~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Συνεχίζετε ο αγώνας ενάντια στη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Γραμματικού


Ο Δήμος Μαραθώνος εκπόνησε και κατέθεσε δια της Δικηγορικής Εταιρείας του συνταγματολόγου δρος Απόστολου Παπακωνσταντίνου καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας την καταδίκη της Ελληνικής Δημοκρατίας για την εγκατάσταση του Χ.Υ.Τ.Α. στη θέση «ΜΑΥΡΟ ΒΟΥΝΟ» Γραμματικού.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η οποία συνυπογράφεται από συνολικά 1.379 κατοίκους του Δήμου, η χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Α. στη συγκεκριμένη θέση αντίκειται σε σειρά κανόνων του πρωτογενούς και του παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τη διαχείριση των απορριμμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. 
Σύμφωνα με την καταγγελία, από το πρόσφατο πόρισμα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος επιβεβαιώνονται με πανηγυρικό και δεσμευτικό για τη Διοίκηση τρόπο τα εξής: α) Τον χώρο όπου κατασκευάζεται ο Χ.Υ.Τ.Α. διατρέχουν ενεργά ρέματα, β) η φύση και η σύσταση του εδάφους στην έκταση αυτή δεν επιτρέπουν την ασφαλή λειτουργία της εν λόγω εγκατάστασης και γ) οι μελέτες επί των οποίων βασίστηκε η αδειοδότηση του Χ.Υ.Τ.Α. είναι ελλιπείς, αφού δεν θεμελιώνονται, όπως έπρεπε, σε έρευνα πεδίου αλλά σε βιβλιογραφική τεκμηρίωση που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής. Τα δεδομένα αυτά καθιστούν το έργο αντίθετο προς το ενωσιακό δίκαιο.
Ενόψει των ανωτέρω, ο Δήμος Μαραθώνα και οι λοιποί υπογράφοντες ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκηθούν οι προβλεπόμενες από το άρθρο 258 ΣΛΕΕ διαδικασίες για τη διαπίστωση παράβασης του ενωσιακού δικαίου εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας με τη διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης επί του θέματος, καθώς και να ανακληθεί η απόφαση Ε(2004) 5509/21.12.2004 της Επιτροπής, της 21ης Δεκεμβρίου 2004, με την οποία αποφασίστηκε η χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής του υπόψη έργου.

____________________________________________________