~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

Η μετανάστευση στον υγρότοπο του Σχινιά δίνει δυναμικά το παρόν!

Ο Μάιος επιφύλασσε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επισκέψεις στον υγρότοπο του Σχινιά για τους εθελοντές του Προγράμματος Παρακολούθησης της Ορνιθοπανίδας των Υγροτόπων της Αττικής, με πολλά νέα είδη και εκπλήξεις.
 
Εν μέσω της μεταναστευτικής περιόδου οι υγροτόποι της Αττικής κατακλύζονται από εξαντλημένα πουλιά που φτάνουν από την υποσαχάρια Αφρική, καθώς η Αττική αποτελεί γι’ αυτά έναν από τους πρώτους σταθμούς για ανεφοδιασμό και ξεκούραση πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς το βορρά. Ορισμένα είδη διανύουν μεγάλες αποστάσεις φτάνοντας μέχρι και την αρκτική Σιβηρία, όπως για παράδειγμα η Δρεπανοσκαλίδρα που παρατηρήθηκε στον υγρότοπο του Σχινιά. Υπάρχουν είδη που κατέφυγαν στο νότο το χειμώνα και ακόμα δεν έχουν επιστρέψει στις περιοχές αναπαραγωγής τους, όπως ο Σταχτοτσικνιάς. Τέλος, υπάρχουν και αυτά που παραμένουν στην περιοχή όλο το χρόνο, αλλά και όσα έφτασαν στον τελικό τους προορισμό και έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις φωλιές τους (Σταχτάρες, Τσαλαπετεινοί), να κάνουν επιδείξεις (Καλαμοκανάδες), ενώ ορισμένα έχουν ήδη αναπαραχθεί, όπως οι Πρασινοκέφαλες Πάπιες, που παρατηρήθηκαν να κολυμπούν στις πλημμυρισμένες εκτάσεις του Σχινιά ακολουθούμενες από τους νεοσσούς τους. Σε κάθε μεταναστευτικό σταθμό κανένας δε μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συναντήσει, μιας και τα πουλιά μπορεί να παραμείνουν για πολύ μικρά χρονικά διαστήματα. Με αρκετή διάθεση και τύχη λοιπόν (αλλά και πρωινό ξύπνημα!), καταγράφηκαν 53 είδη σε μια ημέρα.
 Από τα μεταναστευτικά είδη που ξεχώρισαν ήταν οι Χαλκόκοτες, οι Μελισσοφάγοι, τρία είδη ερωδιών (Μικροτσικνιάδες, Πορφυροτσικνιάδες και Κρυπτοτσικνιάδες) και οι Μαχητές. Διασκορπισμένες σε όλη την έκταση του υγρότοπου παρατηρήθηκαν 15 Βαλτόπαπιες, είδος σημαντικό για την περιοχή και βάσει της παρουσίας του οποίου ο υγρότοπος του Σχινιά εντάχθηκε το 2010 στο δίκτυο των Ζωνών Ειδικής Προστασίας. Τέλος, για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν από τους εθελοντές Μύχοι και Αρτέμηδες στη θαλάσσια περιοχή.
Η μεγαλύτερη όμως έκπληξη ήταν η παρατήρηση ενός Ψαραετού, ενός είδους που δεν απαντάται συχνά στην Αττική, ο οποίος μόλις είχε πιάσει ένα χέλι, άλλος ένας ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οργανισμός που απαντάται στο έλος.
 
Η επίσκεψη στους υγροτόπους κατά την περίοδο της μετανάστευσης απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς τα μεταναστευτικά πουλιά έχουν διανύσει μεγάλες αποστάσεις και έχουν περιορισμένα αποθέματα ενέργειας ζωτικής σημασίας γι’ αυτά. Αποφύγετε να ενοχλείτε τα πουλιά και στην περίπτωση που συναντήσετε κάποιο εξαντλημένο που χρίζει βοήθειας επικοινωνήστε με ένα από τα Κέντρα Περίθαλψης.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία είναι η μόνη Μη Κυβερνητική Οργάνωση στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη μελέτη και την προστασία των άγριων πουλιών και των βιοτόπων τους.