~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Πορεία διαμαρτυρίας κατά του ΧΥΤΑ για την άμεση παύση των εργασιών και την υλοποίηση της απόφασης της Ευρ. Επ. Αναφορών

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ·
ΚΥΡΙΑΚΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2018

Σταματήστε το έγκλημα ΤΩΡΑ
Βαρνάβας και Γραμματικό
Μάκρη και Μαραθώνας
Ενωμένοι λέμε
ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΟΕΔΑ


Ομιλία της πρ. του Συλλόγου Παραλίας Γραμματικού-Σέσι "Ο ΠΑΝ"


           

               Συγχωριανέ και συμπολίτη μας,
Κάτοικε του Δήμου Μαραθώνα και παραθεριστή που ζητάς ανάσα και αναψυχή στις παραλίες και στις φυσικές ομορφιές του,
Επισκέπτη των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων του Δήμου,
Καλλιεργητή του κάμπου, παραγωγέ και μανάβη οπωροκηπευτικών,
Ελαιοκαλλιεργητή και ελαιοπαραγωγέ,
Ψαρά του Ευβοϊκού και ιχθυοτρόφε,
Αμπελουργέ και μελισσοκόμε,
Καταναλωτή όλων αυτών των αγροτικών προϊόντων,
Επιχειρηματία του τουρισμού και της εστίασης,
Κάτοικε της Αττικής, του νομού που στο έδαφός του, το μόλις 3% του Ελληνικού εδάφους, δέχεται πάνω από το 40% του πληθυσμού της χώρας με τις ανάλογες ρυπογόνες δραστηριότητες και τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, με τα καμμένα δάση, τις μολυσμένες ακτές και τις υποβαθμισμένες περιοχές όπου η ζωή είναι δύσκολη για τον άνθρωπο,
Κάτοικε της Αττικής που τα αποθέματά σου σε οξυγόνο όλο και μειώνονται



ΜΗΠΩΣ Η ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΘΕΣΗ;
Ο ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ βρίσκεται μπροστά σου, πάνω σ’ αυτή την πλαγιά που πριν καεί ήταν δάσος καταπράσινο και η αναδάσωσή της διακόπηκε βίαια από το έργο, σε υψόμετρο τετρακοσίων μέτρων, ανάμεσα στο Βαρνάβα και στο Γραμματικό, πάνω σε ρέμα που μετά από ενάμιση χιλιόμετρο χύνεται στη θάλασσα μεταξύ των οικισμών της παραλίας των δύο χωριών. Αυτά τα ρέματα που φαίνονται φαρδιά πλατιά πάνω στους χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, αλλά και στις μελέτες επιστημόνων, ακόμα και στις κατά παραγγελία (βλέπε ΙΓΜΕ), που έκαναν την χωροθέτηση του έργου παράνομη και αντισυνταγματική ευθύς εξαρχής, το Συμβούλιο της Επικρατείας τα δίκασε και τα καταδίκασε στην ανυπαρξία. Το περιβάλλον, τα δέντρα και τα νερά δεν μπορούν να μιλήσουν για να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά έχουν πάντα την τελευταία λέξη. Κοιτάξτε τη Μάντρα και τη Φυλή και εύκολα μπορείτε να διακρίνετε και το μέλλον του τόπου μας.


Το έργο προχώρησε παρά τις διαμαρτυρίες των κατοίκων, τα ΜΑΤ και τα δακρυγόνα, τους δικαστικούς αγώνες και τις διώξεις, τις ενστάσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και των ευρωβουλευτών. Προχώρησε με δικά μας έξοδα, μετά την απένταξή του από την ΕΕ. Εμείς που καταστρεφόμαστε από αυτό, εμείς το πληρώνουμε. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της Περιφέρειας, η λειτουργία του θα κοστίσει πολύ περισσότερο στον Έλληνα φορολογούμενο από την κατασκευή του, χωρίς να λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα στο τεράστιο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και της χώρας. Προχώρησε γιατί είχε και έχει ισχυρούς συμμάχους, το συμφέρον των εργολάβων και το πολιτικό κόστος, τα ψέματα δηλαδή των πολιτικών, αλλά και τον εφησυχασμό και την αδιαφορία κάποιων συμπολιτών μας. Όπως βλέπετε είναι έτοιμο να δεχτεί σκουπίδια, αν εμείς το επιτρέψουμε. Η απόφαση της Περιφέρειας μιλάει για δοκιμαστική λειτουργία και παραλαβή του ΧΥΤΑ μέχρι τον Αύγουστο. Η ΔΕΗ στήνει κολόνες για την ηλεκτροδότησή του.

