική όπου έχει προγραμματιστεί η μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην Κερατέα.
Μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια καθυστερήσεων αποφάσισαν να ξεμπλοκάρουν τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων με την κυβέρνηση να συζητά κάθε πρόταση και κυρίως κάθε... τεχνολογία ακόμα και την θερμική επεξεργασία (καύση) που μεταξύ άλλων προωθεί εταιρεία συμφερόντων Μπόμπολα αλλά όχι μόνο καθώς αυτής της τεχνολογίας υπεραμύνεται και η εταιρεία Μεσόγειος που εμπλέκεται στην περιοχή!
Ο Όμιλος Μπόμπολα χρόνια τώρα υπερηφανεύεται για τα μεγάλα έργα στην διαχείριση απορριμμάτων που είχε ολοκληρώσει ακόμα και στη Γερμανία. Με την κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει πως θα επιλεγεί η λύση εκείνη που θα καλύπτει και τα επόμενα χρόνια πάντα μέσα στις ευρωπαϊκές επιταγές, φαίνεται πως ακόμα και η «απαγορευμένη» καύση παίρνει πράσινο φως. 
Με την ιδιωτική πρωτοβουλία να αναλαμβάνει δράση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμοι οι φάκελοι για τους τέσσερις διαγωνισμούς.
Αυτοί αφορούν τις τέσσερις μονάδες που θα δημιουργηθούν στο Γραμματικό, την Κερατέα, τη Φυλή και τα Άνω Λιόσια και θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως. Στόχος της κυβέρνησης είναι τα έργα να ολοκληρωθούν σε διάστημα 12-15 ετών δηλαδή έως το 2015. Το ύψος των επενδύσεων για την Αττική εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ με τους ιδιώτες να συμμετέχουν κατά 50%. Η συνολική αξία των συμβάσεων που αφορά υποδομές, λειτουργία και συντήρηση των μονάδων ανέρχεται σε 1,2 δις. ευρώ.
Οι προθεσμίες υποβολής φακέλων εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι: 
1. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Βορειοανατολικής Αττικής, που θα γίνει στο Γραμματικό: 22 Ιανουαρίου 2013. 
2. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Νοτιοανατολικής Αττικής που θα γίνει στην Κερατέα: 24 Ιανουαρίου 2013. 
3. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Άνω Λιόσια): 29 Ιανουαρίου 2013. 
4. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων Δυτικής Αττικής (Φυλή): 5 Φεβρουαρίου 2013.
Οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για την οποία θα επιλεγεί ο καθένας, για διάστημα 27 ετών.
Στα έργα αυτά θα αξιοποιηθούν και κοινοτικοί πόροι από το ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση του 40 - 60% του κόστους του κάθε έργου. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως. Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων. Για τους διαγωνισμούς αναμένεται να δείξουν ενδιαφέρον οι μεγαλύτερες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στον χώρο.

*από Νέα Ανατολικής Αττικής