~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Διεθνές συνέδριο στην Καλαμάτα για την "Μάχη του Μαραθώνα"


Άνοιξε χθες Παρασκευή το πρωί στο αμφιθέατρο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Καλαμάτας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου το διεθνές συνέδριο «Η σημασία της Μάχης του Μαραθώνα: Ιστορικές, Αρχαιολογικές και Φιλολογικές Μαρτυρίες».
Χαιρετισμό στην εναρκτήρια εκδήλωση απηύθυναν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας, πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεόκλητος Λαμπρινάκος, η πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας Καλαμάτας Γεωργία Ξανθάκη, ο πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Αλέξιος Σαββίδης, ο πολιτευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σαμπαζιώτης, ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Τσάλτας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΝΑΜ Παναγιώτης Τσιμόγιαννης και ο Chris Carey, καθηγητής του Τομέα Ελληνικών και Λατινικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Ενδιαφέρουσα ήταν η παρουσίαση της έκθεσης του Γιώργου Δολιανίτη, με υλικό από την προσωπική του βιβλιοθήκη, που αριθμεί 75.000 τόμους! Τα βιβλία που εξέθεσε, παλιές, πολύτιμες ξένες εκδόσεις, αφορούσαν στη Μάχη του Μαραθώνα, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους των γραμμάτων. Ακολούθησε η ομιλία του Peter Rhodes, ομότιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Durham (Ηνωμένο Βασίλειο), με θέμα «Η Μάχη του Μαραθώνος και η σύγχρονη φιλολογική έρευνα». Η χθεσινή μέρα περιλάμβανε, επίσης, εισηγήσεις στην ενότητα «Ιστορία και Ιστοριογραφία», ενώ το πρόγραμμα του συνεδρίου συνεχίζεται ως εξής:

Παρασκευή
Ενότητα: Τέχνη
και Πολιτισμός
5.00 μ.μ. Καθηγητής Karim Arafat (Τομέας Κλασσικών Σπουδών, King’s College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου) «Ο Μαραθών στην τέχνη». Καθηγητής Ewen Bowie (Corpus Christi College, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης) «Ο Μαραθών στον ελληνικό πολιτισμό του 2ου μ.Χ. αι.: από το κλισέ στο κασέ». Καθηγήτρια Αριάδνη Γκάρτζιου - Τάττη (πρόεδρος Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) «Θεοί, ήρωες και η Μάχη του Μαραθώνος». Δρ. Αντώνης Μαστραπάς (Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) «Η Μάχη του Μαραθώνος και η εισαγωγή της λατρείας του Πανός στην Αθήνα: Η πολιτική διάσταση ενός θρύλου μέσω των γραπτών μαρτυριών και των αρχαιολογικών ευρημάτων».
Ενότητα: Κωμωδία
και Ποίηση
7.00 μ.μ. Καθηγητής Chris Carey (Τομέας Ελληνικών και Λατινικών, University College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου) «Ο Μαραθών και η διαμόρφωση του παρελθόντος στην κωμωδία». Δρ Ιωάννα Καραμάνου (Λέκτωρ, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) «Απειλητικός σαν τους Πέρσες: Ο Ευριπίδης στις Θεσμοφοριάζουσες του Αριστοφάνη». Δρ Έφη Παπαδόδημα (Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) «Η Μάχη του Μαραθώνος στην ποίηση και το δράμα του 5ου π.Χ. αι.».

Σάββατο
Ενότητα: Ρητορεία
και Ιστοριογραφία
9.30 π.μ. Καθηγήτρια Rosalind Thomas (Balliol College, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης) «Ο Μιλτιάδης και ο αθηναϊκός επεκτατισμός στον Ηρόδοτο και την ύστερη παράδοση». Επίκ. Καθηγητής Αθανάσιος Ευσταθίου (Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο) «Η Μάχη του Μαραθώνος στην πολιτική ρητορεία του 4ουπ.Χ. αι.: Οι περιπτώσεις των λόγων Περί της Παραπρεσβείας (343) και Περί του στεφάνου (330)». Δρ Ελένη Βολονάκη (Λέκτωρ, Τ.Ι.Α.Δ.Π.Α., Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) «Η Μάχη του Μαραθώνος στους επιταφίους λόγους». Δρ Χρίστος Κρεμμύδας (Λέκτωρ, Royal Holloway College, Πανεπιστήμιο Λονδίνου) «Ο Μέγας Αλέξανδρος, η Αθήνα και η ρητορική των Περσικών Πολέμων».

Κυριακή
Ενότητα: Πρόσληψη
στην Αρχαιότητα
και στο Σύγχρονο Κόσμο
9.30 π.μ. Καθηγητής Peter Funke - Δρ Michael Jung (Πανεπιστήμιο Muenster, Γερμανία) «Ο Μαραθών και η πρόσληψη των Περσικών Πολέμων στην αρχαιότητα και τη σύγχρονη εποχή». Καθηγήτρια Lorna Hardwick (Τομέας Κλασσικών Σπουδών, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Λονδίνου) «Κινούμενοι στόχοι, σύγχρονοι αγώνες: ο Μαραθών και η πολιτισμική μνήμη». Ομότ. Καθηγητής Βασίλης Φίλιας (π. Πρύτανης, Πάντειο Πανεπιστήμιο) «Η σημασία της Μάχης του Μαραθώνος στο σύγχρονο κόσμο».

Μ.Ν.

*από το  "ΘΑΡΡΟΣ" 
 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας 
http://www.tharrosnews.gr/