~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ο ΧΥΤΑ Γραμματικού!... δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα και στη λίμνη του Μαραθώνα


"Νενικήκαμεν!"
Φειδιππίδης

Σε απόσταση αναπνοής σχεδιάζουν το ΧΥΤΑ Γραμματικού... σε ένα από τα πανέμορφα και ιστορικά μέρη της Αττικής. Ουδείς σεβασμός των νεοελλήνων για την ιστορία μας αλλά και για την καταστροφή του περιβάλλοντος... Ήμαρτον κύριοι... μήπως πρέπει να το επαναξετάσετε...



Ο Μαραθώνας είναι μια ιστορική περιοχή της Αττικής, η οποία έχει αξιοποιηθεί τουριστικά. Κατά την περιήγησή σας θα δείτε τον Τύμβο του Μαραθώνα, ένα αρχαιολογικό μνημείο που κτίστηκε προς τιμή των Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στο 490 π.Χ. στην περίφημη μάχη του Μαραθώνα. Θα επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, τη λίμνη του Μαραθώνα και το φράγμα που βρίσκεται σε μια καταπράσινη περιοχή. Η επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό οδοιπορικό στο χθες και το σήμερα της Αττικής, καθώς θα δείτε ιστορικά μνημεία και φυσικές καλλονές που χαρακτηρίζουν την μακραίωνη ιστορία της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.
Ο Μαραθώνας βρίσκεται στην βορειοανατολική Αττική, σε απόσταση 42 χμ. από την Αθήνα. Ο δρόμος περνά μέσα από περιβόλια, αμπελώνες, ελαιώνες, κατάφυτες βουνοπλαγιές που εντυπωσιάζουν κάθε ταξιδιώτη. Μερικές από τις κρυφές ομορφιές της Αττικής αποκαλύπτονται μπροστά σας. Θα συναντήσετε υπέροχες παραλίες στις οποίες θα χαλαρώσετε απολαμβάνοντας τον ήλιο και τα καθαρά νερά.
Η δημοφιλέστερη είναι η παραλία του Σχοινιά, η οποία υπήρξε και ολυμπιακό κέντρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Αξέχαστη θα σας μείνει η βόλτα στη τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα που κατασκευάστηκε στη συμβολή των χειμάρρων Χαράδρου και Βαρνάβα. Τα έργα πραγματοποιήθηκαν με αξιοσημείωτη ταχύτητα και επιτυχία (υλοποιήθηκαν το χρονικό διάστημα 1925 – 1929). Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το φράγμα του Μαραθώνα, το οποίο διακρίνεται για την τεχνική του αρτιότητα και τη ξεχωριστή του γοητεία καθώς είναι επενδεδυμένο με Πεντελικό μάρμαρο που του προσδίδει μοναδικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Όπως, αναφέραμε η περιοχή του Μαραθώνα έχει μεγάλη ιστορική σημασία.

Εδώ έλαβε χώρα η μάχη η περίφημη μάχη του Μαραθώνα την οποία περιγράφει στα κείμενά του ο αρχαίος ιστορικός Ηρόδοτος.
Οι Έλληνες αντιμετώπισαν τον Περσικό στρατό και θριάμβευσαν χάρη στην ευφυία του στρατηγού Μιλτιάδη. Αμέσως μετά τη νίκη ένας στρατιώτης ο Φειδιππίδης στάλθηκε στην Αθήνα για να μεταφέρει την είδηση. Έτρεξε από όλο το δρόμο και φτάνοντας στην Αθήνα κατέρρευσε αφού πρόλαβε να πει το: Νενικήκαμεν.




Αυτός ήταν και ο πρώτος μαραθωνοδρόμος. Δίπλα στο πεδίο της μάχης στήθηκε ο τύμβος του Μαραθώνα. Ένα μνημείο εις ανάμνηση των 192 Αθηναίων που έχασαν τη ζωή τους στη μάχη.

Κατά την παραμονή σας στο Μαραθώνα αξίζει να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση.




"Νενικήκαμεν!", μια ιστορική φράση μετά από ένα μεγάλο ιστορικό γεγονός, που χάρισε δόξα στη γενιά των Μαραθωνομάχων, περηφάνια στο Πανελλήνιο και ενέπνευσε τους καλλιτέχνες που λάτρεψαν την αρχαιότητα.
Μια ιστορική φράση ειπωμένη από το μαραθωνοδρόμο που έδωσε σ' αυτή τη στερνή του πνοή. Μια από τις παραδόσεις θέλει να είναι ο Φειδιππίδης εκείνος που έφερε τη χαρμόσυνη είδηση. Όμως φαίνεται ότι δεν ήταν στ' αλήθεια αυτός. Ο Φειδιππίδης έζησε και μετά τη μεγάλη νίκη - πιθανολογείται ότι προς τιμήν του καθιερώθηκε ο "δόλιχος δρόμος" ως ένα από τα ολυμπιακά αγωνίσματα, γιατί πρόσφερε στην πατρίδα του μεγάλες υπηρεσίες.
Ο σημαντικότερος άθλος του αναφέρεται από τον Ηρόδοτο: "Μόλις προσόρμισαν τα περσικά πλοία στο Μαραθώνα, του ανατέθηκε η αποστολή να τρέξει το συντομότερο από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Σπαρτιατών. Κάλυψε την απόσταση των 1.140 σταδίων -περισσότερα από διακόσια χιλιόμετρα- μέσα σε δύο μέρες". Ήταν πράγματι άθλος! Το Σπάρταθλο, ο αγώνας δρόμου από τη Σπάρτη στην Αθήνα, καθιερώθηκε ως ανάμνηση του προσωπικού του άθλου, που τον συνδέει με τη μάχη του Μαραθώνα.
Και πάλι όμως δεν είναι γνωστός ο ακριβής χρόνος της επιστροφής του, ούτε καν ο χρόνος εκκίνησης από τη Σπάρτη. Έστω λοιπόν κι αν έφτανε έγκαιρα στην Αθήνα, ασφαλώς δεν ήταν ο μόνος δρομέας για να του αναθέσουν αμέσως νέα αποστολή, αφού θα ήταν καταπονημένος. Το αγγελτήριο της νίκης έφτασε στην Αθήνα από έναν απλό μαραθωνοδρόμο οπλίτη, έναν από εκείνους που πολέμησαν και νίκησαν. Αυτός ήταν ο Ευκλής.
Ο μαραθωνομάχος Ευκλής έγινε μαραθωνοδρόμος και διέτρεξε 42.195 μέτρα με την πανοπλία και τον οπλισμό του. Οι διάφορες καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις που τον παρουσιάζουν να ξεψυχά γυμνός στα πόδια των Αθηναίων αρχόντων είναι υπέροχες, αλλά ανακριβείς. Κι αυτό γιατί ο νικητής και μόνο αυτός έχει το δικαίωμα και αξίζει την τιμή να φέρει τα όπλα του.

Σύμφωνα με τα αρχαιολογικά ευρήματα η περιοχή κατοικείται από τους νεολιθικούς χρόνους. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη ραμνός, που είναι το όνομα μιας ποικιλίας θάμνων οι οποίοι καλύπτουν όλη την περιοχή. Στους αρχαίους χρόνους ο Ραμνούς ήταν γνωστός για το λιμάνι και το κάστρο του.



Στον αρχαιολογικό χώρο θα δείτε τα ερείπια δύο ναών: του Μεγάλου ναού που ήταν αφιερωμένος στη Νέμεση, τη θεά της Θείας Δίκης και ήταν το σημαντικότερο ιερό της συγκεκριμένης θεότητας σε όλη την αρχαία Ελλάδα και του μικρού ναού που ήταν αφιερωμένος στη Θέτιδα τη θεά της δικαιοσύνης. Και οι δύο ναοί οικοδομήθηκαν τον 5ο π.Χ. αιώνα. Επίσης, θα δείτε τα λείψανα του αρχαίου θεάτρου, του φρουρίου και αρκετά ταφικά. Εκτός από τα αξιοθέατα το θαυμασμό σας αξίζει και η υπέροχη θέα προς Ευβοϊκό κόλπο αλλά τις καταπράσινες εκτάσεις της γύρω περιοχής.
Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό μουσείο του Μαραθώνα.
Είναι ένα μικρό μουσείο που φιλοξενεί σημαντικά ευρήματα από γειτονικές πόλεις και προέρχονται από διάφορες ιστορικές περιόδους. Ξεχωρίζουν τα ευρήματα της νεολιθικής εποχής που βρέθηκαν στο σπήλαιο του Πανός στην Οινόη, οι επιτύμβιες στήλες και οι αναθηματικές επιγραφές των ιερών του Μαραθώνα.






Το Γραμματικό είναι ημιορεινό χωριό της Βορειοανατολικής Αττικής, πλησίον του Μαραθώνα. Εκτείνεται στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού, μεταξύ των ορεινών όγκων που απαρτίζουν τη μορφολογία της περιοχής. Στηρίζεται στην αγροτική και κτηνοτροφική εκμετάλλευση όπως και η γειτονική κωμόπολη του Μαραθώνα, σε πολλές από τις εκτάσεις της οποίας εργάζονται οι κάτοικοι. Η περιοχή συνδέεται με την Αθήνα μέσω γραμμής των ΚΤΕΛ.
Το Γραμματικό συγκλονίστηκε από την πτώση της πτήσης 522 των Αερογραμμών Helios στις 14 Αυγούστου του 2005. Η συντριβή έγινε αρκετά μακριά από τον οικισμό, ενώ οι κάτοικοι προς τιμήν των επιβατών ύψωσαν στο σημείο της συντριβής σταυρό ως μνημείο.
Στην διοικητική περιφέρεια της κοινότητας Γραμματικού ανήκει και ο αρχαίος αττικός δήμος Ραμνούς.