~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Βασίλη Οικονόμου: 1 δις ευρώ χάνει η Περιφέρεια Αττικής την στιγμή που ψηφίζεται ο Καλλικράτης




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ  
Δελτίο Τύπου











Σε απάντηση της ερώτησης (Αρ. Πρωτ. 10990/02-06-10) που κατατέθηκε από τον Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, Βασίλη Οικονόμου, αναφορικά με το 1 δις ευρώ που χάνει η Περιφέρεια Αττικής την στιγμή που ψηφίζεται ο Καλλικράτης, ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας,  κ Σ. Αρναουτάκης, μας απάντησε ότι στο πλαίσιο της βέλτιστης αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων του ΕΣΠΑ και της μεγιστοποίησης των αναπτυξιακών αποτελεσμάτων του, έχουν προωθηθεί από το ΥΠΟΙΑΝ συντονισμένες δράσεις επιτάχυνσης καθώς επίσης και δράσεις ενδυνάμωσης των ρυθμών και της αποτελεσματικότητας των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΣΠΑ που συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της Ελληνικής Οικονομίας. Η επιτάχυνση στην υλοποίηση των Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ βασίζεται κατ’ αρχήν στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την απλούστευση του διαχειριστικού πλαισίου που διέπει τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τη μείωση των εμπλεκόμενων φορέων και την ενίσχυση της αποκέντρωσης στη διαχείριση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Ειδικότερα στο πλαίσιο της αποκέντρωσης εντάχθηκε η υπογραφή των Επιχειρησιακών Προγραμματικών Συμφωνιών μεταξύ ΥΠΟΙΑΝ και Περιφερειών της χώρας στις 6 Μαΐου 2010, με σκοπό την άμεση εκχώρηση πόρων και αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, την απλούστευση των διαδικασιών συντονισμού, την κατάργηση φορέων με μη άμεση εμπλοκή στη διαδικασία διαχείρισης και υλοποίησης, καθώς και την απλοποίηση των διαδικασιών διαχειριστικής επάρκειας δικαιούχων. Επίσης το ΥΠΟΙΑΝ κατάρτισε και έθεσε σε εφαρμογή ένα αναλυτικό πρόγραμμα δράσης, που περιλαμβάνει τον επιμερισμό του συνολικού στόχου δαπανών σε ειδικότερους στόχους δαπανών ανά αναπτυξιακό τομέα και τη συμβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, που καλούνται να συνεισφέρουν με δαπάνες εντός του 2010 για την επίτευξη των στόχων. Επιπλέον το σχέδιο δράσης συμπληρώνεται με την απαιτούμενη οργανωτική διαχείριση (Ομάδες Κρούσης κλπ) από πλευράς ΥΠΟΙΑΝ για το συντονισμό και την παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων σε μηνιαία βάση. Τέλος προωθείται μια σειρά από πρωτοβουλίες σε κρίσιμα ζητήματα για την υλοποίηση των έργων του ΕΣΠΑ πχ για την επιτάχυνση των περιβαλλοντικών μελετών, των μεγάλων έργων και των απαλλοτριώσεων κλπ. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται οι απαραίτητες ενέργειες για την ωρίμανση νέων έργων, αλλά και για την αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με στόχο την επιτάχυνση και την καλύτερη στόχευση των πόρων σε έργα ΕΣΠΑ.
Είναι προφανές από την απάντηση του Υφυπουργού ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει ιδιαίτερη βραδύτητα στην προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και της διάθεσης των πόρων που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ για την χώρα μας σε αντίθεση με την σπουδή που δείχνει στην εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο μνημόνιο και τα οποία έχουν προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην πλειοψηφία των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δυστυχώς ο Υφυπουργός δεν απαντάει στο πώς θα καλυφθεί η απώλεια πόρων για την Περιφέρεια της Αττικής και αρκείται στην παρουσίαση των μέτρων που θεωρητικά θα βοηθήσουν στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Πρακτικά πάντως είναι σαφές ότι η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έστω και προσωρινή ρευστότητα στην αγορά και να δώσουν διεξόδους στο εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας δεν πραγματοποιείται παρά ελάχιστα και ο κίνδυνος απώλειας πόρων είναι πλέον ορατός. Δυστυχώς ενώ θα μπορούσε η Περιφέρεια Αττικής να απορροφά σήμερα πόρους και να τους διοχετεύει σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις, «παρεμβαίνει» η ελληνική γραφειοκρατία, οι «περίεργες» πολιτικές αποφάσεις και η όλο και μεγαλύτερη απομάκρυνση της κυβέρνησης από το προεκλογικό της πρόγραμμα και τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Ο Βουλευτής Αττικής, Βασίλης Οικονόμου, τονίζει ότι είναι απαραίτητο να μπουν στην άμεση προτεραιότητα του κράτους οι αναπτυξιακές πολιτικές και να αναπτυχθούν επιτέλους οι απαραίτητες πολιτικές κοινωνικής πρόνοιας, προκείμενου να μην διαρραγεί η κοινωνική συνοχή και να μην οδηγηθούν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας στο κοινωνικό περιθώριο. Ο Βασίλης Οικονόμου δηλώνει ότι θα συνεχίσει να εργάζεται και να πιέζει για την εφαρμογή των πολιτικών που θα προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη και θα επιτρέπουν την βιώσιμη, ρεαλιστική και αειφόρο ανάπτυξη, σύμφωνα με τις εντολές του ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη των Περιφερειακών Διοικήσεων θα πρέπει να αναδειχτούν ηγεσίες που θα διεκδικούν την ανάπτυξη και δεν θα παραμένουν απλοί θεατές των κυβερνητικών αποφάσεων που αφαιρούν τις όποιες δυνατότητες αυτόνομης ανάπτυξης.


ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ




ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ                                                                                           







Αθήνα, 25-08-2010