~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

UNICEF - Το 2018 κάντε τη μετανάστευση ασφαλή για κάθε παιδί

ΚΟΙΝΩΝΙΑ


Περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση.
Περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί 
από τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις.


Υπολογίζεται ότι 400 παιδιά έχουν πεθάνει κατά μήκος της διαδρομής της Κεντρικής Μεσογείου φέτος, αποκαλύπτοντας τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά χωρίς ασφαλείς οδούς μετανάστευσης.

Το 2018 θα μπορούσε να είναι ένα έτος ορόσημο για τα παιδιά μετανάστες εάν οι χώρες ακολουθήσουν τις βέλτιστες πρακτικές ώστε να εξασφαλίσουν την ασφάλεια και την ευημερία τους – δηλώνει η UNICEF με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Μετανάστη, 18 Δεκεμβρίου.
Περίπου 50 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνηση.Μεγάλο μέρος αυτής της μετανάστευσης είναι θετικό, με τα παιδιά και τις οικογένειές τους να κινούνται οικειοθελώς και με ασφάλεια. Ωστόσο, η εμπειρία της μετανάστευσης για εκατομμύρια παιδιά δεν είναι ούτε εθελοντική ούτε ασφαλής, αλλά ενέχει πολλούς κινδύνους.
Περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί από τα σπίτια τους από τις συγκρούσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά και οι οικογένειες που δεν διαθέτουν επαρκώς ασφαλείς και τακτικές οδούς μετανάστευσης δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να στραφούν σε λαθρεμπόρους, διακινητές και να κάνουν επικίνδυνες διαδρομές που θέτουν την ασφάλειά τους σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Η επικίνδυνη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου από τη Λιβύη στην Ιταλία είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Μόνο φέτος, σχεδόν 15.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φθάσει στην Ιταλία δια θαλάσσης - τα ταξίδια τους συνήθως διευκολύνονται από τους λαθρεμπόρους και τους διακινητές. Η UNICEF εκτιμά ότι περισσότερα από 400 παιδιά έχουν πεθάνει επιχειρώντας αυτό το ταξίδι από την αρχή του έτους, ενώ χιλιάδες έχουν υποστεί κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, υποδούλωση και κράτηση κατά τη διέλευσή τους από τη Λιβύη.

«Για αμέτρητα παιδιά, η μετανάστευση είναι ασφαλής και κανονική - βοηθώντας τα ίδια, τις οικογένειες και τις κοινότητές τους να αναπτυχθούν και να αλλάξουν τη ζωή τους», δήλωσε ο Διευθυντής Προγραμμάτων της UNICEF Ted Chaiban. «Αλλά υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα για εκατομμύρια παιδιά για τα οποία η μετανάστευση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και όχι επιλογή τους. Η διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου αποτελεί μια ενδεικτική περίπτωση όπου χιλιάδες ευάλωτα παιδιά διακινδυνεύουν κάθε χρόνο τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη, διότι δεν τους είναι διαθέσιμες ασφαλείς και τακτικές μεταναστευτικές διαδρομές».
Το επόμενο έτος θα διεξαχθούν διαπραγματεύσεις και έγκριση του Παγκόσμιου Συμφώνου για τη Μετανάστευση, μια διακυβερνητική συμφωνία ορόσημο που θα καλύπτει όλες τις διαστάσεις της διεθνούς μετανάστευσης. Είναι μια χρονική στιγμή για τις χώρες να συμφωνήσουν για δράσεις που θα στηρίξουν τα παιδιά μετανάστες σύμφωνα με τη Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες και τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ουσία του Συμφώνου, η UNICEF εξακολουθεί να απευθύνει έκκληση προς τα Κράτη Μέλη να συμπεριλάβουν τα δικαιώματα, την προστασία και την ευημερία των ξεριζωμένων παιδιών ως κεντρικές δεσμεύσεις στο τελικό κείμενο.
«Η μετανάστευση, ειδικά για τα παιδιά, δεν πρέπει να είναι επικίνδυνη», δήλωσε ο Chaiban. «Οι πολιτικές, οι πρακτικές και οι συμπεριφορές που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά μετανάστες μπορούν και πρέπει να αλλάξουν - το 2018 είναι η κατάλληλη στιγμή και το Παγκόσμιο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση αποτελεί μια ευκαιρία.»
Πολλές εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη επιλέξει να λάβουν θετικά μέτρα για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών μεταναστών. Ορισμένες από αυτές τις καλές πρακτικές, που επισημάνθηκαν στην πρόσφατη έκθεση της UNICEF “Πέρα από τα Σύνορα” περιλαμβάνουν συστάσεις όπως:
Επενδύστε σε ισχυρά και χωρίς αποκλεισμούς εθνικά συστήματα προστασίας των παιδιών από την εκμετάλλευση και τη βία.
Επενδύστε σε δυναμικότητα υποδοχής και μέριμνας και προωθήστε εναλλακτικές λύσεις σε κοινοτικό επίπεδο όσον αφορά την κράτηση, όπως την απαίτηση για τακτική υποβολή εκθέσεων, την ύπαρξη εγγυητών ή επιτρόπων.
Εξαλείψτε τα πρακτικά εμπόδια που θέτουν σε κίνδυνο την οικογενειακή ενοποίηση ή την καθιστούν απρόσιτη για πάρα πολλά παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της επακριβούς αποσαφήνισης οικογενειακών ή οικονομικών ορίων.
Εφαρμόστε με έμφαση στο άτομο - το παιδί και το βέλτιστο συμφέρον του, τη μητέρα, τον πατέρα, τις όποιες επιστροφές - και σχεδιάστε μέτρα επανένταξης που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του και ωφελούν την κοινότητα με βιώσιμο τρόπο.
Ανοίξτε τα σχολεία και τα κέντρα υγείας στα παιδιά μετανάστες και δημιουργήστε «τείχη προστασίας» μεταξύ των μεταναστευτικών και των δημόσιων υπηρεσιών - ώστε να κρατήσετε κάθε παιδί στη μάθηση και υγιές και εξασφαλίστε πρόσβαση στη δικαιοσύνη και τη στέγαση χωρίς φόβο εντοπισμού, κράτησης ή απέλασης.
Βελτιώστε τις προϋποθέσεις για οικονομική βοήθεια, ώστε περισσότερα παιδιά να μπορούν να πάνε στο σχολείο ή στο γιατρό.

Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται:
1. Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
2. Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
3. Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
4. Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
5. Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
6. Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.

Διαδώστε αυτό το άρθρο της UNICEF στους φίλους σας, στα κοινωνικά δίκτυα
___________