~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Ευτυχώς δεν έχουμε δέντρα μέχρι την Ομόνοια η φωτιά θα είχε φτάσει μέχρι εκεί.


Η έκταση της καταστροφής είναι πολύ μεγαλύτερη


"Ανεβηκα στην κορυφη της Πεντελης για να δω την εκταση του μετωπου. Σας πληροφορω οτι κανενας φακος τηλεορασης και καμια εικονα που ερχεται σπιτι σας απ την τηλεοραση δεν μπορει να δειξει το μεγεθος και την εκταση του μετωπου φωτιας. Μια τεραστια εκταση, μια γραμμη σχεδον συνεχομενη χιλιομετρων. Ο... ανεμος αν δεν αλλαξει κατευθυνση πηγαινει το μετωπο στις περιοχες Διονυσου και Ανοιξης και στη λιμνη του Μαραθωνα που ελπιζουμε ολοι να γινει ενα φυσικο εμποδιο! και να μικρυνει το μετωπο.
Για ενα τετοιου μεγεθους μετωπο ΔΕΝ ευθυνεται ο , ΔΕΝ ευθυνεται το καλοκαιρι.

Για ενα τετοιας εκτασης μετωπο ευθυνονται:
1.Οι τοποικοι φορεις που ενω ηξεραν οτι εχουν σχεδια για τον ΧΥΤΑ Γραμματικου δεν ειχαν 24ωρη παρακολουθηση της περιοχης με εθελοντες που περισευουν στην περιοχη
2. Η πολιτικη προστασια που κυρηξε εκτακτη αναγκη στις 13:15 ενω το μετωπο ειναι τεραστιο απ το πρωι.
3. Ολοι εμεις που ψηφιζουμε κατι ΛΑΠΑΔΕΣ μονο και μονο επειδη μας διορισαν την κορουλα στο δημοσιο. Ολοι εμεις αξιζουμε να καουμε, αξιζουμε να καταστραφουμε αφου ειναι φυσικο ακολουθο της αυτοκαταστροφικης συμπεριφορας μας οταν ψηφιζουμε".

* ΖΟΥΜΕ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ *

Ενας Πεντελιωτης



*από το: http://troktiko.blogspot.com/

Στις φλόγες Βαρνάβας, Γραμματικό, Μαραθώνας, Ανω Σούλι - Κίνδυνος για Ροδόπολη απειλείται ο Διόνυσος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βορειοανατολική Αττική



Πολύωρη μάχη έδωσαν οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης για να καταφέρουν να περιορίσουν τη μεγάλη πυρκαϊά που κατατρώει τα δάση της Βορειοανατολικής Αττικής. Ενα μεγάλο μέτωπο κινείται προς την περιοχή της Ροδόπολης και του Διονύσου στις παρυφές της Πεντέλης όπου πολλοί κάτοικοι και στις δύο περιοχές εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Στο μεταξύ εκεί που έχει σβηστεί η πυρκαϊά υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις λόγω των ισχυρών ανέμων.

Στο μεταξύ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Βορειοανατολική Αττική μετά την ανεξέλεγκτη πυρκαϊά που για ακόμη μια φορά, μέσα σε διάστημα λίγων ετών, κατακαίει την περιοχή. Σπίτια και μεγάλες εκτάσεις πυκνού πευκοδάσους έγιναν στάχτη από την πυρκαϊά που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στις 21.40 στο Μαύρο Βουνό, στον δρόμο που οδηγεί από το Σέσι προς το Γραμματικό.

Η φωτιά κινείται ανεξέλεγκτη λόγω των ισχυρών ανέμων, έχει ήδη κυκλώσει κατοικημένες περιοχές σε Γραμματικό και Βαρνάβα, καίει το πανέμορφο δάσος μεταξύ των δύο κοινοτήτων, το μέτωπό της εκτείνεται στα πέντε χιλιόμετα και προχωρά προς τον Μαραθώνα.

Το πύρινο μέτωπο είναι τόσο εκτεταμένο που από το πρωί πυκνοί καπνοί καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της Αττικής - ακόμη και το κέντρο της Αθήνας. Στην περιοχή επιχειρούν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες ανεπαρκείς για το μέγεθος της απειλής (σύμφωνα με καταγγελίες) δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 29 οχήματα, έξι αεροσκάφη, τέσσερα ελικόπτερα και 90 πυροσβέστες.

Η πυρκαϊά εξ αιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή κάνει το έργο των πυροσβεστών ακόμη πιο δύσκολο, αφού κατευθύνεται άλλοτε προς την περιοχή του Βαρνάβα, άλλοτε προς το Γραμματικό, ενώ πριν λίγο άρχισε να κατεβαίνει προς τον Μαραθώνα.

