~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Λουόμενοι εμπόδισαν τη δωρεάν εγκατάσταση στην παραλία της Νέας Μάκρης συστήματος που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. «Μας ενοχλεί» και «είναι άχρηστο, κανείς δεν το χρησιμοποιεί», είπαν.

Δεν ήθελαν τη ράμπα-«Θα καταλάβουν όταν το χρειαστούν οι ίδιοι…»



Λουόμενοι εμπόδισαν τη δωρεάν εγκατάσταση στην παραλία της Νέας Μάκρης συστήματος που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα. «Μας ενοχλεί» και «είναι άχρηστο, κανείς δεν το χρησιμοποιεί», είπαν.


Πρόκειται για το πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα SEATRAC, που έχει εγκατασταθεί ήδη σε πάνω από 20 παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο. Είναι ένας μηχανισμός αποτελούμενος από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικό διαμορφωμένο κάθισμα, μεταφέροντα τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Έτσι, άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς καμία άλλη βοήθεια.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το SEATRAC είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση: μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο. Έτσι, προσφέρεται μία σημαντική υπηρεσία στα άτομα με αναπηρία, χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον.
seatrac
Φέτος, η κατασκευάστρια εταιρία TOBEA προσέφερε τη δωρεάν εγκατάσταση τριών συστημάτων SEATRAC σε παραλίες της Αττικής. Ωστόσο, μία δυσάρεστη έκπληξη περίμενε τους ανθρώπους που έκαναν την εγκατάσταση στην παραλία της Νέας Μάκρης. Όπως ανέφερε στο Facebook ο κ. Ιγνάτιος Φωτίου, «ήρθαν τρία άτομα από το Λιμενικό Σώμα να ερευνήσουν μια καταγγελία που έγινε σχετικά με τις εργασίες που κάναμε στην παραλία. Ταυτόχρονα υπήρξαν και μερικοί λουόμενοι που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι το SEATRAC τους ενοχλεί και ότι είναι άχρηστο καθώς δεν βλέπουν κόσμο να το χρησιμοποιεί».
Οι άνθρωποι του Λιμενικού, πιεζόμενοι από τον κόσμο, δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση των εργασιών. «Ήταν πολύ απογοητευτικό να εξηγείς σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων τι προσφέρει η συγκεκριμένη συσκευή και πόση προσπάθεια έχει γίνει μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση», σημείωσε ο κ. Φωτίου. Ωστόσο, οι λουόμενοι απλά αδιαφορούσαν και νοιάζονταν μόνο «για την εικόνα της παραλίας εμπρός από την ιδιοκτησία τους. Λυπόμαστε αλλά η προσφορά της ΤΟΒΕΑ για την δωρεάν εγκατάσταση 3 SEATRAC στην Αττική δεν πιστεύαμε ότι θα συναντήσει αυτά τα εμπόδια», κατέληξε ο εκπρόσωπος της εταιρίας.
Το περιστατικό είναι χαρακτηριστικό της απαράδεκτης αδιαφορίας μεγάλης μερίδας πολιτών για τους συνανθρώπους τους με αναπηρία. Δυστυχώς, όπως σχολίασε κάποιος στην ανάρτηση του κ. Φωτίου, ίσως οι λουόμενοι που ένιωσαν ότι απειλείται η αισθητική «της παραλίας μπροστά στις ιδιοκτησίες τους», να καταλάβουν τη χρησιμότητα του SEATRAC μόνο όταν το χρειαστούν οι ίδιοι…
Δείτε τη μικρή μήκους ταινία του Νίκου Λογοθέτη για το SEATRAC: