~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Έλεγχους σε κατοίκους του Μαραθώνα


Σε επιφυλακή για νέα κρούσματα ελονοσίας - Οι περιοχές κινδύνου


Έλεγχους σε κατοίκους του Μαραθώνα πραγματοποιεί προληπτικά το ΚΕΕΛΠΝΟ, έπειτα από την εμφάνιση κρούσματος ελονοσίας στην περιοχή, και παραμένει σε επιφυλακή για επανεμφάνιση της νόσου σε άλλες περιοχές «υψηλού κινδύνου». Φορείς της παρασιτικής ασθένειας είναι τα κουνούπια, σστα οποία αποδίδoνται καιτα πρώτα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Αττική.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά στους πολίτες να μην αφήνουν στάσιμα νερά όπου πολλαπλασιάζονται τα κουνούπια και να χρησιμοποιούν σήτες και εντομοαπωθητικά.
Η ελονοσία εκριζώθηκε από την Ελλάδα το 1974. Από τότε και μέχρι το 2011 καταγράφονταν στην Ελλάδα περίπου 30-50 κρούσματα ετησίως, τα οποία όμως αφορούσαν άτομα που είχαν ταξιδέψει σε χώρες που ενδημεί η νόσος.
Η κατάσταση άλλαξε πέρυσι με την καταγραφή 40 κρουσμάτων που αποδόθηκαν σε εγχώρια μετάδοση: Δύο στην Ανατολική Αττική, δύο στην Εύβοια, από ένα σε Βοιωτία και Λάρισα και 34 στο δήμο Ευρώτα του νομού Λακωνίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε στα τέλη Ιουνίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι περιοχές υψηλού κινδύνου είναι:
Επίπεδο επικινδυνότητας 3 (μέγιστος σχετικός κίνδυνος): Δήμος Ευρώτα νομού Λακωνίας
Επίπεδο επικινδυνότητας 2: Δήμος Ορχομενού και Δήμος Θήβας Βοιωτίας, Δήμος Χαλκιδέων Εύβοιας, Δήμος Μαραθώνα και Δήμος Σαρωνικού Ανατολικής Αττικής, Δήμος Αγιάς Λάρισας.
Επίπεδο επικινδυνότητας 1: Νομοί Ηλίας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Αργολίδας, Κορινθίας και Έβρου.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποτραπεί μόνιμη επανεγκατάσταση της ασθένειας στην Ελλάδα, διαβεβαιώνει πάντως ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο σοβαρή ώστε να δικαιολογείται λήψη μέτρων από τους ταξιδιώτες που ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Συμπτώματα
Τα κύρια και πιο συνηθισμένα συμπτώματα της ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγη, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία. Ο πυρετός εμφανίζεται κάθε δεύτερη (τριταίος) ή κάθε τρίτη μέρα (τεταρταίος).
Άλλα συμπτώματα που μπορούν επίσης να εμφανιστούν είναι ναυτία, διάρροια και έμετος. Επιπλέο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος(κίτρινη χροιά των ματιών, του δέρματος και των βλεννογόνων) εξαιτίας της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος.
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία, σε σοβαρές μορφές της νόσου μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.

Έλεγχοι σε περιοχές κρουσμάτων
Σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων, το ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα σπίτια που βρίσκονται σε ακτίνα 150 μέτρων και εξετάζει όλους τους μετανάστες που προέρχονται από χώρες όπου ενδημεί η ελονοσία -η παράνομη μετανάστευση πιστεύεται ότι ήταν βασικός παράγοντας για την επανεμφάνιση της νόσου στην Ελλάδα.
Το πρώτο περιστατικό για φέτος αφορούσε έναν 78χρονο Έλληνα, κάτοικο Μενιδίου, ο οποίος πιστεύεται ότι κόλλησε την ασθένεια από δάγκωμα κουνουπιού στο εξοχικό του στον Μαραθώνα. Ακολούθησαν εξετάσεις για συμπτώματα σε 163 άτομα στον Μαραθώνα, από τα οποία τα 140 ήταν Έλληνες, καθώς και προσυμπτωματικός έλεγχος σε όλους τους μετανάστες από ενδημικές χώρες που κατοικούν στην περιοχή.
Η ελονοσία προκαλείται από μικροσκοπικά παράσιτα του γένους Plasmodium τα οποία μεταδίδονται στον άνθρωπο αποκλειστικά από θηλυκά κουνούπια του γένους Anopheles.
Αυτό σημαίνει ότι δεν μεταδίδεται από το ασιατικό κουνούπι-τίγρη Aedes albopictus, το οποίο φαίνεται ότι έχει πια εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Το Α.albobictus μεταδίδει πάντως τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα, καθώς και τον ιό του πυρετού τσικουνγκούνια, ο οποίος έχει προκαλέσει επιδημίες στην Ιταλία και την Τουρκία.

__________________________
Newsroom ΔΟΛ
από Νέα Ανατολικής Αττικής