~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 28 Ιουλίου 2013

Γιώργος Πάντζας: ΑΥΘΑΙΡΕΤΗ ΚΑΙ ΑΔΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

        Δήμος Μαραθώνα       
Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Πάντζας προς τον Υπουργό Οικονομικών, σχετικά με τον καθορισμό των τιμών ανά τετραγωνικό μέτρο σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, για προσδιορισμό φόρου ακίνητης περιουσίας.

Αφορμή για την ερώτηση έδωσε σχετικό υπόμνημα του Δήμου Μαραθώνα, με το οποίο ο Δήμος επισημαίνει τον αυθαίρετο και άδικο προσδιορισμό τιμών ανά τετραγωνικό μέτρο στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Μάκρης και Μαραθώνα, στα 620 και 280 ευρώ ανά τ.μ. αντίστοιχα, ο οποίος είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με όμορες περιοχές.
Ο Γιώργος Πάντζας ζητά από τον Υπουργό να επανεξετάσει και επαναπροσδιορίσει τις ανωτέρω τιμές αντίστοιχα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στις όμορες περιοχές.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Σύμφωνα με την υπ. αριθμ 1131/2013 Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1499Β΄/20-6-2013 «Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων.», οι τιμές οικοπέδου στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης καθορίζονται στα 620 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα στα 280 ευρώ ανά τ.μ.
Επισημαίνεται ότι η αντικειμενική αξία της 3ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Μαραθώνα που είναι όμορη με την 4η Πολεοδομική Ενότητα με ίδιο συντελεστή δόμησης είναι περίπου από 160 – 180 ευρώ το τ.μ.. Η αντικειμενική αξία για την όμορη 5η Πολεοδομική Ενότητα της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης είναι 180-220 ευρώ ανά τ.μ. και με συντελεστή δόμησης 50% μεγαλύτερο από την 4η Π.Ε. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι αξίες θεωρούνται ήδη αρκετά υψηλές.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η τιμή 280 ευρώ ανά τ.μ. που καθορίζεται από την ανωτέρω Υπουργική απόφαση για τη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα αφορά μικρό οικισμό με ελάχιστους κατοίκους και ελάχιστη επισκεψιμότητα χωρίς καμία ζήτηση, σε αντίθεση με όμορο οικισμό με τιμή αντικειμενικής αξίας που δεν ξεπερνά τα 90-100 ευρώ ανά τ.μ., τιμή που θεωρείται επίσης υψηλή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι τιμές που αναφέρονται στην υπ. αριθμ 1131/2013 Υπουργική απόφαση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ατεκμηρίωτες και πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές στις ανωτέρω περιοχές του Δήμου Μαραθώνα και εν τέλει αποτελούν μια κατάφορη αδικία.»
Σύμφωνα με την υπ. αριθμ 1131/2013 Υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 1499Β΄/20-6-2013 «Τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου δήμου ή κοινότητας, για τα έτη 2011, 2012 και 2013, στις περιοχές όπου δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, αποκλειστικά για τον προσδιορισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας φυσικών προσώπων.», οι τιμές οικοπέδου στη Δημοτική Κοινότητα Νέας Μάκρης καθορίζονται στα 620 ευρώ ανά τ.μ. ενώ στη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα στα 280 ευρώ ανά τ.μ.
Επισημαίνεται ότι η αντικειμενική αξία της 3ης Πολεοδομικής Ενότητας του Δήμου Μαραθώνα που είναι όμορη με την 4ηΠολεοδομική Ενότητα με ίδιο συντελεστή δόμησης είναι περίπου από 160 – 180 ευρώ το τ.μ.. Η αντικειμενική αξία για την όμορη 5η Πολεοδομική Ενότητα της Δημοτικής Κοινότητας Νέας Μάκρης είναι 180-220 ευρώ ανά τ.μ. και με συντελεστή δόμησης 50% μεγαλύτερο από την 4η Π.Ε. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι αξίες θεωρούνται ήδη αρκετά υψηλές.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι η τιμή 280 ευρώ ανά τ.μ. που καθορίζεται από την ανωτέρω Υπουργική απόφαση για τη Δημοτική Κοινότητα Μαραθώνα αφορά μικρό οικισμό με ελάχιστους κατοίκους και ελάχιστη επισκεψιμότητα χωρίς καμία ζήτηση, σε αντίθεση με όμορο οικισμό με τιμή αντικειμενικής αξίας που δεν ξεπερνά τα 90-100 ευρώ ανά τ.μ., τιμή που θεωρείται επίσης υψηλή σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι τιμές που αναφέρονται στην υπ. αριθμ 1131/2013 Υπουργική απόφαση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είναι ατεκμηρίωτες και πολύ υψηλότερες από τις πραγματικές τιμές στις ανωτέρω περιοχές του Δήμου Μαραθώνα και εν τέλει αποτελούν μια κατάφορη αδικία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Προτίθεται να επανεξετάσει και επαναπροσδιορίσει τις ανωτέρω τιμές αντίστοιχα με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν στις όμορες περιοχές;


____________________________________________
*από το: http://anatolikiattikinews.blogspot.gr/