~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκατομμυρίων Ελλήνων έχει ήδη πυρποληθεί.

Από λυπητερή σε λυπητερή...



Του ΘΑΝΟΥ ΤΣΙΡΟΥ*
 Η «πυρκαγιά» στην ελληνική οικονομία μπορεί να σβήσει μετά την εκταμίευση του πακέτου στήριξης. Ομως ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκατομμυρίων Ελλήνων θα έχει ήδη πυρποληθεί. Αν υλοποιηθούν τα μέτρα που άκουσαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων από το στόμα του πρωθυπουργού -κατάργηση δύο μισθών και νέες αυξήσεις στον ΦΠΑ κατά δύο μονάδες βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας- οι ετήσιες απώλειες εισοδήματος θα φτάσουν ακόμη και στο 30%.

Οι συνέπειες θεωρούνται πλέον αυτονόητες ακόμη και από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Αναμένεται κατακόρυφη μείωση της κατανάλωσης, βύθιση της οικονομίας σε ποσοστό άνω του 3% ήδη από το 2010 και απώλειες δεκάδων αν όχι εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας. Η «πυρκαγιά» αναμένεται να αγγίξει και τις τράπεζες καθώς δεκάδες χιλιάδες Ελληνες -ειδικά δημόσιοι υπάλληλοι που φέρονται να υφίστανται τις περισσότερες περικοπές- δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις δόσεις καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων.

Απώλειες 30% στο εισόδημα
Οι περίπου 800.000 απασχολούμενοι στον δημόσιο τομέα θα χάσουν έως και το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που διέρρευσαν την Πέμπτη μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους. Και να γιατί:
*Ηδη, με τα μέτρα του Μαρτίου, το εισόδημα έχει περιοριστεί κατά 12%-15% λόγω της περικοπής των επιδομάτων κατά 12%, του ψαλιδίσματος του 13ου και 14ου μισθού κατά 30% αλλά και της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης.
*Τουλάχιστον άλλες δύο μονάδες, έχουν χαθεί λόγω της προηγούμενης αύξησης του ΦΠΑ αλλά και των ειδικών φόρων.

*Σε αυτό το ποσοστό έρχεται να προστεθεί η πλήρης περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού αλλά και ακόμη δύο μονάδες στον ΦΠΑ. Μόνο από την πλήρη περικοπή των δύο μισθών, χάνεται ακόμη ένα 13% του ετήσιου εισοδήματος.

*Αν προστεθούν και άλλες δύο μονάδες από τον ΦΠΑ, τότε η απώλεια πλησιάζει στο 30%.

Κατακόρυφη θα είναι η μείωση εισοδήματος και για τους συνταξιούχους για τους οποίους επίσης ζητείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης ανεξαρτήτως ταμείου. Η προσπάθεια εστιάζεται, όπως επισημαίνει κυβερνητική πηγή, στο να διασωθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (κάτω των 600 ευρώ). Αγωνία για τον ιδιωτικό τομέα στον οποίο οι δυο μισθοί σχεδιάζεται να μετατραπούν σε μηνιαίο επίδομα.
Την ίδια στιγμή, η βαθιά ύφεση σε συνδυασμό με την απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων αλλά και τη μείωση των αποζημιώσεων θα οδηγήσει σε έκρηξη της ανεργίας η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, μπορεί να ξεπεράσει το 17-18% (από 11% σήμερα) μέσα στο 2011. Γι' αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο μαζί με τα νέα μέτρα να ανακοινωθεί και η ενίσχυση της χρηματοδότησης του ΟΑΕΔ.

* από την εφημ. "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" 1-2 Μαϊου 2010