~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 12 Αυγούστου 2012

Περιδιάβαση από την Νέα Μάκρη στο Σχινιά



  

Πλούσιες σε εικόνες και επιλογές για μπάνιο, φαγητό και διασκέδαση είναι οι ανατολικές ακτές της Αττικής. Η τεράστια ακτογραμμή από τη Νέα Μάκρη μέχρι τον Μύτικα του Σχινιά, είναι γεμάτη παραλίες που ποικίλλουν σε οργάνωση και υπηρεσίες.

Η τεράστια παραλία του Σχινιά με το πανέμορφο πευκοδάσος πίσω της.
Η τεράστια παραλία του Σχινιά με το πανέμορφο πευκοδάσος πίσω της.
Η σύγχρονη ιστορία της Νέας Μάκρης δεν διαφέρει από αυτήν των υπόλοιπων οικισμών της ανατολικής ακτής. Στην περιοχή εγκαταστάθηκαν οικογένειες προσφύγων από τις πόλεις Μάκρη και Λιβίσι της Μικράς Ασίας, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το 1924 ιδρύθηκε ο οικισμός, οι κάτοικοι του οποίου ασχολήθηκαν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Τη δεκαετία του ‘80 η Νέα Μάκρη (μαζί με το Ζούμπερι και το Μάτι) γνώρισε μια απερίγραπτη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη και μετατράπηκε σε σημαντικό προάστιο της Αθήνας και σε ένα από τα μεγαλύτερα παραθεριστικά κέντρα της.
Σήμερα έχει περίπου 14.000 μόνιμους κατοίκους, που το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται σε 60.000. Τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικότερα τα Σαββατοκύριακα δημιουργείται το αδιαχώρητο - τόσο στη Νέα Μάκρη όσο και στους υπόλοιπους οικισμούς.
Το μικρό λιμανάκι είναι η αφετηρία για μια βόλτα στην παραλία Μπρεξίζα και στον ομώνυμο αρχαιολογικό χώρο. Οι νεότεροι επιλέγουν τις πιο κοσμοπολίτικες και οργανωμένες παραλίες στο Ζούμπερι και τον Σχινιά.
ΑΜΜΟΣ, ΡΗΧΑ ΝΕΡΑ, ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΚΑΙ... ΦΡΕΝΤΟ!
Νέα Μάκρη - Σχινιάς: Μια ανάσα από την Αθήνα βουτιές, σπορ και διασκέδαση
ΜΑΤΙ: Μια ήσυχη και αμμώδης παραλία στο νοτιότερο τμήμα της Νέας Μάκρης και μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, στο οποίο πολλοί παραθερίζουν εδώ και χρόνια. Εχει καθαρά νερά και είναι ιδανική για οικογένειες, ηλικιωμένους και όσους δεν ξέρουν καλό κολύμπι. Τις καθημερινές επικρατεί σχετική ηρεμία, όμως τα Σαββατοκύριακα κατακλύζεται από κόσμο. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και το μικρό πάρκινγκ γεμίζει σχετικά γρήγορα.
ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Πήρε το όνομά της από το ξωκλήσι του Αγίου Ανδρέα και έχει ταυτιστεί με τις κατασκηνώσεις που βρίσκονται γύρω της. Είναι μικρή, αμμώδης, με ρηχά νερά και αρκετά προφυλαγμένη από τους καιρούς. Στα βαθιά έχει πέτρες και βράχια. Αν και δεν είναι οργανωμένη, ένα τμήμα της έχει σταθερές ομπρέλες (που διατίθενται ελεύθερα). Γύρω της υπάρχουν ταβέρνες και club. Διαθέτει ασφαλτοστρωμένο και άνετο πάρκινγκ.

Η παραλία Μπρεξίζα είναι η αγαπημένη των ντόπιων και βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.
Η παραλία Μπρεξίζα είναι η αγαπημένη των ντόπιων και βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία.
ΖΟΥΜΠΕΡΙ: Μπροστά στον οικισμό απλώνονται τρεις όμορφοι κόλποι, ο καθένας με τον δικό του «χαρακτήρα». Ο βορειότερος βρίσκεται δίπλα στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αεροπορίας και έχει άμμο, ξαπλώστρες, ομπρέλες, καντίνα και το «Divers Club Cafe» που εκμεταλλεύεται την παραλία. Στο κέντρο βρίσκεται η παραλία «La Costa», με το διάσημο beach bar και πλήρως οργανωμένη. Οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες είναι διασκορπισμένες σε όλη την έκταση της βοτσαλωτής παραλίας, καθώς και σε έναν χώρο με γκαζόν. Τις καθημερινές διατίθενται χωρίς χρέωση. Οι υπάλληλοι του beach bar θα σας σερβίρουν καφέδες, αναψυκτικά, μπίρες, κοκτέιλ και κρύα πιάτα. Ακόμη μία παραλία βρίσκεται βορειότερα και την προτιμούν οι ντόπιοι. Εχει βότσαλο, άμμο, ομπρέλες και τις χαρακτηριστικές βραχώδεις πλάκες στην άκρη της.
ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ - ΜΠΡΕΞΙΖΑ: Η τεράστια παραλία της Νέας Μάκρης ξεκινάει από το κέντρο του οικισμού (πλάι από το λιμάνι), εκτείνεται προς βορρά και στο τέλος της, εκεί που βρίσκεται το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής, ονομάζεται Μπρεξίζα. Στην άκρη της υπάρχει ο ομώνυμος αρχαιολογικός χώρος.
Η παραλία της Μπρεξίζας βραβεύεται τα τελευταία χρόνια με Γαλάζια Σημαία. Την παραλία της Νέας Μάκρης (αλλά και της Μπρεξίζας) διατρέχει ένας μεγάλος πεζόδρομος, όπου αξίζει να περπατήσετε ή να κάνετε ποδήλατο. Είναι οργανωμένη με ντους, ναυαγοσώστες και γύρω της υπάρχουν ταβέρνες, καφετέριες και διάφορα καταστήματα.
Η παραλία της Μπρεξίζας δεν έχει ιδιαίτερη οργάνωση, αλλά ο δήμος την έχει φροντίσει φυτεύοντας γκαζόν και φοίνικες.
ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Η συνέχεια της Μπρεξίζας είναι η παραλία του Μαραθώνα και για να φτάσετε θα περάσετε από τον Τύμβο της μάχης. Πήρε το όνομά της από τον ομώνυμο ναό που βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού. Μικρή και ήσυχη, την προτιμούν οι ντόπιοι. Δεν διαθέτει οργάνωση, όμως γύρω της υπάρχουν ταβέρνες και καταστήματα.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟΜια έκταση 40 στρεμμάτων, στην περιοχή της πρώην Αμερικάνικης βάσης, παραχωρήθηκε στον Δήμο Νέας Μάκρης, με σκοπό να κατασκευαστεί το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο της πόλης. Ετσι δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο συγκρότημα που περιλαμβάνει θερμαινόμενη πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κλειστό γήπεδο μπάσκετ και γυμναστήριο, γήπεδα 5Χ5, 7Χ7, μπάσκετ, τένις, κλειστό κινηματογράφο και ανοικτό αμφιθέατρο 1.000 θέσεων. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος στον χώρο του αμφιθεάτρου διοργανώνεται το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι», με παραστάσεις, συναυλίες και παιδικό θέατρο όπου συμμετέχουν γνωστοί καλλιτέχνες.

ΚΟΛΥΜΠΙ ΜΕ ΘΕΑ ΣΤΟ ΠΕΥΚΟΔΑΣΟΣΗ εκτεταμένη και αμμώδης παραλία του Σχινιά απλώνεται σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και είναι μία από τις ομορφότερες της Αττικής. Στο νότιο τμήμα της βρίσκονται συγκεντρωμένα όλα τα beach bar και το καθένα έχει δώσει το όνομά του στο κομμάτι της αμμουδιάς που καταλαμβάνει. Ετσι υπάρχει η παραλία «Καράβι», «Mara Punta», «Γαλάζια Ακτή», «Fishka» κ.ά. Καθένα από τα καταστήματα έχει οργανώσει το κομμάτι παραλίας που του αναλογεί, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες ευκολίες, ενώ κάποιοι έχουν στήσει γήπεδα beach volley. Η γνωστότερη από όλες είναι η παραλία «Καράβι», που βραβεύεται εδώ και πολλά χρόνια με Γαλάζια Σημαία και συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Το βόρειο τμήμα της παραλίας είναι και το πιο ήσυχο, αφού απουσιάζουν οι υποδομές (εκτός από κάποιες ταβέρνες) και έχει και το περίφημο πευκοδάσος.

__________________________