~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

«Σούπα της χρονιάς» στα Σπάτα

Ανθρώπινα
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ* kiousis@enet.gr
Μαγειρική αλυσίδα, δίκτυο πόλεων. Συνάντηση πολιτισμών και γεύσεων
Τα δεκάχρονα γενέθλια στη βιολογική αμπελουργία κλείνει εφέτος η «Οικογένεια Γεώργα» και το γιορτάζει την Κυριακή το μεσημέρι ώρα 12.00 στον αμπελώνα της στα Σπάτα.
Μαζί, άλλα 17 οινοποιεία της Ενωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής -για τρίτη χρονιά- ανοίγουν τις πόρτες τους το διήμερο στο οινόφιλο κοινό.

«Παρατηρούμε τις ιδιαιτερότητες του βιολογικού αμπελιού, στρώνουμε τραπέζι κάτω από το μεγάλο πεύκο, γιορτάζοντας δοκιμάζοντας κρασιά χυμούς και γρανίτες σταφυλιού. Παιδιά ευπρόσδεκτα» μας λέει ο οικοδεσπότης Δημήτρης Γεώργας. Τηλ. 210 6633345

Εφέτος αναζητούν το ταιριαστό κρασί με «Τη σούπα της χρονιάς», συμβάλλοντας στην ιδέα της περιοδεύουσας μαρμίτας που θα 'χουν στο αμπέλι, ή οποία έχει ξεκινήσει το Γενάρη από τη Βιέννη και έχει περάσει από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και χωριά, φιλοδοξώντας στο τέλος του χρόνου να έχει συγκεντρώσει όλη την κουζίνα της Ευρώπης μέσα της. Η ιδέα έχει ξεκινήσει από μια ομάδα καλλιτεχνών και μέχρι σήμερα έχουν στηθεί μαγειρέματα 90 φορές σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και χωριά, μικρές και μεγαλύτερες γιορτές.
Η «Σούπα της Χρονιάς» φιλοδοξεί να συμπυκνώσει σε μια κουταλιά, έστω και μέσα από συνεχείς αραιώσεις (ενδυναμώσεις) το γευστικό πολιτισμό της Ευρώπης. Είναι μια γιορτή ανοικτή κι απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Είναι η συλλογική ευθύνη των ευρωπαίων πολιτών να διαφυλάξουν τον πολιτισμό τους, μπολιάζοντάς τον με τη σημερινή πραγματικότητα της διακίνησης ιδεών, ανθρώπων και υλικών. Η σούπα γυρίζει από πόλη σε πόλη κι από γειτονιά σε γειτονιά, σε μουσεία, βιβλιοθήκες, σε κουζίνες σπιτιών και σε υπαίθριες πυροστιές.

*από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 15/05/2008