Σημεία από την Συνέντευξη της Υφυπουργού Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Περιφέρειας Αττικής
στο Ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105.8
Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να περιορίσει κανείς τις δαπάνες. Έναν τέτοιο τρόπο επιχειρούμε συστηματικά στο Υπουργείο Παιδείας, και πιστεύω, ότι στην αρχή του επόμενου σχολικού έτους, θα έχουμε αρκετή εξοικονόμηση πόρων. Ζητούμενο είναι να υπάρξει ένας πλήρης εξορθολογισμός, του καθεστώτος αποσπάσεων, διορισμών, και μεταθέσεων των εκπαιδευτικών, σε συνεργασία μαζί τους.
Δεν αλλάζει μόνον ο νόμος πλαίσιο, δεν αλλάζει μόνο το σύστημα πρόσβασης στα πανεπιστήμια, αλλάζει η παιδεία. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα στο Υπουργείο Παιδείας, και όλη η ηγεσία του συνολικά έχουμε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι οι αλλαγές πρέπει να επέλθουν, αρχής γενομένης από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να αλλάξουμε τον τρόπο που δουλεύει το σχολείο. Να σταματήσει να στοιβάζει γνώσεις στους μαθητές.
Αυτό που προέχει είναι να αυξήσουμε την αυτοτέλεια των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων. Τα πανεπιστήμια οφείλουν να λειτουργούν αυτοτελώς, πιο ορθολογικά, και σε χωροταξικό σχεδιασμό ανάλογο στο πανελλήνιο. Ο νόμος πλαίσιο που θα προκύψει μετά την διαβούλευση και το διάλογο, θα είναι μια νομοθεσία που θα αυξάνει και θα κατοχυρώνει την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Τις θετικές προτάσεις του διαλόγου που ήδη ολοκληρώνεται, και τα θετικά σημεία προηγούμενων νομοθεσιών, που αφορούν τόσο στα πανεπιστήμια όσο και στη δια βίου μάθηση, θα τις θέσουμε εκ νέου σε διαβούλευση και δεν αποκλείεται ορισμένα στοιχεία να κρατηθούν. Δεν ερχόμαστε να μηδενίσουμε, αλλά να κάνουμε άλματα μπροστά και αλλαγές μεγάλες.
Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε, δε χρωστώ σε κανένα. Κάνεις από την κυβέρνηση δεν χρεωστάει σε κανέναν. Ο μόνος στον οποίον χρωστάμε είναι ο ελληνικός λαός. Και εμείς με τη σειρά μας στο Υπουργείο Παιδείας χρωστάμε πρώτα στην ελληνική οικογένεια, στο μαθητή, και στο φοιτητή, και μετά σε όλους του άλλους.
Τρίτη, 03 Νοέμβριος 2009 07:37
*δείτε και στο: