~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010

Ξεκινά η αναδάσωση στην Ανατολική Αττική



Την άμεση υλοποίηση προγράμματος αναδάσωσης στις καμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής στις οποίες δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια φυσικής αναδάσωσης, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Τίνα Μπιρμπίλη. Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση της περιβαλλοντικής πολιτικής, αντικαθιστώντας το ισχύον πλαίσιο και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του νομοσχεδίου με το οποίο τροποποιείται το ισχύον πλαίσιο με στόχο την αποτελεσματική ανάπτυξη του τομέα της ανακύκλωσης.
Παρουσιάζοντας τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική, με εκτιμούμενο κόστος που θα ξεπεράσει τα 45 εκατ. ευρώ και για το οποίο οι πόροι είναι εξασφαλισμένοι, ο υφυπουργός ΠΙΚΑ κ. Θ. Μοραΐτης γνωστοποίησε ότι, την επόμενη εβδομάδα, ξεκινούν εργασίες αναδάσωσης στις διπλοκαμένες και τριπλοκαμένες περιοχές της ανατολικής Αττικής.
Στόχος του υπουργείου είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με επιχειρήσεις, που υλοποιούν δικά τους προγράμματα αναδάσωσης αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις μέχρι την 21η Μαρτίου - Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας - ώστε η "συμμαχία" πολιτείας, επιχειρηματικού κόσμου, ΜΚΟ και κοινωνίας των πολιτών να προχωρήσει το διήμερο 21ης και 22ης Μαρτίου σε ιστορικά συμβολική πρωτοβουλία στην Πεντέλη.
"Η αποδέσμευση των σχετικών χρηματοδοτικών πόρων είναι εφικτή αύριο", τόνισε η υπουργός ΠΕΚΑ, καθώς το αποθεματικό του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) - το οποίο όπως και ο Ειδικός Φορέας Δασών (ΕΦΔ) αντικαθίσταται από το "Πράσινο Ταμείο" - ανέρχεται σε 260 εκατ. ευρώ. Για την υπόλοιπη Ελλάδα, η αναθεώρηση του προγράμματος "Αλέξανδρος Μπαλτατζής", το οποίο περιλαμβάνει δράσεις και για τα δάση, θα επιτρέψει στα τέλη Φεβρουαρίου τη συγκεκριμενοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Παράλληλα, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της υλοποίησης του έργου θα αναλάβει κοινοπρακτική ή μη εργολαβία είναι σημαντικό να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Μαρτίου με τον επιχειρηματικό κόσμο. Στόχος του υπουργείου είναι να ενταχθεί στο έργο πέραν της φύτευσης και του ποτίσματος και η φύλαξη των αναδασωμένων εκτάσεων. Διερευνάται επίσης σε συνεννόηση με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το ενδεχόμενο ανάληψης της από αγροφύλακες.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόσο ο κ. Μωραΐτης όσο και η κ. Μπιρμπίλη διευκρίνισαν ότι οι άμεσες εργασίες αναδάσωσης θα γίνουν σε περιοχές στη βάση μελετών που έχουν ολοκληρωθεί από περιφερειακές διεύθυνσης και ότι σε ποσοστό 80% έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες για το σύνολο των 100 χιλιάδων στρεμμάτων στην Αττική. "Δεν θα βάλουμε, απλά, πεύκα. Θέλουμε να βάλουμε και άλλα είδη που υπήρχαν παλιά στην Αττική", τόνισε η Υπουργός ΠΕΚΑ.
Το καθεστώς ασάφειας και αδιαφάνειας που επικρατούσε μέχρι σήμερα στον τομέα χρηματοδότησης παρεμβάσεων για την πρόληψη, ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος στοχεύει να καταργήσει το νομοσχέδιο του υπουργείου με το οποίο καταργείται ο ΕΤΕΡΠΣ - "που λειτουργούσε στη βάση πελατειακής λογικής", όπως υπογράμμισε η κ. Μπιρμπίλη - και ο ΕΦΔ, και δημιουργείται το Συμβούλιο Πράσινης Πολιτικής και το Πράσινο Ταμείο, τα οποία θα εποπτεύονται από το ΥΠΕΚΑ.
Το πρώτο όργανο - στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών - θα εξειδικεύει τις προτεραιότητες της περιβαλλοντικής στρατηγικής και θα εγκρίνει τα σχεδιαζόμενα από το Πράσινο Ταμείο χρηματοδοτικά προγράμματα. Το Πράσινο Ταμείο - με νομική μορφή ανωνύμου εταιρίας του ελληνικού δημοσίου - θα σχεδιάζει κατ' εντολή του Συμβουλίου χρηματοδοτικά προγράμματα με δυνητικούς δικαιούχους φορείς του δημοσίου, νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και σωματεία ή ενώσεις.
Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση πραγμάτων στον ΕΤΕΡΠΣ, η κ. Μπιρμπίλη είπε ότι θα ολοκληρωθεί σύντομα ο έλεγχος που γίνεται, κατ' εντολή του ΥΠΕΚΑ, για την περίοδο 2005-2009 και διευκρίνισε ότι θα αποπληρωθούν τα έργα για την υλοποίηση των οποίων έχει ήδη καταβληθεί η πρώτη δόση, ενώ τα υπόλοιπα θα επαναπροκηρυχθούν.
Βασική επιδίωξη του νομοσχεδίου για την ανακύκλωση που προωθεί το ΥΠΕΚΑ είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους Δήμους για να ενεργοποιηθούν καθώς τα τέλη τελικής διάθεσης τα οποία πληρώνουν οι ΟΤΑ στους Φορείς Διαχείρισης θα συνδέονται με τις ποσότητες που απορρίπτει ο κάθε ΟΤΑ, είπε η υπουργός ΠΕΚΑ. Με το νομοσχέδιο ενεργοποιείται ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και άλλων Προϊόντων, εξασφαλίζονται πόροι για τη λειτουργία του (το 2% των εσόδων του κάθε συστήματος ανακύκλωσης) και στελεχώνεται με αποσπασμένους επιστήμονες και διοικητικούς. Απλοποιούνται, παράλληλα, οι διαδικασίες για την έκδοση των πιστοποιητικών για την ορθή λειτουργία των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης.
Η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε, τέλος, ότι τόσο το προεδρικό διάταγμα "για τα απόβλητα από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις" όσο και η τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος "για τους συσσωρευτές και τις ηλεκτρικές στήλες" βρίσκονται για έλεγχο νομιμότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς και ότι ολοκληρώνεται το προεδρικό διάταγμα για το έντυπο χαρτί και σύντομα θα βρίσκεται σε διαβούλευση.

*από την: "Ανατολική Αττική news"

Προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή βροχόπτωση στην Ανατολική Αττική.


Συγκεκριμένα, κλειστή παραμένει η συμβολή Ποσειδώνος και Αφροδίτης στην Νέα Μάκρη λόγω συσσώρευσης υδάτων ενώ καθίζηση υπέστη το οδόστρωμα στην οδό Ανδριώτη,στο Πικέρμι από Μαραθώνος προς Σπάτα.