~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Η Νάντη της Γαλλίας είναι η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013


Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέδειξε τη γαλλική πόλη Νάντη ως την πιο πράσινη πρωτεύουσα για το 2013. Πρόκειται για μια πόλη που ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην εφαρμογή βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, στη βιώσιμη χρήση γης, στη σωστή κατανάλωση νερού και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η Νάντη, πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.Η Νάντη, πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013.
Σε επίσημη τελετή που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες απονεμήθηκε ο τίτλος της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης στη Νάντη, την έκτη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας, που διαδέχεται την ισπανική πόλη Vitoria-Gasteiz. Η Νάντη ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013, μετά από πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε το 2010 και είχε αρκετά ανταγωνιστικές υποψηφιότητες.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Γιάνεζ Ποτόκνικ, δήλωσε τα εξής: «Συγχαίρω τη Νάντη που ανακηρύχτηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2013, τίτλο που συνεπάγεται μεγάλες ευθύνες. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση της εφαρμογής βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών, μεταξύ άλλων στα θέματα της τοπικής συμβολής στις αειφόρες μεταφορές και στη βιώσιμη χρήση γης, στις πράσινες αστικές περιοχές, στην κατανάλωση του νερού και στην καταπολέμηση της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής».
Η Νάντη διαθέτει πολλά «πράσινα» στοιχεία που τη βοήθησαν να κερδίσει τον τίτλο. Όπως για παράδειγμα:
  • Κάθε κάτοικος της Νάντης, ζει σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από κάποια πράσινη περιοχή.
  • Ο κατά κεφαλήν χώρος πρασίνου ανέρχεται σε 57 m².
  • Υπάρχουν 100.000 δέντρα στην πόλη.
  • 15% των κατοίκων χρησιμοποιούν καθημερινά τις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Η Νάντη διαθέτει φιλόδοξο σχέδιο κλιματικής δράσης με στόχο τη μείωση των κατά κεφαλήν εκπομπών CO2 κατά 30% μέχρι το 2020 σε σύγκριση με το 2003.
  • 60% της χερσαίας επιφάνειας στη Νάντη αποτελείται από γεωργικές γαίες ή χώρους πρασίνου.
  • Η πόλη έχει τέσσερις τόπους Natura 2000 και 33 φυσικές ζώνες χλωρικού  πανιδικού ή οικολογικού ενδιαφέροντος.
Η Νάντη διοργάνωσε επίσης την περιοδεύουσα έκθεση Aéroflorale II. Κύριο στοιχείο της εν λόγω έκθεσης, που θα επισκεφτεί διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις όλο το 2013, αποτελεί το θέαμα με τίτλο «Plant Expedition», κατά το οποίο θα προβάλλεται η συμβολή της Νάντης στην εφαρμογή των βέλτιστων περιβαλλοντικών πρακτικών και, με βιολογικά πειράματα και ανακαλύψεις, θα ευαισθητοποιείται περαιτέρω η κοινή γνώμη όσον αφορά το βραβείο για την Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Οι Βρυξέλλες θα υποδεχθούν την έκθεση Aéroflorale το Μάιο του 2013.

Η Νάντη έχει επίσης εκπονήσει εκτεταμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων για να μοιραστεί τις εμπειρίες της με όλη την υφήλιο και να πανηγυρίσει τα επιτεύγματά της. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
  1. το 5ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο «Αειφόρος Ανάπτυξη/Ανθρώπινα Δικαιώματα: κοινός αγώνας;» (Μάιος 2013),
  2. τη 10η διάσκεψη των οικολογικών πόλεων (Σεπτέμβριος 2013) και
  3. την τρίτη διεθνή συνάντηση των συμβαλλομένων πόλεων στη Σύμβαση της Πόλης του Μεξικού που συμμετέχουν στο κίνημα Ecocity Builders (Διαμόρφωση Οικολογικών Πόλεων).