~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ


  008

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

Η  τέχνη του κινηματογράφου απ’ όλες τις χώρες του κόσμου

Κάθε Τετάρτη βράδυ συμβαίνει στη περιοχή της ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
… ένα όμορφο ταξίδι σε όλες τις χώρες του κόσμου, μέσα από τη μαγεία της Μεγάλης Οθόνης με τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου Κινηματογράφου.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Νέας Μάκρης είναι τμήμα του Συλλόγου Πολιτιστικές Απόπειρες. Είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας, συνεργάζεται με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και με όλες τις εταιρείες διανομής κινηματογραφικών ταινιών.
Βασική δραστηριότητα της Λέσχης είναι η προβολή ταινιών, και η δημιουργία καταστάσεων, για την αναζήτηση και προώθηση της Κινηματογραφικής Τέχνης.
Δυο λόγια για το φετινό πρόγραμμα ταινιών της Λέσχης:
Όλες οι ταινίες είναι παραγωγές της τελευταίας τριετίας. Με τρεις κύκλους:
- Ένας κύκλος πέντε ταινιών για τον Αραβικό Κόσμο και τη Μέση Ανατολή, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε κινηματογραφικά τα πολύπλοκα κοινωνικά, θρησκευτικά και πολιτικά ζητήματα και να αναδείξουμε την τέχνη του κινηματογράφου από χώρες όπως η Αίγυπτος και ο Λίβανος που για πρώτη φορά προβάλει η Λέσχη. Μέσα σε αυτές και το «Incendies» του Βιλενέβ, ίσως η καλύτερη από τις πέντε ξενόγλωσσες ταινίες για το Βραβείο Όσκαρ 2011.
- Ένας κύκλος τεσσάρων ταινιών, τεσσάρων νέων σκηνοθετών από τις γειτονικές μας χώρες, από τα Βαλκάνια, ταινίες επίκαιρες και αληθινές. Ταινίες έξυπνες, γλυκόπικρες, σκληρές. Μέσα σε αυτές και η βραβευμένη ως καλύτερη ταινία στο περσινό 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Στις Παρυφές» του πρωτοεμφανιζόμενου νεαρού σκηνοθέτη Μπογκντάν Απέρτι.
- Ένας κύκλος τεσσάρων ταινιών από τη Ρωσία, μια από τις μεγάλες σχολές του παγκόσμιου κινηματογράφου που συνεχίζει να ευδοκιμεί και να βρίσκεται στη πρωτοπορία, όπου όπως θα δούμε, οι νέοι σκηνοθέτες από τις πρώτες τους ταινίες καθορίζουν το ιδιαίτερο στίγμα δηλώνοντας ότι ο κινηματογράφος είναι μια τέχνη απαιτητική που προϋποθέτει γνώση όλων των τεχνών. Μέσα στις τέσσερις ταινίες και ο πολυσυζητημένος «Φάουστ» του Σοκούροφ, η νέα του ταινία με πρωταγωνίστρια την υποβλητική Χάνα Σιγκούλα. που για πρώτη φορά προβάλλεται στην Ελλάδα αυτές τις μέρες στο 52ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Και ακόμα:
- Τον διαφορετικό από τις προηγούμενες ταινίες του, Γιάννη Οικονομίδη, στη καλύτερη Ελληνική ταινία της χρονιάς «Ο Μαχαιροβγάλτης», με μια υπέροχη εικόνα σε όλη τη διάρκεια της ταινίας να καθορίζει  συναισθήματα και χαρακτήρες.
- Τον Φράνσις Φορντ Κόπολα με το «Tetro» να δηλώνει από την Αργεντινή, ότι είναι από τους καλύτερους σκηνοθέτες, ότι έχει κέφι και μπορεί να κάνει ταινίες ως πρωτόβγαλτος σκηνοθέτης έξω από τα εμπορικά κυκλώματα του σινεμά, ότι οι καλές ταινίες δεν προϋποθέτουν και πολλά δολάρια. Μια καταπληκτική ταινία που πέρασε απαρατήρητη και στην Ελλάδα αφού ήταν ανεξάρτητη παραγωγή.
- Τον υπέροχο Πίτερ Σέλερς στην εξωφρενική κωμωδία «Το Πάρτυ», σε επανέκδοση νέας κόπιας για το σινεμά από το 1968.
- Επιλογές από το Σύγχρονο Κινηματογράφο, ταινίες που έχουν διακριθεί σε διάφορα διεθνή φόρουμ και στην πλειοψηφία τους δεν έχουν βρει ικανή και ανάλογη διέξοδο στο δίκτυο διανομής και αιθουσών, όπως «Το Άλογο του Τορίνο» του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπέλα Ταρ με το Μεγάλο Βραβείο στο τελευταίο Φεστιβάλ Βερολίνου και το Βραβείο καλύτερης ταινίας από την Διεθνή Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.
Ταινίες όμορφες, μοντέρνες και ανατρεπτικές οι οποίες θέτουν τα σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας και ψυχαγωγούν. Ταινίες που γνωρίζουν στους θεατές την κινηματογραφική γραφή όλων των χωρών του κόσμου. Η Λέσχη της Νέας Μάκρης προσηλωμένη σε αυτή την αρχή της παγκοσμιότητας του Κινηματογράφου έχει επιλέξει και έχει προβάλει ταινίες από 46 διαφορετικές χώρες.

Η σινεκάρτα διαρκείας για όλες τις ταινίες στοιχίζει 50 ευρώ, για τους φοιτητές 25 ευρώ, σινεκάρτα ΚΑΠΗ 25 ευρώ, σινεκάρτα ανεργίας 10 ευρώ, ενώ για τους μαθητές κυκλοφορεί σινεκάρτα με μηδενικό κόστος.

Οι συναντήσεις των φίλων της Λέσχης γίνονται κάθε Τετάρτη, μετά τις 8.00 το βράδυ, στο φουαγιέ του σινε Αλίκη και οι προβολές ξεκινούν στις 9:15 ακριβώς.

ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΑΛΙΚΗ, ΣΤΙΣ 21:15


με την ταινία  «WELCOME» σε σκηνοθεσία Φιλίπ Λιορέτ.
Γαλλία 2010. Διάρκεια: 110 λεπτά.


Δυο λόγια για την ταινία:
Βρισκόμαστε στη γαλλική πόλη Calais, το βορειότερο σημείο της χώρας, που 22 μόνο μίλια νερού τη χωρίζουν από την Αγγλία. Η πόλη αυτή αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο σημείο καθότι ένας μεγάλος όγκος παράνομων μεταναστών περιμένει τη σειρά του να περάσει λαθραία στη Μεγάλη Βρετανία ελπίζοντας πάντα για ένα καλύτερο μέλλον στην απέναντι όχθη της Μάγχης. Ένας από αυτούς είναι και ο 17χρονος Κούρδος Bilal που περπάτησε 4.000 χιλιόμετρα, περνώντας από τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη με σκοπό να περάσει στην Αγγλία για να συναντήσει την αγαπημένη του Mina, διαδικασία που στα εφηβικά του μάτια φαντάζει εύκολη. Όταν όμως θα προσπαθήσει να περάσει παράνομα στη Βρετανία πληρώνοντας 500 ευρώ σε κάποιο δουλέμπορο, τα όνειρά του τερματίζονται απότομα.
Πέφτοντας οι τίτλοι τέλους, νοιώθεις ότι το έργο αυτό ήρθε να επαληθεύσει μετά από πολύ καιρό τη φήμη του Γαλλικού κινηματογράφου, που ξέρει να διηγείται φλέγουσες κοινωνικές καταστάσεις, όπως αυτό της λαθρομετανάστευσης, χωρίς να γίνεται μελό.
Η επιτυχία του φιλμ οφείλεται στο γεγονός ότι στοχεύει στο συναίσθημα και από εκεί όπως ο ίδιος ο σκηνοθέτης Philippe Lioret μας εκμυστηρεύτηκε ίσως και στο διανοητικό μέρος. "Γιατί η πορεία από το θυμικό στο διανοητικό είναι μονόδρομος και είναι επείγουσα ανάγκη να ξυπνήσει ο κόσμος και να δει τι πραγματικά συμβαίνει γύρω του". Αυτός ήταν και ο στόχος του και πιστεύουμε πως τον πέτυχε, να κάνει δηλαδή ένα φιλμ για να παρουσιάσει το επίκαιρο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, που καίει όχι μόνο την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, αλλά το σύνολο της Ευρώπης. Περιγράφει την τραγική κατάσταση και κακομεταχείριση των μεταναστών, στην προσπάθεια τους να περάσουν στη M. Βρετανία, κατακρίνει την πολιτική του Nicolas Sarkozy, την ξενοφοβία, την αστυνομοκρατία και το κλίμα δωσιλογισμού στο πλαίσιο ενός νόμου που βρίσκεται ακόμα σε ισχύ στη Γαλλία από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο, που θεωρεί εγκληματική ενέργεια τη παροχή βοήθειας σε παράνομους μετανάστες και τιμωρεί με πενταετή φυλάκιση όσους τον παραβαίνουν.
Το φιλμ γεμάτο αντιθέσεις, όπως άλλωστε και η ίδια η ζωή!

ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΝΕΑΣ ΜΑΚΡΗΣ 
ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2011-2012 ΕΙΝΑΙ:

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011
ΤΕΤΑΡΤΗ 16: WELCOME, του Φιλίπ Λιορέτ.  Γαλλία 2010. 110΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 23: Η ΠΑΓΙΔΑ, του Σερντάν Γκολούμποβιτς. Σερβία 2009. 106΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 30: ΚΑΘΕ ΨΕΜΑ ΚΡΥΒΕΙ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ, του Γιάν Χρέμπεκ. Τσεχία 2010. 100΄

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011
ΤΕΤΑΡΤΗ 07: ΣΤΙΣ ΠΑΡΥΦΕΣ, του Μπογκντάν Τζόρτζ Απέρτι. Ρουμανία 2011.  87΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 14: ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΓΙΑΚΟΥΜΠΙΑΝ, του Μαρουάν Χαμέντ. Αίγυπτος 2007. 172΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 21: ΤΟ ΠΑΡΤΥ, του Μπλέικ Έντουαρτς. Σε επανέκδοση νέας κόπιας. ΗΠΑ 1968. 99΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 28 Δεκεμβρίου & 4 Ιανουαρίου: Αργία της Λέσχης

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012
ΤΕΤΑΡΤΗ 11: ΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, του Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι. Ρωσία  2011. 124΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 18: Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗ ΓΩΝΙΑ, του Στέφαν Κομαντάρεφ. Βουλγαρία 2010. 105΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 25: Ο ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ, του Γιάννη Οικονομίδη. Ελλάδα 2010. 108΄

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2012
ΤΕΤΑΡΤΗ 01: Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΠΑΝΤΑΣ, του Εράν  Κολιρίν. Ισραήλ 2008. 85΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 08: ΑΠΟΞΕΝΩΣΗ, του Αντρέι Ζβγιαγκίντσεφ. Ρωσία 2009. 150΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 15: ΕΔΩ ΚΙ ΕΚΕΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ, του Ντάρκο Λουνγκούλοβ. Σερβία 2009. 85΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 22: TETRO, του Φράνσις Φόρντ Κόπολα. ΗΠΑ 2010. 127΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 29: SUBMARINO, του Τόμας Βίντερμπεργκ. Δανία 2010. 105΄

ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
ΤΕΤΑΡΤΗ 07: ΛΙΒΑΝΟΣ, του Σάμουελ Μαόζ. Ισραήλ 2009. 90΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 14: ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΨΥΧΕΣ, του Αλεξέι Φεντορτσένκο. Ρωσία 2010. 75΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 21: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΜΒΕΣ, του Φιλίπ Αρακτινγκί. Λίβανος 2008. 98΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 28: ΦΑΟΥΣΤ, του Αλεξάντρ Σοκούροφ. Ρωσία 2011. 134΄

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2012
ΤΕΤΑΡΤΗ 04: ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ, του Ντενίς Βιλενέβ. Καναδάς 2011. 130΄
ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ 11: ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ, του Μπέλα Ταρ. Ουγγαρία 2011. 146΄
ΤΕΤΑΡΤΗ 18: Αργία της Λέσχης
ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΚΑΙ ΠΕΜΠΤΗ 26: ΦΕΣΤΙΒΑΛ Ελληνικών Ταινιών
Μικρού Μήκους ΔΡΑΜΑΣ 2011.
Με διαφορετικές ταινίες κάθε μέρα.

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 21:15 ΣΤΟ ΣΙΝΕ ΑΛΙΚΗ

Σινε ΑΛΙΚΗ, Λεωφόρος Μαραθώνος 196, Νέα Μάκρη. Τηλέφωνο:             22940 69871      
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ   –   ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ
Λ. Μαραθώνος 26, Νέα Μάκρη 19005. Τηλέφωνο:             22940 98500      

Δεν υπάρχουν σχόλια: