~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

"Συννεφιασμένη Δευτέρα" με μαύρα σύννεφα καπνού στην ΑΝΑΤΟΛΗ της Νέας Μάκρης...

οι φλόγες ...πάνω από τις στέγες στα πρώτα σπίτια της Ανατολής Νέας Μάκρης... πρώτες ώρες ξημερώματα Δευτέρας...


η φωτιά κατακαίει το πιο πράσινο κομμάτι της περιοχής...

ΕΕΕπιτέλους το ΟΡΑΜΑ της Νέας Δημοκρατίας για μια ΝΕΑ Ελλάδα παίρνει σάρκα και οστά!!!

Ζήτω μας...


* * * * * * *



Ο/Η Dimitris είπε...
Oλοι απογοητευτήκαμε, και όλοι λυπηθήκαμε.
Υπάρχει όμως ένα ερώτημα...
Πότε και πώς ξεφύτρωσανε οικισμοί όπως "Νέος Βουτζάς", "Ροδόπολη", "Δικαστικά", 'Πάντειος Πολιτεία' κ.λ.π ;
Δεκαετία του 80 αυτά μήπως ήταν δάσος; Όχι; Μήπως αυτά ήταν τα καινούρια "δεντράκια" που ξεφυτρώσανε στις προηγούμενες φωτιές; Κάτι μεζονέτες με πισινούλες υπήρχαν απο παλιά; Απο την εποχή της τουρκοκρατίας ας πούμε;
Αυτή η Ανατολή της νέας μάκρης πότε δημιουργήθηκε; Μικρός που έμενα Μαραθώνα, μόνο την Μάκρη γνωρίζαμε.... ΜΟΝΟ.

Δεν θα στεναχωρηθώ λοιπόν για τις καμμένες μεζονέτες...

24 Αύγουστος 2009 3:31 πμ


* * * * * * *


Ο/Η Panos Aiv. είπε...


Αγαπητέ Δημήτρη.

Μακάρι να είχε η Αθήνα τον πληθυσμό που είχε επί Τουρκοκρατίας. Όμως είναι γνωστό ότι μετά τον εμφύλιο οι Αριστεροί από την επαρχία έφυγαν για να μην έχουν πάνω από κεφάλι τους το χωροφύλακα και για να βρουν δουλειά.΄Η ανάπτυξη της βιομηχανίας μέσα στην πρωτεύουσα και άλλοι λόγοι έφεραν στην Αθήνα και τα προάστια ένα μεγάλο κομμάτι της επαρχίας, δημιουργώντας ένα προλεταριάτο με όλα τα επακόλουθα. Όσο για την Ανατολή έχει ενταχθεί στο σχέδιο πόλης και το διαμέρισμα που πήραμε θα το χρυσοπληρώνουμε για τα επόμενα 30 χρόνια στην Τράπεζα. Βλέπεις, δεν είχαμε παππού δοσίλογο για να πάμε στην Εκάλη.
24 Αύγουστος 2009 8:53 πμ



Ο/Η Dimitris είπε...
Σε κατανοώ για το θέμα των 30 ετών "απόλυτα" και ο νοών νοήτω.
Οσον αφορά για δοσίλογους και αριστερούς, μια ζωή αφενός ο άνθρωπος όταν δεν θέλει να δει την καμπούρα, του φταίνε οι άλλοι ( και ειδικά στην Ελλάδα, μια ζωή δεξιοί-αριστεροί, μπλέ-πράσινοι-κόκκινοι, και μια και είσαι κοντά στην περιοχή του Μαραθώνα να μην ξεχνάμε Σπάρτη vs Αθήνα) μια ζωή ανάδελφοι για τα δικά μας λάθη.
Δεν φταίει το προλεταριάτο και η μπουρζουαζία ο Νίξον και ο Λένιν γιατί χτιστήκανε οικισμοί μεσα στις φωτιές της δεκαετίας του 80.
Ούτε φταίει ο Ρήγκαν για τα εκτρόματα που χτιστήκανε επί Καραμανλή στην Αθήνα.
Εχω σιχαθεί τους Έλληνες που ξέρουν να βάζουν ταμπέλες.
Αν νομιμοποιήθηκανε οι εκτάσεις αυτό δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα λύθηκε. Απλά γίνεσαι μέρος του προβλήματος (ίσως άθελα σου, σαφώς).
Δεν λύνεται με νομιμοποιητικά χαρτιά η ασυνέπεια του κράτους, τα εγκλήματα των εμπρηστών και η λαίλαπα των καταπατητών. Απλά λαδάκι, στην φωτιά ρίχνεις. Το αποτέλεσμα φέτος φάνηκε και πάλι καθαρά.
Και για αυτούς που οι παππούδες τους ήταν δοσίλογοι, ε δε φταίνε τα δισέγγονα τους πιά για τα λάθη των παππούδων τους. Αμάν.
Τέλος πάντων, εύχομαι καλή δύναμη, ειλικρινά.

24 Αύγουστος 2009 4:49 μμ

Ο πύρινος εφιάλτης και το χάος αφανίζουν την Αττική

Μέσα στις πόλεις οι φλόγες ...

Icon


Σε απόγνωση οι κάτοικοι των περιοχών


Συνεχίζει για τρίτη ημέρα, την Κυριακή, το καταστροφικό έργο της η πυρκαγιά στην Αττική. Στο έλεος της φωτιάς Αγ.Στέφανος, Διόνυσος, Παλαιά Πεντέλη, Γραμματικό, Ροδόπολη, Βαρνάβας, Σταμάτα, Παλλήνη και Μαραθώνας, ενώ απειλείται η Νέα Μάκρη. Συνεχείς αναζωπυρώσεις και εκκενώσεις πόλεων. Δεκάδες κατοικίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών παραδίδονται στις φλόγες.

Η φωτιά κατακαίει ολόκληρη τη βορειοανατολική Αττική από τον Μαραθώνα έως την Παλλήνη, με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη να επιχειρούν πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές και να εκκενώνονται η μία πόλη μετά την άλλη.

Τα πύρινα μέτωπα που βρίσκονται σε εξέλιξη και παρουσιάζουν μεγάλα προβλήματα λόγω της συνεχής αλλαγής στην κατεύθυνση του ανέμου είναι από τη Λίμνη Μαραθώνα προς Αγιο Στέφανο και από Διόνυσο -όπου απειλούνται σπίτια- προς τον ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Επίσης, από Γραμματικό προς Σέσι και προς Ανω Σούλι, από Βαρνάβα προς Καπανδρίτι και στο Λύρειο Ίδρυμα στην Καλλτεχνούπολη, βάσει της τελευταίας ενημέρωσης της Πυροσβεστικής.

Το μέτωπο στην Πεντέλη έχει ξεπεράσει την κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς το Νέο Βουτζά, ενώ παράλληλα οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Νταού Πεντέλης και το Πικέρμι, όπου αναζωπυρώθηκαν οι φλόγες.

Ειδικότερα:
-Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής παρουσιάζει ο Αγιος Στέφανος, πολλές περιοχές του οποίου εκκενώθηκαν.
-Στο έλεος της φωτιάς βρίσκεται ο Διόνυσος, όπου εκκενώθηκε η περιοχή Αιολίς. Απειλούνται σπίτια.
-Δεκάδες κατοικίες κάηκαν στην Ανθούσα, ενώ εφιαλτική είναι η κατάσταση σε Ανοιξη, Σταμάτα και Παλλήνη.
-Κατοικίες καίγονται στην Ροδόπολη, ενώ νωρίτερα εκκενώθηκε η κεντρική πλατεία της Δροσιάς.
-Σπίτια καίγονται και στο Βαρνάβα.
-Οι φλόγες μπήκαν ακόμη και μέσα στην πόλη του Μαραθώνα, ενώ εστία πυρκαγιάς ξέσπασε νωρίς το πρωί και στη λίμνη. Επίσης, εστίες φωτιάς μαίνονται σε Ανω και Κάτω Σούλι.
-Το μέτωπο του Διονύσου απειλεί τη Νέα Μάκρη και συγκεκριμένα έχει φθάσει στη χαράδρα, όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Αγίου Εφραίμ.
-Στην Παλαιά Πεντέλη εκκενώθηκε η πλατεία, ενώ η φωτιά απείλησε και την Ιερά Μονή Πεντέλης, όπου βρέθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερόνυμος. Εκκενώθηκαν επίσης το Αναρρωτήριο Πεντέλης (παλιό ΠΙΚΠΑ) και το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης, (Παλιό Νταού). Το μέτωπο της πυρκαγιάς έχει πλέον ξεπεράσει την κορυφογραμμή και κατευθύνεται προς τον Νέο Βουτζά. Οι φλόγες απειλούν τον οικισμό Νταού Πεντέλης και το Πικέρμι.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις με 130 οχήματα και 390 πυροσβέστες, 120 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 12 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα, συνολικά 340 άνδρες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, 26 πυροσβεστικά οχήματα του Στρατού, 30 υδροφόρες από δήμους, 562 οχήματα ΟΤΑ και 16 εθελοντικά οχήματα. Στις δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν προστεθεί από το μεσημέρι δύο αεροσκάφη από την Ιταλία και ένα ελικόπτερο από την Κύπρο.