Σε λίγο τα έντονα ρεύματα του Ευβοϊκού, στα οποία μέχρι σήμερα οφείλει την καθαρότητά του, θα μεταφέρουν τη ρύπανση σε όλες τις ακτές του. Με την τραγική ειρωνεία, την ίδια ώρα που ο Νότιος Ευβοϊκός κηρύσσεται προστατευμένη περιοχή Natura 2000 (που συμπεριλαμβάνει τις ακτές του Δήμου μας), η χωματερή θα αδειάζει μέσα του τα στραγγίσματα και τα υπερχειλίσματα χιλιάδων τόνων απορριμμάτων. Τα απορριμματοφόρα θα περικυκυκλώνουν το Γραμματικό και το Βαρνάβα, θα διασχίζουν Μαραθώνα και Νέα Μάκρη, περνώντας μπροστά από τα σπίτια και τα μαγαζιά μας, μέσα από τις ελιές και τα περιβόλια μας. Καμιά γωνιά του Δήμου Μαραθώνα δε θα μείνει μακριά από τα σκουπίδια τη μόλυνση και τη βρώμα τους. Το βοριαδιάκι που μέχρι σήμερα ήταν ευλογία για την περιοχή, θα γίνει κατάρα. Ξεχάστε τις ψησταριές και τις ταβέρνες. Ξεχάστε τα ξενοδοχεία και τις καφετέριες. Ξεχάστε τα ψαρέματα και τα μπάνια στη θάλασσα. Ξεχάστε τα αγροτικά προϊόντα Μαραθώνα. Όλα αυτά θα είναι παρελθόν άμα ο ΧΥΤΑ λειτουργήσει. Μετά τη μάχη του Μαραθώνα και το Μαραθώνιο δρόμο, ο ιστορικός Δήμος του Μαραθώνα θα γίνει διάσημος για άλλη μια φορά - για τη χωματερή Μαραθώνα.


Δε ζητάμε να πάνε τα σκουπίδια μας στην αυλή του γείτονα. Δε σιωπούμε μπροστά στο συνεχιζόμενο έγκλημα στη Φυλή. Ζητάμε να εφαρμοστεί εδώ και τώρα η διαλογή στην πηγή, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση με κίνητρα για τον πολίτη, αλλά και με σοβαρούς ελέγχους. Μόνον έτσι μπορεί να μπει μια τάξη στο χάος των απορριμμάτων που απειλεί όλη την Ελλάδα. 
Ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής και το Υπουργείο Περιβάλλοντος να σεβαστούν την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αναφορών, που απαιτεί τη δημόσια διαβούλευση και τη συναίνεση των πολιτών για τα έργα που επηρεάζουν το περιβάλλον και νέα μελέτη περιβαλλοντικών όρων, και να προχωρήσουν στην υλοποίησή της.

Ζητάμε από το Δήμαρχο και ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαραθώνα, να υλοποιήσουν άμεσα τις αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει για άμεση παύση των εργασιών και για την πρακτική εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως έχουν δεσμευθεί στους δημότες τους και όπως έχουν χρέος να κάνουν για το καλό του τόπου μας.




Σταματήστε το έγκλημα ΤΩΡΑ

Βαρνάβας και Γραμματικό

Μάκρη και Μαραθώνας

Ενωμένοι λέμε

ΟΧΙ στον ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ-ΟΕΔΑ


___________
* Πήγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: