~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αγία Μαρίνα στη Νέα Μάκρη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ
08/08/18 
Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δασική έκταση στη Νέα Μάκρη του δήμου Μαραθώνος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Άμεσα κινητοποιήθηκαν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, 1 ομάδα πεζοπόρο και 1 ελικόπτερο πυρόσβεσης.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ενώ στην περιοχή αυτή την ώρα επιχειρούν 9 πυροσβέστες με 3 οχήματα, ενώ από αέρος επιχειρεί ένα ελικόπτερο.
Σημειώνεται πως από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και υπάρχει σήμερα μεγάλος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Εύβοια, Αττική και νησιά βορειοανατολικού Αιγαίου.

Εγκληματική ανυπαρξία συντονισμού στο Μάτι: Τι κατέθεσε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

ΚΑΜΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ


«Ε τοιμότητα των υπηρεσιών της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής» ήταν η μοναδική, και από… σπόντα ενημέρωση, που είχε η ΕΛ.ΑΣ. από το Πυροσβεστικό Σώμα, μέσω του αξιωματικού συνδέσμου της στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.).
Αυτή ήρθε περίπου στις 17:30 το απόγευμα της «Μαύρης Δευτέρας», ως… ουρά της ενημέρωσης που έδωσαν στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος για τη φωτιά στην… Κινέτα! Από εκεί και έπειτα παρέμεινε θανατηφόρα… βουβή. Σε καμία στιγμή δεν υπήρξε ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ. για την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς και την ανεξέλεγκτη κίνησή της, πόσω μάλλον για τροχονομικές παρεμβάσεις και εκκενώσεις σε Νέο Βουτζά και Μάτι. Ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης δεν σήκωσε το τηλέφωνο σε καμιά στιγμή εξέλιξης της τραγωδίας για να επικοινωνήσει με τον επίσης τέως αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα.
Στο μεταξύ, πρόσωπο «κλειδί», υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς για την ανυπαρξία ενημέρωσης από το Πυροσβεστικό Σώμα σχετικά με την επικίνδυνη πορεία της πυρκαγιάς, ενώ οι εισαγγελείς επέμειναν σε ερωτήσεις σχετικά με τους φορείς που έπρεπε να κάνουν διάχυση της πληροφορίας σοβαρότητας της κατάστασης και των απαιτούμενων ενεργειών που θα έπρεπε να διαβιβάσει ο κάθε φορέας ξεχωριστά προς τους επιχειρησιακούς παράγοντες για την υλοποίησή τους.
Χαλασμένο τηλέφωνο

Η αμέσως επόμενη επικοινωνία Πυροσβεστικής προς Αστυνομία ήταν επίσης φρικτά καθυστερημένη, περίπου στις 19:00 το απόγευμα της 23ης Ιουλίου, παρότι αφορούσε τη ζωή περίπου 400… ανήλικων παιδιών και προσωπικού των κατασκηνώσεων της Ελληνικής Αστυνομίας στον Αγιο Κοσμά στη Νέα Μάκρη. Σημειώνεται ότι η φωτιά είχε περάσει τη Λ. Μαραθώνος μισή ώρα νωρίτερα και σκορπούσε θάνατο και καταστροφή στο Μάτι.

Ο διοικητής του 199-Σ.Ε.Κ.Υ.Π.Σ. (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος) επικοινώνησε με την αστυνομική ηγεσία και για πρώτη φορά έκανε λόγο για… εκκένωση των κατασκηνώσεων, οι οποίες είχαν ήδη εκκενωθεί με πρωτοβουλία των αξιωματικών της αστυνομίας, μεταφέροντας παιδιά και προσωπικό με λεωφορεία από τη Διονύσου προς τις σχολές της Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, όπου τα παρέλαβαν οι γονείς τους.

Δύο αξιωματικοί σύνδεσμοι της Ελληνικής Αστυνομίας τις κρίσιμες στιγμές βρίσκονταν ο ένας στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (Κ.Ε.Π.Π.) και ο δεύτερος στο Συντονιστικό Κέντρο Δασοπυρόσβεσης (Σ.ΚΕ.Δ.). Ο πρώτος δέχθηκε την ενημέρωση για «ετοιμότητα» και τη διαβίβασε στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.), το οποίο λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και έχει ως αποστολή τον συντονισμό και την επίτευξη της διαλειτουργικότητας των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. Το Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. είναι αρμόδιο για την τήρηση των επιχειρησιακών σχεδίων ανταπόκρισης, καθώς και τη συμβουλευτική υποστήριξη της δομής διοίκησης κρίσιμων περιστατικών κατά τη διαχείρισή τους και λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε περιπτώσεις γενικευμένων κρίσεων εσωτερικής ασφάλειας σε εθνικό επίπεδο, είτε η κύρια ευθύνη ανταπόκρισης ανήκει στην Ελληνική Αστυνομία, είτε λειτουργεί υποστηρικτικά προς άλλον αρμόδιο φορέα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» αναφέρεται πως στελέχη της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος σε πέντε τουλάχιστον τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης χωρίς να έχουν απόκριση. Αυτή η έλλειψη απόκρισης και επικοινωνίας με το Πυροσβεστικό Σώμα, όπως επισημαίνουν πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., δεν μεταφέρθηκε ποτέ από τη ΓΑΔΑ, προς ανώτατους αξιωματικούς της αστυνομικής ηγεσίας που βρίσκονταν στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Λ. Κατεχάκη. «Η ΓΑΔΑ έχει τριψήφιο τηλεφωνικό αριθμό για απευθείας επικοινωνία με τα Κέντρα Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, γιατί έπαιρναν σε αριθμούς έκτακτης ανάγκης;», διερωτάται υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.
Κατάθεση «κλειδί»