Επίσης από την Κύπρο αναμένονται πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες με μεταγωγικό αεροσκάφος C-130. Έξι πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών πρόκειται να στείλει και η Αυστρία. Δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη θα φθάσουν την Κυριακή και άλλα δύο τη Δευτέρα και από τη Γαλλία.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μέτωπο και στα Βίλια, ενώ υπό έλεγχο τέθηκαν τρεις διαφορετικές εστίες πυρκαγιάς που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα σε πυκνή δασική έκταση στη Χασιά κοντά στον Αγιο Κυπριανό. Πυρκαγιά, η οποία τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο, εκδηλώθηκε και στα Καλύβια Αττικής.

Οι ισχυροί άνεμοι έντασης 5 έως 6 μποφόρ που πνέουν στην περιοχή προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής. Η πρόβλεψη της ΕΜΥ δεν είναι καθόλου ευοίωνη, αφού δεν προβλέπει σημαντική μείωσή τους για τις επόμενες ώρες.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία προέτρεψε με ανακοίνωσή της όσους προγραμματίζουν την επιστροφή τους στην Αθήνα από τις βόρειες εισόδους της, να το αποφύγουν και να μετακινούνται μόνο στις περιπτώσεις που αυτό είναι απολύτως απαραίτητο, προκειμένου να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις της πυροσβεστικής στις βόρειες περιοχές της Αττικής, αλλά και για λόγους ασφαλείας. Δικαιολογημένοι θεωρούνται όσοι δεν επιστρέψουν στην εργασία τους τη Δευτέρα.

Επιπλέον, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρούνται στις περιοχές που μαίνεται η πυρκαγιά. Δεν υπάρχει πάντως κίνδυνος, όπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι της ΔΕΗ, για την ηλεκτροδότηση του λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τα αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, η φωτιά δεν έχει επηρεάσει το δίκτυο υψηλής τάσης. Στη μέση τάση, τέσσερις γραμμές έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, είτε προληπτικά είτε λόγω βλάβης, ενώ τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης με καμμένους στύλους και γραμμές, και 80 υποσταθμούς εκτός λειτουργίας.

Περισσότεροι από 200 τεχνικοί της ΔΕΗ και εργολάβοι βρίσκονται στην περιοχή της πυρκαγιάς και έχουν ξεκινήσει ήδη τις εργασίες αποκατάστασης στα σημεία που σβήνει η φωτιά.

Η πολιτική ηγεσία στα μέτωπα

Ο πρωθυπουργός πέταξε το πρωί της Κυριακής με ελικόπτερο πάνω από τις καμμένες περιοχές, ενώ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Αμυνας, ΠΕΧΩΔΕ και του αναπλ. υπουργού Εσωτερικών Χρ.Μαρκογιαννάκη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας επιστρέφει στην Αθήνα από τα Ιωάννινα λόγω της κατάστασης που προέκυψε στη ΒΑ Αττική από τις πυρκαγιές.

Στα μέτωπα της φωτιάς μετέβησαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και κλιμάκια του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα για τα αίτια της καταστροφικής φωτιάς διέταξε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιάννης Σακελλάκος.

Οδηγίες της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Οδηγίες προς τους κατοίκους σπιτιών, στα οποία πλησιάζει φωτιά, μετέδωσε εκ νέου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάστασης των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που έχουν εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής.

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει το σπίτι σας:

- Διατηρήστε την ψυχραιμία σας.

- Απομακρύνετε αμέσως όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτίσματος και μεταφέρετέ τα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.

- Μαζέψτε άμεσα όλες τις τέντες που έχετε ανοίξει στα μπαλκόνια και τα παράθυρα του κτίσματος.

- Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός και καύτρες στο εσωτερικό του κτιρίου.

- Αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη απομακρυνθείτε από τον χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες που θα σας δοθούν από τις κατά τόπους αρμόδιες αρχές.

- Εάν η διαφυγή σας δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένη, μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο, το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.

- Αν παραμείνετε στο σπίτι, μπείτε μέσα σε αυτό μαζί με όλη την οικογένεια σας και συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.

- Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.

- Αν αποφασιστεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

* Με απόφαση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Νικήτα Κακλαμάνη, που θα επικυρωθεί στο ΔΣ της ερχόμενης Τετάρτης 26 Αυγούστου, η ΚΕΔΚΕ θα συμβάλλει με το ποσό των 500.000 ευρώ από το αποθεματικό της στην υλοποίηση έργων αποκατάστασης στους πληγέντες δήμους και κοινότητες της ΒΑ Αττικής από την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά.

* Με εντολή του αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και στo πλαίσιo του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας προσφέρθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου καταλύματα, τροφή και νερό για τους κατοίκους των περιοχών της ΒΑ Αττικής που έχουν πληγεί από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά.

* Αναβάλλεται, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών στην Αττική, η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ενάντια στον αντικομμουνισμό, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα.

Newsroom ΔΟΛ

Τελευταία ενημέρωση 18:57
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1044778&lngDtrID=244

Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στη Β.Α. Αττική


Γιγαντιαία επιχείρηση από γη και αέρα.
Στις φλόγες η Σταμάτα, η Πεντέλη, ο Αγ. Στέφανος και ο Διόνυσος


Η «μαύρη Κυριακή» της Αττικής


Μνήμες του 2007 έχει ξυπνήσει η πυρκαγιά που από το βράδυ της Παρασκευής κατακαίει τη Β.Α. Αττική. Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει «πνίξει» τον αττικό ουρανό, ενώ δυσχερείς είναι μέσα σε κατοικημένες περιοχές οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Οι κάτοικοι της περιοχής εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον...Θεό. Δύσκολες ώρες αυτή την ώρα και πάλι για τις περιοχές στα βορειοανατολικά. Βελτιώνεται η κατάσταση στους δήμους κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος. Στις φλόγες παραδόθηκε η πλατεία της Σταμάτας, παραμένουν τα μέτωπα σε Ανθούσα και Μαραθώνα, ενώ οι φλόγες άγγιξαν και τα πρώτα σπίτια στη Δροσιά και την Άνοιξη.

Πλήρης είναι η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Β.Α Αττική", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης και σημείωσε ότι συνεχίζεται μια γιγάντια επιχείρηση κόντρα στην ένταση και την "αλλοπρόσαλη φορά" των ανέμων, με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης από όλη την Ελλάδα. Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό που νωρίτερα πέταξε πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών, με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Δημαρχείο της Παλαιάς Πεντέλης μετέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Ανεξέλεγκτη, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, η κατάσταση στην Παλαιά Πεντέλη, ενώ επανήλθαν τα προβλήματα στο Διόνυσο και τον Αγ. Στέφανο, όπου το μέτωπο έφθασε στην Άνοιξη. Νωρίτερα στο πόδι βρέθηκαν οι κάτοικοι της Παλλήνης, αφού η φωτιά βρέθηκε στην καρδιά του οικισμού και οι κάτοικοι της Π. Πεντέλης, που είδαν τις φλόγες να ζώνουν την κεντρική τους πλατεία, η οποία εκκενώθηκε. Δύσκολη είναι η κατάσταση στον Αγ. Στέφανο, όπου 414 ασθενείς του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο 401 ΓΝΣ. Μάλιστα, εκκενώθηκαν και οι εγκαταστάσεις του Λύρειου ιδρύματος στο Νέο Βουτσά. Τα 78 παιδιά και οι εργαζόμενοι του ιδρύματος απομακρύνθηκαν καθώς ένα μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε στο σημείο.
Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα:
στην Ανθούσα, όπου η φωτιά βρίσκεται μέσα στο βασικό οικισμό και καίει σπίτια,
στη Σταμάτα, όπου καίγονται σπίτια
στο βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου η φωτιά κινείται προς την έξοδο 14 της Αττική οδού και απειλεί σπίτια
στην Καλλιθέα Πεντέλης και στη Δροσιά
στην Παλλήνη, όπου το μέτωπο περνά μέσα από τον οικισμό
στους οικισμούς Διώνη και Αγιο Σπυρίδωνα Πικερμίου, καθώς και
στην περιοχή του μετώπου του Μαραθώνα, όπου -σύμφωνα με τα τις μαρτυρίες του δημάρχου κ. Ζαγάρη- έχει καεί ολοσχερώς ο οικισμός Άνω Σχοινιάς και η φωτιά έχει φθάσει μέχρι τον οικισμό του συναιτερισμού δικαστικών υπαλλήλων και το Κάτω Σούλι, πολύ κοντά στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην οδό Πιπεροπούλου, στον Αγ. Στέφανο και στο νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, που νωρίτερα κινδύνεψε να τυλιχτεί στις φλόγες. Το μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας.
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή της Παλλήνης, καθώς η φωτιά έφθασε στη δεξαμενή καυσίμων των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Στη διαδρομή της από το Πανόραμα η φωτιά έκαψε το αθλητικό κέντρο του δήμου και πέρασε από την άλλη πλευρά της Λ. Μαραθώνος, στο βασικό οικισμό της Παλλήνης. Απέλπιδα πλέον η προσπάθεια των κατοίκων, με τη χρήση υδροφόρων του δήμου, καθώς η διασπορά των μετώπων στην περιοχή δεν επέτρεψε την παραμονή στην περιοχή επαρκών επίγειων δυνάμεων. Νωρίτερα, στο Πανόραμα Παλλήνης τα σπίτια ζώθηκαν στις φλόγες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν δύσκολες αν όχι ανέφικτες τις προσπάθειες κατάσβεσης. Οι κάτοικοι με κάθε μέσο προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες, που έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, έξω από τα σπίτια τους.

Στην Πεντέλη ήχησαν οι καμπάνες, καθώς απαιτείται ετοιμότητα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ανθούσα, όπου ο άνεμος άλλαξε φορά.Οι φλόγες πέρασαν το ρέμα και ΄"λεηλατούν" περιουσίες. Δεκάδες διάσπαρτα σπίτια κάηκαν και εκτός του οικισμού. Επίσης διάσπαρτα σπίτια έχουν καεί και στον οικισμό Διώνη Πικερμίου. Μεγάλες οι καταστροφές στην Γκράβα και την Πάντειο Πολιτεία.

Οι πρώτοι τραυματίες στα νοσοκομεία

Με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ κάτοικος της περιοχής Ανθούσας που βρισκόταν σε εκθεσιακό κέντρο της περιοχής.
Στο μεταξύ ηλικιωμένος που διαμένει επίσης στην Ανθούσα υπέστει καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.
Ακόμα 8 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από γηροκομείο της περιοχής στα νοσοκομεία "Ελπίς" και Σισμανόγλειο.

Έκκληση για άμεση συνδρομή μέσων στις περιοχές Ανθούσας και Παλλήνης απευθύνει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής. Ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή, που μετέτρεψε σε στάχτη 120.000 στρέμματα στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής.

Η πλειοψηφία των δημάρχων και των κοινοταρχών της περιοχής ανησυχούν καθώς η ένταση των ανέμων ενισχύεται και οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες. Συνεχείς είναι και οι εκκλήσεις για την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην Αττική 19 εναέρια μέσα (12 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα), τα οποία θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με δύο αεροπλάνα από την Ιταλία, ένα από την Γαλλία και ένα από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε αφορούσε τουλάχιστον 10 αεροσκάφη, αλλά λόγω των πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ικανοποιήθηκε. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αποστολή βοήθειας εξέφρασε το Ισραήλ

.H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητώντας τη συνδρομή των χωρών μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών.

Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι Ένοπλες δυνάμεις μέ πεζοπόρα τμήματα, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ για κάθε ενδεχόμενο έχουν διαθέσει και ασθενοφόρα. Τα πυκνά σύννεφα καπνού σκεπάζουν το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου η αντανάκλαση από τις φλόγες φωτίζει τον ορίζοντα, ενώ στις εικόνες από δορυφόρο φαίνεται σαφώς πως ο καπνός "ταξιδεύει" ως τη νότια Πελοπόννησο.

Έχει εκκενωθεί προληπτικά γηροκομείο στον Γέρακα, ενώ χθες εκκενώθηκαν μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στο Διόνυσο και οι κατασκηνώσεις της Νομαρχίας Αθηνών στην Πεντέλη. Εν τω μεταξύ, 20 λεωφορεία της ΕΘΕΛ έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των κατοίκων από τις περιοχές που κινδυνεύουν, ενώ σε περίπτωση ανάγκης θα παρασχεθούν επιπλέον οχήματα. Επιπλέον, ένα λεωφορείο διατέθηκε για την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής από τις 6 χθες το πρωί μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν 83 βασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Αποκλεισμένες οι βόρειες είσοδοι της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, κ. Στάθης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς που είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν σήμερα προς την Αθήνα να το αναβάλλουν. Ο κ. Στάθης τόνισε ότι θα δοθεί οδηγία προς τις δημόσιες επιχειρήσεις να δικαιολογήσουν την απουσία τον υπαλλήλων τους, ενώ κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να φερθεί αναλόγως. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, για όσους έχουν καταυθύνονται ήδη προς την Αθήνα, θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχουν συνεχείς οδηγίες μέσω του ραδιοφώνου. Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας.

Ωστόσο, ήδη παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα στα διόδια. Συγκεκριμένα, ουρά 5 χλμ σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στα διόδια Αμφιλοχίας, ενώ ουρές σχηματίζονται και στα διόδια των Αφιδνών. Επίσης, με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία και στα Τέμπη.

Η βάση ελικοπτέρων

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο της φωτιάς που πλησίασε το βορειοανατολικό άκρο της βάσης ελικοπτέρων του ναυτικού στο Κοτρόνι Μαραθώνα. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το προσωπικό, τα στρατιωτικά μέσα και τα πυρομαχικά είναι ασφαλή και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, σε ετοιμότητα παραμένουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν κινδύνευσαν ζωτικές εγκαταστάσεις της βάσης. Από το στρατό ξηράς ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα η δύναμη πυρόσβεσης Αττικής του στρατού, καθώς και δύο μονάδες καταδρομών. Επίσης σε ετοιμότητα τέθηκαν 2 μονάδες καταδρομών του στρατού ξηράς. Οι δυνάμεις συντονίζονται από υποστράτηγο και τρεις συνταγματάρχες ως συνδέσμους. Εκκενώθηκε χωρίς προβλήματα το στρατόπεδο που βρίσκεται στο Βαρνάβα, καθώς και μια κατασκήνωση κοντά στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Εβδομήντα καταδρομείς διατέθηκαν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης σε ετοιμότητα επέμβασης βρίσκεται άλλο τμήμα καταδρομών, ενώ έχουν διατεθεί στα κέντρα υγείας της περιοχής 4 στρατιωτικά ασθενοφόρα, όπως και τέσσερα λεωφορεία στα κέντρα παραθερισμού στον Άγιο Ανδρέα. Ελικόπτερα Χιούι και Σινούκ βρίσκονται σε ετοιμότητα για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων στην περιοχή.

Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής από το Σέσι Γραμματικού, ενώ το πρωί του Σαββάτου προστέθηκε ένα μέτωπο που δημιουργήθηκε στη δύσβατη περιοχή μεταξύ Γραμματικού και Βαρνάβα. Αρχικά οι πυροσβέστες είχαν θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ωστόσο λόγω και των ισχυρών ανέμων, καθώς και της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή αναζωπυρώθηκε γρήγορα για να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Επείγουσα προκαταρκτική για το Γραμματικό

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστική μετέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που χθες διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο κ. Σακελλάκος θα εξαετάσει το προανακριτικό υλικό. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται γιά εμπρησμό, ζητεί να εντοπισθούν και να συλληφθούν οι δράστες. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας, Δημήτρης Γκύζης.

*από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 23.8.2009