Αρκετοί κάτοικοι του Γραμματικού έντρομοι εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, ενώ αναφέρουν ότι η φωτιά εκδηλώθηκε 500 μέτρα από την περιοχή όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί ο νέος ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Μετά το μεσημέρι το μέτωπο της φωτιάς κατευθύνεται προς Σμαμάτα και Διόνυσο και γίνονται προσπάθειες να μην φτάσει στην Πεντέλη.

* από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ" Σάββατο 22 Αυγούστου 2009 [ 20:59 ]
http://www.tovima.gr/

Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Β.Α. Αττική με δεκάδες μέτωπα να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τις




65 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα από τις 6 και 30 σήμερα το πρωί

Σε πύρινο κλοιό η Β.Α. Αττική
Επείγουσα προκαταρκτική για τη φωτιά στο Γραμματικό διέταξε η Εισαγγελία Αθηνών





Ανεξέλεγκτη παραμένει η πυρκαγιά στη Β.Α. Αττική με δεκάδες μέτωπα να βρίσκονται σε εξέλιξη και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες. Οι αναφορές από την περιοχή κάνουν λόγο για βιβλική καταστροφή, με κατοίκους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους, ενώ με τη δύση του ηλίου σταμάτησαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Εν τω μεταξύ, επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τη φωτιά στο Γραμματικό διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Γιάννης Αγγελάκος.
"Παγιδευμένες" στον πύρινο κλοιό παραμένουν περιοχές όπως ο Μαραθώνας, το Γραμματικό, το Καλέντζι, όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει ζημιές σε άγνωστο αριθμό κατοικιών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς κινείται πλέον προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης. Επιπλέον, ισχυρό μέτωπο εκδηλώθηκε και στο Κουκουνάρι Σταμάτας.

Τα πυκνά σύννεφα καπνού, που νωρίτερα έκρυψαν τον ήλιο από την Αττική, δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των εναέριων και επίγειων δυνάμεων που έχουν ενισχυθεί τις τελευταίες ώρες σε μια προσπάθεια αναχαίτισης των πυρκαγιών. Ολη η περιοχή της Ανατ. Αττικής έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Μαργαρίτη Μουζά, ενώ είναι πρακτικά αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια το μήκος των πύρινων μετώπων, τα οποία εξαπλώνονται διαρκώς με τη βοήθεια των ισχυρών ανέμων.

Οι δήμαρχοι των περιοχών απευθύνουν έκκληση για ενισχύσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σχεδόν όλη η πυροσβεστική δύναμη της πρωτεύουσας έχει επιστρατευτεί προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι φλόγες.
Οι τελευταίες εκτιμήσεις της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν αφήνουν περιθώρια για ιδιαίτερη αισιοδοξία, καθώς οι ισχυροί άνεμοι δεν αναμένεται να κοπάσουν σύντομα. Εκτός από τις μετεωρολογικές συνθήκες δυσκολίες στο συντονισμό των δυνάμεων προκαλούν και διαφαινόμενα προβλήματα συνεννόησης, καθώς όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των πυροσβεστών πολλοί συνάδελφοί τους που σπεύδουν στη Β.Α. Αττική από άλλες περιοχές του νομού δεν έχουν ακριβή εικόνα για το πού βρίσκονται οι κρουνοί.

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο της φωτιάς που πλησίασε το βορειοανατολικό άκρο της βάσης ελικοπτέρων του ναυτικού στο Κοτρόνι Μαραθώνα. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το προσωπικό, τα στρατιωτικά μέσα και τα πυρομαχικά είναι ασφαλή και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, σε ετοιμότητα παραμένουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν κινδύνευσαν ζωτικές εγκαταστάσεις της βάσης.Από το στρατό ξηράς ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα η δύναμη πυρόσβεσης Αττικής του στρατού, καθώς και δύο μονάδες καταδρομών. Επίσης σε ετοιμότητα τέθηκαν 2 μονάδες καταδρομών του στρατού ξηράς. Οι δυνάμεις συντονίζονται από υποστράτηγο και τρεις συνταγματάρχες ως συνδέσμους. Νωρίτερα, εκκενώθηκε χωρίς προβλήματα το στρατόπεδο που βρίσκεται στο Βαρνάβα, καθώς και μια κατασκήνωση κοντά στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Εβδομήντα καταδρομείς δατίθενται αυτή τη στιγμή για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης σε ετοιμότητα επέμβασης βρίσκεται άλλο τμήμα καταδρομών, ενώ έχουν διατεθεί στα κέντρα υγείας της περιοχής 4 στρατιωτικά ασθενοφόρα, όπως και τέσσερα λεωφορεία στα κέντρα παραθερισμού στον Άγιο Ανδρέα. Ελικόπτερα Χιούι και Σινούκ βρίσκονται σε ετοιμότητα για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων στην περιοχή.
Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής από το Σέσι Γραμματικού, ενώ το πρωί του Σαββάτου προστέθηκε ένα μέτωπο που δημιουργήθηκε στη δύσβατη περιοχή μεταξύ Γραμματικού και Βαρνάβα.

Επείγουσα προκαταρκτική για το Γραμματικό
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται γιά εμπρησμό, ζητεί να εντοπισθούν και να συλληφθούν οι δράστες. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας, Δημήτρης Γκύζης.

*από την εφημ. "Ελευθεροτυπία" 22.8.2009
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=75385

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στο Γραμματικό και Μαραθώνα...

Μέτωπο 8 χιλιομέτρων -
κόλαση έγινε ο χθεσινός παράδεισος!
Eurokinissi


Πυκνό σύννεφο καπνού έχει καλύψει
μεγάλο μέρος του νομού Αττικής

Μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής στη βορειοανατολική Αττική, στις περιοχές Γραμματικού και Βαρνάβα σε μήκος 8 χιλιομέτρων.
Στην περιοχή επιχειρούν 29 πυροσβεστικά οχήματα με 65 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα, πέντε ελικόπτερα και έξι αεροπλάνα.
Η φωτιά έμοιαζε ότι θα τεθεί υπό έλεγχο αργά το βράδυ, ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή καθώς και το γεγονός ότι δεν πετούσαν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα έφεραν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα: η φωτιά πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.

Η πορεία των ανέμων στρέφει τα μέτωπα της πυρκαγιάς μία προς την πλευρά του Βαρνάβα και μία από την πλευρά του Γραμματικού.

Νωρίς το πρωί προστέθηκε νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό.

Στην κοινότητα του Βαρνάβα και στο Γραμματικό οι φλόγες άγγιξαν τα πρώτα σπίτια.

Οι προσπάθειες των επίγειων τμημάτων επικεντρώνονται στο να κρατήσουν τα μέτωπα μακριά από κατοικημένες περιοχές στην κοινότητα Βαρνάβα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το πύρινο μέτωπο στη Ζάκυνθο, στις Μαριές, το Στόμιο και το Στρογγυλό. Στις περιοχές, που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα κοινό μέτωπο φωτιάς, επιχειρούν 2 αεροσκάφη, 3 ελικόπτερα, 18 οχήματα με 46 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα 26 ατόμων.

Εν τω μεταξύ πολύ υψηλός είναι και το Σάββατο ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Εύβοια και στο σύνολο του νομού Αττικής.

Newsroom ΔΟΛ

Πύρινη κόλαση στο Γραμματικό


Αποπνικτική ατμόσφαιρα στην Αττική


Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το βράδυ στη περιοχή του Γραμματικού. Η φωτιά ήδη έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε Γραμματικό και Βαρνάβα, απειλώντας κατοικημένες περιοχές, ενώ αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη βόρεια και δυτική Αττική.
Οι έντονοι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή ενισχύουν συνεχώς το πύρινο μέτωπο.

Τελευταία ενημέρωση: 22/08/2009 10:38 εφημ. "ΤΑ ΝΕΑ"

Γραμματικό: έκκληση να σταλούν περισσότερα αεροσκάφη, τεράστια η οικολογική καταστροφή...σε Βαρνάβα και Γραμματικό



Εκτός ελέγχου είναι αυτή την ώρα οι φωτιές σε Γραμματικό και Βαρνάβα. Οι ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δυσχεραίνουν την προσπάθεια κατάσβεσης.

Δύο άτομα έχουν αποκλειστεί στην Αγία Τριάδα, η οποία έχει κυκλωθεί από τις φλόγες. Πυροσβεστικές δυνάμεις σπεύδουν στη περιοχή για να τους απεγκλωβίσουν.

Ο κοινοτάρχης Βαρνάβα, Νίκος Βούλγαρης δήλωσε ότι οι φλόγες βρίσκονται στην οδό Ευρίπου και απειλούν κατοικίες, ενώ ο κοινοτάρχης Γραμματικού, Νίκος Κούκης, έκανε έκκληση να σταλούν περισσότερα αεροσκάφη και έκανε λόγο για τεράστια οικολογική καταστροφή.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων η φωτιά καίει στην περιοχή όπου θα κατασκευαζόταν ο ΧΥΤΑ και κάνουν λόγο για εμπρησμό.

Ωστόσο, νωρίς το πρωί προστέθηκε ένα νέο μέτωπο φωτιάς, μέσα στο ρέμα που χωρίζει το Βαρνάβα από το Γραμματικό.

Η φωτιά η οποία ξέσπασε το βράδυ της Παρασκευής και καίει πυκνό πευκοδάσος σε μέτωπο περίπου 5 χιλιομέτρων..

Πηγή: Σκάι