Στο μεταξύ στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη λαμβάνουν καταθέσεις από εμπλεκόμενους αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας για το πώς ενημερώθηκαν και τις ενέργειες στις οποίες προέβησαν επιχειρησιακά για να αποτρέψουν μέρος της τραγωδίας.

Υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που βρισκόταν τις κρίσιμες στιγμές κοντά στο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς, κατέθεσε στους δικαστικούς λειτουργούς πως το αστυνομικό προσωπικό και οι αξιωματικοί που βρέθηκαν εκεί δεν είχαν καμία ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα και από το επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ, που και αυτό φαίνεται πως δεν είχε ενημερωθεί για να… ενημερώσει.
Οι όποιες ενέργειες έγιναν ήταν πρωτοβουλία των αξιωματικών και του προσωπικού που βρέθηκε εκεί, όπως και το κλείσιμο της εισόδου της Λ. Μαραθώνος σε δύο σημεία, με τον απεγκλωβισμό εκατοντάδων πολιτών. Ο μάρτυρας-«κλειδί» επεσήμανε πως σε καμία στιγμή δεν βρέθηκε κάποιος αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος να τον ενημερώσει πως η φωτιά είχε ξεφύγει και κινούνταν ανεξέλεγκτα προς το Μάτι. Ο ίδιος είναι κάτοικος της περιοχής, γνώριζε το ανάγλυφό της, είδε την πορεία της φωτιάς, αποφάσισε την κατάλληλη στιγμή να κλείσει την είσοδο στη Λ. Μαραθώνος και να ενημερώσει για την αναγκαιότητα εκκένωσης των παιδικών κατασκηνώσεων. «Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς. Οταν είδαμε τη φωτιά να φθάνει στη Μαραθώνος, το πρώτο που σκεφτήκαμε και τελικά κάναμε ήταν να την κλείσουμε στα σημεία εισόδου της, δηλαδή στη Ραφήνα και στη Διονύσου, για να μην εγκλωβιστούν εκατοντάδες οχήματα, ενώ αφήσαμε ανοιχτούς τους κάθετους δρόμους που βγάζουν στη Μαραθώνος για να μπορούν οι οδηγοί να βγουν στην κεντρική λεωφόρο», φέρεται να είπε ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. και σημαντικός μάρτυρας της τραγωδίας.
Οι δικαστικοί λειτουργοί έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επιμονή για το πώς η πληροφορία εξέλιξης της φωτιάς έφθανε στους αρμοδίους και ποιοι ήταν εκείνοι που έπρεπε να τις διαχειριστούν και να λάβουν σημαντικές αποφάσεις για τη διακοπή της κυκλοφορίας και κυρίως για την εκκένωση και διάσωση των κατοίκων της περιοχής. Ουσιαστικά αναζητούσαν υπευθύνους και αρμόδια όργανα για τη διαβίβαση εντολών που σχετίζονταν με την εκκένωση οικισμών και διάσωσης πολιτών από αυτούς. Από τις ερωτήσεις των εισαγγελέων αναδείχθηκε για ακόμη μία φορά ο «λαβύρινθος» των… συναρμόδιων επιχειρησιακών κέντρων, μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδικασίες των οποίων η πληροφορία, η απόφαση ενεργειών και οι εντολές προς τους επιχειρησιακούς που πρέπει να τις υλοποιήσουν να χάνεται σε αυτόν τον «κυκεώνα» δολοφονικής ασυνεννοησίας…
Ολοκληρώνονται οι καταθέσεις μαρτύρων για την τραγωδία

Ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας η εξέταση των βασικών μαρτύρων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που κλήθηκαν και εξετάστηκαν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, που στοίχισε τη ζωή σε 91 ανθρώπους. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται το βάρος της έρευνας να στραφεί σε άλλη πλευρά, καθώς θα ξεκινήσει η εξέταση συγγενών θυμάτων. Ηδη στα χέρια του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, ο οποίος συμμετέχει πλέον στην έρευνα, αλλά και της εισαγγελέως Πρωτοδικών Αθηνών Βαρβάρας Γνεσούλη, βρίσκεται ο κατάλογος με τα ονόματα των θυμάτων της πυρκαγιάς. Οι καταθέσεις που πρόκειται να ληφθούν από τους συγγενείς θα δοθούν στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, έπειτα από σχετική εισαγγελική παραγγελία. Παράλληλα έως το τέλος Αυγούστου αναμένεται να αποσταλούν στους εισαγγελικούς λειτουργούς έγγραφα, επικοινωνίες καθώς και τα αποτελέσματα της αυτοψίας της Πυροσβεστικής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

*από την εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"