~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 8 Απριλίου 2012

Μια ιστορία του Paulo Coelho


View more PowerPoint from GIA VER

___________________
http://dimarath.blogspot.com/2012/04/paulo-coelho.html

Αυτοκτονία: Τα νούμερα που... δικάζουν!



Ημ. δημοσίευσης: 08/04/2012

Στην πλατεία Συντάγματος συνήθως οι πολίτες αυτής της χώρας προσέρχονταν για να διεκδικήσουν δικαιώματα και ελευθερία. Την περασμένη Τετάρτη, όμως, για πρώτη φορά είχαμε μια αυτοκτονία. Μια αυτοκτονία, όμως, που παραμένει πράξη πολιτική, η επιλογή του τόπου και το σημείωμα άλλωστε δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία.
Η αυτοκτονία του 77χρονου ότι οι πολιτικές του Μνημονίου οδηγούν όλο και περισσότερους πολίτες σε πράξεις απελπισίας που δείχνουν τι πραγματικά σημαίνει το πρόγραμμα "προσαρμογής".
Ποιος μπορεί να ξεχάσει το ζευγάρι των εργαζομένων στον ΟΕΚ που πριν από δύο μήνες σκαρφάλωσαν στο μπαλκόνι της υπηρεσίας που το τελευταίο Μνημόνιο έκλεινε και τους άφηνε άνεργους και με ένα παιδί με προβλήματα;
Την ίδια μέρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ Θ. Μπαλασόπουλος αποκάλυπτε πως τις τελευταίες εκείνες 15 ημέρες τρεις εργαζόμενοι σε δήμους είχαν βάλει τέρμα στη ζωή τους και ένας είχε αποπειραθεί, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να χάσει τα δύο του πόδια.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Προστασίας το Πολίτη στις αρχές του χρόνου απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Προκόπη Παυλόπουλου επιβεβαιώνουν την αυξητική τάση στις αυτοκτονίες κατά τη διετία που εφαρμόζεται το Μνημόνιο. Πρόκειται για αύξηση πάνω από 20%, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται ως 1.727 αυτοκτονίες και οι απόπειρες κατά την τριετία 2009 έως 10 Δεκεμβρίου 2011.
Σύμφωνα με την απάντηση τού τότε υπουργού Χρ. Παπουτσή, το 2009 οι περιπτώσεις αυτοκτονιών (αν συμπεριληφθούν και οι απόπειρες) ανήλθαν σε 507, το 2010 αυξήθηκαν σε 622 και το 2011 (έως τις 10 Δεκεμβρίου) ήταν 598. Σύμφωνα με τα στατιστικά και επιδημιολογικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την αυτοκτονία στην Ελλάδα, το 2008 είχαν αυτοκτονήσει 373 άτομα και το 2007 328.
Ιδιαίτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη, μετά την πρωτεύουσα, όπου οι αυτοκτονίες πληθαίνουν, όπως επίσης και τα τηλεφωνήματα σε σχετικές γραμμές υποστήριξης. Για την περίπτωση της Κρήτης μάλιστα έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για κυκλώματα τοκογλυφίας έπειτα από καταγγελίες μίας από τις χήρες των αυτοχείρων επιχειρηματιών. Μόνο τον περασμένο Μάιο, τρεις επαγγελματίες έδωσαν τέλος στη ζωή τους, χωρίς κανένας από τους οικείους τους να γνωρίζει το οικονομικό αδιέξοδο που αντιμετώπιζαν, πόσο μάλλον τη δραματική έξοδο που είχαν αποφασίσει. Τα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης κάνουν λόγο για τουλάχιστον 33 αυτοκτονίες από τον Μάρτιο του 2009 έως τον Μάιο του 2011, οι οποίες αφορούσαν επιχειρηματίες και χρέη.

Το προφίλ των θυμάτων
Η πλειονότητα των αυτόχειρων ήταν οικογενειάρχες, ηλικίας 40-60 ετών, που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των επιχειρήσεων, ή επαγγελματίες που έχασαν τη δουλειά τους λίγο πριν από τη σύνταξη ή είναι χωρίς δουλειά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τρόπος που επιλέγουν είναι κατά κανόνα ο απαγχονισμός και ο αυτοπυροβολισμός.

Αργεντινή: Κορύφωση της κρίσης, κορύφωση και των αυτοκτονιών
Εικόνα αύξησης των αυτοκτονιών ειδικά κατά την περίοδο της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης δίνουν και τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Αργεντινής που συνδέουν ρητά την κρίση με την αυξητική αυτή τάση. Συγκεκριμένα, η αναλογία αυτοκτονιών για το 1999 ήταν γύρω στο 6,6 ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, αναλογία που αυξήθηκε από το 2001 για να φτάσει την κορύφωσή της το 2003 με αναλογία 8,7 για κάθε 100 χιλιάδες. Στην περίπτωση της Αργεντινής, πρέπει να σημειωθεί ότι τα πρωτεία στην αυτοκτονία την κατέχουν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες (15-24 ετών) με σχεδόν διπλάσια αναλογία. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 2007 η αναλογία αυτοκτονιών έπεσε στο 8 ανά 100.000.