~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2007

ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ όταν κατοίκησαν την περιοχή πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία

Παραθαλάσσιο θέρετρο της Αττικής που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ। βορειοανατολικά της Αθήνας. Η πόλη της Νέας Μάκρης, που σήμερα αποτελεί δήμο, ιδρύθηκε το 1924 όταν κατοίκησαν την περιοχή πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη (απ’ όπου πήρε και η περιοχή το όνομά της) και Λιβίσι. Η Νέα Μάκρη βρίσκεται σε μια προνομιακή τοποθεσία της Αττικής. Συνορεύει βόρεια με τον Μαραθώνα, νότια με τη Ράφηνα, δυτικά με τον ορεινό όγκο της Πεντέλης και από τα ανατολικά βρέχεται από τις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει τις τουριστικές υποδομές της και χάρη στις φυσικές ομορφιές, η Νέα Μάκρη έχει αποκτήσει φανατικούς παραθεριστές, οι οποίοι την επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι. Βέβαια η κοντινή της απόσταση από την Αθήνα την καθιστά και ιδανική για ημερήσιες αποδράσεις. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό τοπίο, που συνδυάζει την καταπράσινη φύση με το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Ο δήμος Νέας Μάκρης έχει έκταση 36,662 στρέμματα και στα διοικητικά του όρια περιλαμβάνει τις παραθαλάσσιες περιοχές Αγία Μαρίνα, Ζούμπερι, Μάτι, Άγιος Αντρέας, Νέος Βουτζάς, Βάλτος και Ανατολή. Ο μόνιμος πληθυσμός της Νέας Μάκρης ανέρχεται στους 13.000 κατοίκους ενώ την καλοκαιρινή περίοδο με τους χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχικές κατοικίες στα όρια του δήμου, οι κάτοικοι φτάνουν τους 60.000. Η Νέα Μάκρη φημίζεται για την υπέροχη παραλίας της. Οι αισθητικές παρεμβάσεις του δήμου ανέδειξαν ακόμη περισσότερο τη φυσική λάμψη της παραλίας. Έτσι, κάθε λουόμενος μπορεί να χαρεί το μπάνιο του και να απολαύσει τις ανέσεις που του προσφέρονται. Ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντουζιέρες, εξέδρες κολυμβητών, λειτουργικοί κάδοι και καλάθια καθαριότητας, διευκολύνουν τη παραμονή σας στη πλαζ. Επιπλέον, κοντά στην παραλία λειτουργούν καφετέριες και ταβέρνες. Και φυσικά μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και τη βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Γαλάζια Σημαία παραλία της Μπρεξίζας. Μια όμορφη και καθαρή παραλία με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές που διευκολύνουν τους λουόμενους (ομπρέλες, ξαπλώστρες, ενημερωτικές πινακίδες, εξέδρα κολυμβητών, παρατηρητήριο ναυαγοσώστη, χημικές τουαλέτες με πρόσβαση και σε άτομα με ειδικές ανάγκες).

Η πόλη της Νέας Μάκρης δεσπόζει πανέμορφη στην ΒορειοΑνατολική πλευρά της Αττικής


Ιδρύθηκε το 1924, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό τοπίο, ξεχωριστό, αφού η φύση την προίκισε απλόχερα με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας. Συνορεύει βόρεια με τον Μαραθώνα, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού ενώ βρέχεται ανατολικά από το Νότιο Ευβοϊκό σε μήκος ακτών 10 χλμ. περίπου. Το κέντρο της πόλης απέχει από την Αθήνα 32 χλμ. μέσω των Λεωφόρων Μεσογείων και Μαραθώνος. Από το Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέχει 12 χλμ. μέσω της Λεωφόρου Μαραθώνος και Αττικής Οδού. Προσβάσεις έχει ακόμα από την Παλαιά Πεντέλη μέσω της Λεωφόρου Πεντέλης και από Κηφισιά και Εκάλη μέσω της Λεωφόρου Διονύσου. Η κλασσική Μαραθώνια Διαδρομή διέρχεται από τη Νέα Μάκρη σε μήκος 7,5 χλμ. Συγκοινωνιακά εξυπηρετείται από τα ΚΤΕΛ Αττικής που έχουν αφετηρία στο Πεδίο του Άρεως. Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση 36.662 στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους 13.000 κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους 55.000 - 60.000 κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία. Μέσα στα διοικητικά όριά της περιλαμβάνονται και οι περιοχές Αγία Μαρίνα, Ανατολή, Άγιος Ανδρέας, Ζούμπερι, Μάτι, Νέος Βουτζάς και Βάλτος.

*Νέα Μάκρη Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια