~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μανώλης Γλέζος: Σεισάχθεια για το χρέος διαφορετικά χρεωστάσιο






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΠΑΚΟ


Στόχος της Μέρκελ, η σταθεροποίηση του καθεστώτος της λιτότητας * Στη Γερμανία, το 1953, οι Σύμμαχοι πρόσφεραν χρεωστάσιο, που κράτησε 42 χρόνια. Επιπλέον, πρόσφεραν οικονομική βοήθεια, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα



Στόχος της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα είναι η σταθεροποίηση του καθεστώτος της λιτότητας, τονίζει στη συνέντευξή του στην "Αυγή" της Κυριακής ο Μανώλης Γλέζος, ο μόνος Έλληνας, ίσως και ο Μίκης Θεοδωράκης, που δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις. Αναφερόμενος στο ζήτημα του χρέους, προτείνει η Ελλαδα να ζητήσει σεισάχθεια, αλλά, επειδή θα την αρνηθούν, όπως εκτιμά, να ζητηθεί χρεωστάσιο για τουλάχιστον δέκα χρόνια, κατά το προηγούμενο των Συμμάχων στη Γερμανία μετά τον πόλεμο. Ακόμη ο Μανώλης Γλέζος υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μετασχηματισθεί σε ενιαίο κόμμα, αλλά να συνεχίσει την κοινή δράση μέσα απο συλλογικές διαδικασίες και χωρίς ηγεμονισμούς.



* Ποια είναι η πρώτη εκτίμηση από το ταξίδι της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Αποτελεί προσπάθεια στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά και της σκληρής πολιτικής που εφαρμόζει;

Η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη της προέδρου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στον πρόεδρο του αντίστοιχου κόμματος στην Ελλάδα, Αντώνη Σαμαρά, της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως κομματική αλληλοϋποστήριξη.



* Αυτό από πρώτη ανάγνωση. Αλλά...

Αλλά, παράλληλα:

Πρώτον: Σταθεροποίησε το καθεστώς της λιτότητας. Παγίωσε δηλαδή την αφαίμαξη και της τελευταίας ικμάδας του ελληνικού λαού υπέρ του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.

Δεύτερον: Διόρισε ως γκαουλάιτερ για την Ελλάδα τον Γερμανό υφυπουργό Εργασίας Χ. Φούχτελ, ο οποίος θα εποπτεύει την εφαρμογή των αποφάσεων της τρόικας και της Γερμανίας σε βάρος της Ελλάδας.

Τρίτον: Πραγματοποίησε σύσκεψη με τους εκπροσώπους του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για τους τρόπους διαχείρισης των ελληνικών πόρων προς όφελος της Γερμανίας (ορυκτός πλούτος - πηγές ενέργειας - λιμάνια, νησιά).



* Δηλαδή; Τι εννοείτε;

Όπως ακριβώς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόλις τα γερμανικά στρατεύματα κατέλαβαν την Ελλάδα, ένα επιτελείο οικονομολόγων της Γερμανίας εφάρμοσε αμέσως το σχέδιο της πλήρους υποταγής της οικονομίας της χώρας στη Γερμανία, με στόχο τη γενοκτονία του ελληνικού λαού.



* Επιμένετε σταθερά στην ανάγκη για σεισάχθεια των χρεών, κατά το προηγούμενο της Γερμανίας μεταπολεμικά, καθώς και στη διεκδίκηση τόσο των πολεμικών αποζημιώσεων όσο και του κατοχικού δανείου από το Βερολίνο. Η γερμανική πλευρά με κάθε τρόπο διαμηνύει ότι δεν υπάρχει θέμα αποζημιώσεων. Με ποιο τρόπο μπορεί να τεθεί ξανά το θέμα αυτό και να αποκτήσει πιθανότητες υλοποίησης;

Βεβαίως και επιμένω. Το πρώτο που πρέπει να ζητήσει η Ελλάδα είναι η σεισάχθεια. Δηλαδή η παραγραφή του χρέους. Επειδή θα αρνηθούν τη σεισάχθεια, τότε πρέπει να ζητηθεί χρεωστάσιο για δέκα τουλάχιστον χρόνια. Στη Γερμανία, το 1953, οι Σύμμαχοι πρόσφεραν χρεωστάσιο, που κράτησε 42 χρόνια. Επιπλέον, πρόσφεραν οικονομική βοήθεια, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα. Για ποιο λόγο λοιπόν να μην επιδειχθεί ανάλογη συμπεριφορά, σήμερα, και στην Ελλάδα;

Όσον αφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα -επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο, επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών και αποζημιώσεις στα θύματα-, το θέμα είναι κατεξοχήν πολιτικό και πρέπει, επιτέλους, να διεκδικηθούν όλες αυτές οι οφειλές από ελληνικής πλευράς. Στην τελευταία συνάντηση Σαμαρά - Μέρκελ, έγινε έστω κάποια νύξη και μας την κρύβουν; Ας μην αυταπατώνται όμως. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται.



* Θα έλεγα ότι αποτελείτε ζωντανό παράδειγμα χρέους μιας γενιάς, που πέρασε διά πυρός και σιδήρου και άφησε ανεξίτηλα τα αποτυπώματά της στην Ιστορία. Σήμερα ποιο θα μπορούσε να ήταν το χρέος απέναντι στη χώρα, στην Αριστερά και στην Ιστορία;

Η γενιά μας, η Δρακογενιά, όπως έλεγε ο Λάκης Σάντας, έπραξε το χρέος της απέναντι στον εαυτό της και στην Ιστορία αυτού του τόπου και πετύχαμε μάλιστα τον πρώτο μας στόχο: τη λευτεριά της πατρίδας. Αποτύχαμε στους επόμενους στόχους: στην εθνική ανεξαρτησία, στη δημοκρατία, στην κοινωνική δικαιοσύνη.

Συνεπώς οι στόχοι του σημερινού αγώνα είναι ήδη προκαθορισμένοι:

1) Απεξάρτηση από την τρόικα και το ΝΑΤΟ.

2) Εγκαθίδρυση της άμεσης δημοκρατίας, με την κατάργηση του «Καποδίστρια» και του «Καλλικράτη» και τη λειτουργία των λαϊκών συνελεύσεων. Διαχωρισμός των εξουσιών: νομοθετική - εκτελεστική - δικαστική. Απόλυτη εφαρμογή του αξιώματος "Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό, ανήκουν στον λαό και ασκούνται από τον ίδιο τον λαό".

3) Κοινωνική δικαιοσύνη, η οποία θα επιτευχθεί άμεσα με την κατάργηση της φορολογικής ανισότητας και την κοινωνικοποίηση του μεγαλύτερου μέρους της συγκοινωνίας και του πιστωτικού κεφαλαίου. Σταδιακά, επίσης, και ανάλογα με τις συνθήκες και τη θέληση του ελληνικού λαού, θα προχωράει η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.




* Πριν από ένα μήνα, κάνατε μια σημαντική καταγγελία για off shore εταιρείες και φοροδιαφυγή με πολυτελείς βίλες στην Πάρο και σε άλλες τουριστικές περιοχές, που νοικιάζονται πανάκριβα χωρίς κανένα παραστατικό. Πού βρίσκεται σήμερα η έρευνα; Έχει προχωρήσει ή κινείται βραδέως χωρίς κανένα αποτέλεσμα;

Αναμένω στο ακουστικό μου. Αλλά ώς πότε;



* Πώς κρίνετε τις εξελίξεις στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στον Νότο, που βράζει κάτω από την πολιτική της σκληρής λιτότητας; Υπάρχει δυνατότητα κοινής στάσης των χωρών του Νότου; Υπό το φως των νέων εξελίξεων, υπάρχει θέμα επικαιροποίησης των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμμετοχή στο ευρώ;

Η καταπίεση των χωρών του Νότου από τις χώρες του Βορρά είναι γεγονός. Αλλά επίσης γεγονός είναι και το ξύπνημα αυτών των λαών, οι οποίοι αγωνίζονται να επιζήσουν και να υπάρξουν. Η μορφοποίηση των αγώνων τους σε πολιτική έκφραση και σε πολιτικούς στόχους είναι το πρόβλημα, που ελπίζουμε όλοι να ξεπεραστεί.



* Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς την πανελλαδική του συνδιάσκεψη. Έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την προοπτική του και τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά. Πρέπει να συγκροτηθεί ως ενιαίο κόμμα ή να μείνει ως φορέας πολιτικής συνεργασίας διαφορετικών κομμάτων και κινήσεων της Αριστεράς; Ποια πρέπει να είναι τα στρατηγικά στοιχεία της φυσιογνωμίας του; Πώς τίθεται σήμερα το θέμα των συμμαχιών;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που αγωνιούσε να περάσει το 3% για να μπει στη Βουλή, σήμερα ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ξεκίνησε από το 4,7% για να φτάσει στο 16,78% και από 'κει στο 26,89%. Η επιτυχία αυτή οφείλεται στους εξής παράγοντες: α) Παρά την ιδεολογική αντιθετικότητά τους, οι ιδρυτικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και όσες προσχωρούσαν και ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στη συνέχεια αποφάσισαν την κοινή δράση, μέσα από συλλογικές διεργασίες, χωρίς ηγεμονισμούς. β) Ήταν συνεχής και αδιάλειπτη η πρότασή τους ως προς τις άλλες δυνάμεις της Αριστεράς σε ενότητα δράσης και εμφάνισης, χωρίς αποκλεισμούς. γ) Βαρύνουσα επίσης ήταν η εξαγγελία ότι αγωνίζονται να φέρουν τον λαό στην εξουσία.

Οι τρεις αυτοί λόγοι αυτοπροσδιορίζουν και τη φυσιογνωμία του και αυτοκαθορίζουν την προοπτική του. Αποκλείεται, δηλαδή, ο μετασχηματισμός σε ενιαίο κόμμα. Αντίθετα, επιβάλλονται οι κοινές εκδηλώσεις, εμφανίσεις, δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Επιβάλλεται να σταματήσει το κόμμα να καθοδηγεί τον λαό και αντίθετα πρέπει να βοηθά τον λαό και να είναι μπροστάρης στους αγώνες του. Πρέπει να αγωνιζόμαστε, όχι να καλλωπίσουμε το σύστημα, αλλά να το αλλάξουμε ριζικά.

Ανατροπή των μέτρων, της κυβέρνησης και του συστήματος. Η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη φέρνει στο προσκήνιο, με τις συνελεύσεις, πρωταρχικά στα κύτταρα οργάνωσης του πολιτικού σχηματισμού, τους συμμετέχοντες, ως τους βασικούς πρωτεργάτες, θεμελιωτές, εκφραστές και δημιουργούς του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, που θα σχηματίσουν τα κεντρικά πανελλαδικά του όργανα.
____________________________ - Ημ. δημοσίευσης: 14/10/2012 - εφημ. Η ΑΥΓΗ