~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Ν.Χουντής προς Κομισιόν: «Γιατί πληρώνουμε την κατασκευή δρόμων για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού το έργο δεν εκπληρώνει τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους;»

Νίκος Χουντής
Ευρωβουλευτής
Μαυρομματαίων 39,
10434, Αθήνα
Τηλ: 2108812042
Fax: 2108817885
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νίκος Χουντής προς Κομισιόν: «Γιατί πληρώνουμε την κατασκευή δρόμων για το ΧΥΤΑ Γραμματικού, αφού το έργο δεν μπορεί να λειτουργήσει, καθώς δεν εκπληρώνει τους απαραίτητους περιβαλλοντικούς όρους;»

Τους λόγους για τους οποίους συνεχίζονται οι εργασίες οδοποιίας προς τον ΧΥΤΑ Γραμματικού, ζητά από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, τη στιγμή που: α) το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών παραδέχεται ότι δεν εκπληρούνται οι προβλεπόμενοι από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, περιβαλλοντικοί όροι και, β) το Ταμείο Συνοχής, απαιτεί επιστροφή των χρημάτων γιατί δεν εφαρμόζεται η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αναφέρεται στο πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου -κλιμάκιο του οποίου είχε επισκεφθεί την περιοχή του Γραμματικού το 2013- στο οποίο αναγνωρίζεται ότι, «στην περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου δεν έχει ληφθεί υπόψη η νομοθεσία της ΕΕ (οδηγία 2008/1/ΕΚ) και ότι απαιτείται αναθεώρηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης (ΕΠΕ)». Υπενθυμίζει επιπλέον ότι, το πόρισμα αποδέχεται πως ο ΧΥΤΑ έχει χωροθετηθεί επί ρεμάτων και ταυτόχρονα σε υδατοπερατά εδάφη και, για το λόγο αυτό, «συστήνει την διενέργεια γεωτρήσεων ελέγχου υδάτων». 

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χουντής επισημαίνει ότι, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που έλαβε χώρα ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Απρίλιο του 2015, αποδείχθηκε ότι μέχρι σήμερα δεν πραγματοποιήθηκαν γεωτρήσεις, ούτε καμία ενέργεια αναθεώρησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και, κατά συνέπεια, σήμερα το έργο δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της οδηγίας 2008/1/ΕΚ, ακόμη και αν επιχειρηθεί να αναμορφωθεί.

Καταλήγοντας, ο Έλληνας ευρωβουλευτής εκφράζει την απορία του, πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών και τη στιγμή που το ταμείο Συνοχής που χρηματοδότησε το έργο ζητά επιστροφή των εκταμιευθέντων χρημάτων γιατί παραβιάζονται οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η περιβαλλοντική νομοθεσία, ταυτόχρονα να συνεχίζεται, ακόμη και σήμερα, η κατασκευή των δρόμων που συνδέονται με τον ΧΥΤΑ, διερωτώμενος μάλιστα, αν «αυτά τα οδικά έργα χρηματοδοτούνται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό».

Ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, ζητά τέλος από την Κομισιόν να γίνει σεβαστό το πόρισμα της Επιτροπής Αναφορών, καθώς και να τον ενημερώσει για τα θέματα που τίθενται από την Επιτροπή Περιφερειών και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).Το Γραφείο Τύπου                                                                                        04.01.2016