~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Δε φοβόμαστε δεν πληρώνουμε το χαράτσι (Ανατολική Ακτή)

Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΥΔΑΠ αλλάζει τα δεδομένα για το πρόβλημα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.


Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΥΔΑΠ (1927/1-12-2011) αλλάζει τα δεδομένα για το πρόβλημα της αποχέτευσης στην Ανατολική Αττική.
Δημιουργεί ελπίδες για μια ορθολογική οικονομική και κυρίως σωστή περιβαλλοντικά λύση του προβλήματος.
Η λύση που αναφέρει, είναι η επεξεργασία των λυμάτων της Ανατολικής Αττικής στην Ψυτάλλεια.
Την περασμένη εβδομάδα ο Δήμος Σαρωνικού ενέκρινε την σύνδεσή του στον Κεντρικό Παραλιακό Συλλεκτήρα της ΕΥΔΑΠ που θα οδηγήσει τα λύματά του στην Ψυττάλεια. Η επιτυχία του αυτή λύνει με οικονομικότερο τρόπο (5εκ. ΕΥΡΩ αντί των 30εκ. ΕΥΡΩ) το πρόβλημα κατασκευής Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων, που ήθελε η κυβέρνηση να φορτώσει στην περιοχή του.
Το έγγραφο αναφέρει ότι:
Η Ψυττάλεια υπολειτουργεί (επεξεργάζεται 700.000 κυβικά μέτρα /ημέρα, ενώ το δυναμικό της είναι για 1.200.000 κυβικά μέτρα /ημέρα). Μάλιστα η αύξηση του φορτίου είναι επιβεβλημένη όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ώστε να επιτευχθεί ο αναμενόμενος βαθμός απόδοσης του έργου.
Και εδώ είναι αποκαλυπτικό το έγγραφο αναφέροντας ως μόνη ελπίδα της ΕΥΔΑΠ για αυτό, να υποδεχθεί τα λύματα της Ανατολικής Αττικής. Το νέο ΚΕΛ Θριασίου δεν αφήνει άλλες ευκαιρίες για την αύξηση της αξιοποίησής της.
Η λύση αυτή πρωτίστως είναι οικονομικότερη. Όπως πληροφορούμαστε το κόστος των αναγκαίων αγωγών είναι λιγότερο από το 1/5 του κόστους του ΚΕΛ.
Είναι περιβαλλοντικά σωστή καθώς το ΚΕΛ της Ψυτάλλειας είναι μια μονάδα μεγάλης κλίμακας, που διαθέτει όχι μόνον κατάλληλες εγκαταστάσεις αλλά και η λειτουργία της παρακολουθείται συνεχώς επιστημονικά και έχει δυνατότητες (τεχνικά και οικονομικά) να βελτιώνεται συνεχώς.
Ακόμη αποτρέπει τις κοινωνικές αντιδράσεις που εδώ και χρόνια έχουν πυροδοτήσει οι διάφορες άστοχες προταθείσες λύσεις.
Μεγάλης κλίμακας ΚΕΛ, όπως της Ψυτάλλειας, σημαίνει και οικονομικότερη και αρτιότερη λειτουργία. Στους μικρούς Βιολογικούς είναι δαπανηρότατη η ολοκληρωμένη διαχείριση πχ της λυματολάσπης και έτσι αυτή καταλήγει στους ΧΥΤΑ. Για παράδειγμα στην μελέτη για το ΚΕΛ του Μαραθώνα που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δεν προτείνεται καμιά περαιτέρω χρηστική επεξεργασία των περισσότερων από 30 κυβικών μέτρων παραγόμενων ημερησίως λυματολάσπης. Αυτή θα απομακρύνεται με βυτία για υγειονομική ταφή μάλλον στο ΧΥΤΑ Γραμματικού.
Το ερώτημα είναι πώς τόσα χρόνια οι διάφορες δημοτικές αρχές δεν προσέγγισαν αυτή τη λύση;
Μήπως γιατί οι 4-5 επιμέρους Βιολογικοί στην Ανατολική Αττική που θα είναι φυσικά δαπανηρότεροι και στην κατασκευή και κατά τη λειτουργία τους, θα δρομολογήσουν εργολαβίες και ό,τι αυτές σημαίνουν από εκεί και πέρα;
Μήπως και η κυβέρνηση τους προτιμά για τους ίδιους λόγους και για να απορροφήσει κονδύλια από την Ε.Ε. αδιαφορώντας για τις παραπέρα συνέπειες;
Το θέμα πρέπει άμεσα να εξεταστεί εμπεριστατωμένα και να κινητοποιηθούμε όλοι για να δρομολογηθεί η σωστή λύση.
Ο Δήμος Σαρωνικού μας άνοιξε το μάτια και το δρόμο.

Βασίλης Δελαγραμμάτικας