~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Κινητοποιήσεις εξαγγέλουν κάτοικοι στο Γραμματικό




Διαφωνούν και με την δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
Συνέχιση των κινητοποιήσεών τους εξήγγειλαν οι κάτοικοι στο Γραμματικό.
Διαφωνούν και με τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων στην περιοχή της κάτι που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος.
Παραμύθια χαρακτήρισε τις εξαγγελίες ο πρόεδρος της Κοινότητας Γραμματικού Νίκος Κούκης.
Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ, μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού υπάρχουν γνωμοδοτήσεις επιστημόνων που αναφέρουν ότι η έκταση θα πρέπει να αναδασωθεί.
Εν τω μεταξύ στην περιοχή εντοπίστηκαν αρχαιότητες με αποτέλεσμα να «παγώσουν» οι εργασίες εκσκαφής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αρχαία αγροικία που χρονολογείται στα ρωμαϊκά χρόνια.
Αναμένεται να γίνει ανασκαφή από τη Β' Έφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, προκειμένου να χρονολογηθούν με ακρίβεια οι συγκεκριμένες.




*  από την ανανεωμένη  Ανατολική Αττική

Αρχαία ευρήματα έφεραν στο φως οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό...

«Σκόνταψε» ο ΧΥΤΑ Γραμματικού !!!


Αρχαία ευρήματα έφεραν στο φως οι πρώτες εργασίες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, και μάλιστα σε πολύ μικρό βάθος- μόλις 20 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους. Ο εντοπισμός τους έγινε πριν από τρεις ημέρες κατά τις εκσκαφικές εργασίες στη θέση «Μαύρο Βουνό», οι οποίες όμως σταμάτησαν αμέσως στη συγκεκριμένη περιοχή ωσότου πραγματοποιηθεί αρχαιολογική έρευνα. Συγκεκριμένα αποκαλύφθηκαν δύο κάθετοι μεταξύ τους τοίχοι (ο ένας εκ των οποίων είναι πλάτους 0,80 μ.) που διαμορφώνουν τον χώρο ενός κτίσματος.

Επίσης βρέθηκε κεραμική της ύστερης αρχαιότητας, γεγονός που προσδιορίζει χρονολογικά το εύρημα. Αγνωστη όμως είναι ακόμη και η έκταση που καταλαμβάνουν τα αρχαία, όπως και αν υπάρχουν άλλα, προγενέστερων εποχών.

Ολα αυτά μένει να απαντηθούν από την έρευνα, όπως ανέφερε χθες η προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων κυρία Γιάννα Δρακωτού. Οσον αφορά τον ΧΥΤΑ, οι εργασίες συνεχίζονται σε δύο μέτωπα, σε αρκετή απόσταση από τις εντοπισμένες αρχαιότητες.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Προειδοποίηση της ΕΕ για τον υγρότοπο: «Προστατεύστε τη Βραυρώνα»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ*

Προειδοποίηση της ΕΕ για τον υγρότοπο που απειλείται
λόγω της κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου



Εξηγήσεις ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα για τον υγρότοπο της Βραυρώνας. Η Επιτροπή απηύθυνε επιστολή στις ελληνικές Αρχές για την πιθανή παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας λόγω της κατασκευής αντιπλημμυρικού έργου στην περιοχή. Σύμφωνα με περιβαλλοντολόγους, το έργο απειλεί με άμεση καταστροφή μεγάλο τμήμα του προστατευόμενου υγροτόπου (είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό δίκτυο Νatura 2000), αφού προβλέπεται να αντικατασταθεί με βιοτάπητα το φυσικό έδαφος και να κατασκευαστεί ανάχωμα το οποίο θα αποκόψει υδρολογικά τον υγρότοπο από τη γύρω περιοχή.

Με τη διευθέτηση της κοίτης του ποταμού Ερασίνου- με σημείο εκκίνησης τον υγρότοπο της Βραυρώνας- υπολογίζεται ότι θα πληγεί περίπου το ένα τρίτο του βιοτόπου και μάλιστα το πιο αξιόλογο από οικολογικής απόψεως, δηλαδή περίπου 50 στρέμματα, όπως καταγγέλλει η υπεύθυνη Πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί σπάνια είδη ζώων και 176 είδη πουλιών, εκ των οποίων πολλά θεωρούνται απειλούμενα. Ο υγρότοπος της Βραυρώνας επιτρέπει ακόμη την επιβίωση προστατευόμενων υδρόβιων οργανισμών όπως η ντάσκα (ενδημικό ψάρι) και η ποταμοχελώνα. Επίσης έχουν καταγραφεί δύο οικότοποι που αποτελούν προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ενωση: τα λιβάδια Ποσειδωνίας και τα μεσογειακά εποχικά τέλματα.

Μ ε τη διευθέτηση όμως της κοίτης του Ερασίνου η εικόνα θα αλλάξει, αφού η παροχή νερού στον υγρότοπο κατά την ξηρή περίοδο του έτους θα μειωθεί ή θα μηδενιστεί. «Στη προσπάθεια να λυθεί ένα πρόβλημα δημιουργούνται άλλα δέκα. Οι υγρότοποι αποτελούν ευαίσθητα οικοσυστήματα απαραίτητα για την ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος και την ανθρώπινη διαβίωση. Η προχειρότητα και η αδιαφορία στη διαχείρισή τους αποτελεί εγκληματική αμέλεια» λέει η κυρία Κορμπέτη.

Τον επιζήμιο για τον υγρότοπο σχεδιασμό του έργου διευθέτησης της κοίτης του Ερασίνου είχε καταγγείλει εδώ και καιρό η Ορνιθολογική, καθώς αγνοήθηκαν εναλλακτικές λύσεις για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής. Στην επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τα εθνικά δικαστήρια να εφαρμόσουν το κοινοτικό δίκαιο- εκκρεμεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το έργο, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο διάστημα.

*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" 23.10.2009 -
ΜΑΧΗ ΤΡΑΤΣΑ  Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009