~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων στη Β.Α. Αττική


Γιγαντιαία επιχείρηση από γη και αέρα.
Στις φλόγες η Σταμάτα, η Πεντέλη, ο Αγ. Στέφανος και ο Διόνυσος


Η «μαύρη Κυριακή» της Αττικής


Μνήμες του 2007 έχει ξυπνήσει η πυρκαγιά που από το βράδυ της Παρασκευής κατακαίει τη Β.Α. Αττική. Στάχτη έχουν γίνει δεκάδες κατοικίες και χιλιάδες στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, ένα πυκνό σύννεφο καπνού έχει «πνίξει» τον αττικό ουρανό, ενώ δυσχερείς είναι μέσα σε κατοικημένες περιοχές οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα. Οι κάτοικοι της περιοχής εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στον...Θεό. Δύσκολες ώρες αυτή την ώρα και πάλι για τις περιοχές στα βορειοανατολικά. Βελτιώνεται η κατάσταση στους δήμους κατά μήκος της Λ. Μαραθώνος. Στις φλόγες παραδόθηκε η πλατεία της Σταμάτας, παραμένουν τα μέτωπα σε Ανθούσα και Μαραθώνα, ενώ οι φλόγες άγγιξαν και τα πρώτα σπίτια στη Δροσιά και την Άνοιξη.

Πλήρης είναι η εξέλιξη της πυρκαγιάς στη Β.Α Αττική", ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Γ. Καπάκης και σημείωσε ότι συνεχίζεται μια γιγάντια επιχείρηση κόντρα στην ένταση και την "αλλοπρόσαλη φορά" των ανέμων, με τη συνδρομή επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης από όλη την Ελλάδα. Έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό που νωρίτερα πέταξε πάνω από τα μέτωπα των πυρκαγιών, με ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας. Στο Δημαρχείο της Παλαιάς Πεντέλης μετέβη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου.

Ανεξέλεγκτη, με συνεχείς αναζωπυρώσεις, η κατάσταση στην Παλαιά Πεντέλη, ενώ επανήλθαν τα προβλήματα στο Διόνυσο και τον Αγ. Στέφανο, όπου το μέτωπο έφθασε στην Άνοιξη. Νωρίτερα στο πόδι βρέθηκαν οι κάτοικοι της Παλλήνης, αφού η φωτιά βρέθηκε στην καρδιά του οικισμού και οι κάτοικοι της Π. Πεντέλης, που είδαν τις φλόγες να ζώνουν την κεντρική τους πλατεία, η οποία εκκενώθηκε. Δύσκολη είναι η κατάσταση στον Αγ. Στέφανο, όπου 414 ασθενείς του 414 στρατιωτικού νοσοκομείου παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν στο 401 ΓΝΣ. Μάλιστα, εκκενώθηκαν και οι εγκαταστάσεις του Λύρειου ιδρύματος στο Νέο Βουτσά. Τα 78 παιδιά και οι εργαζόμενοι του ιδρύματος απομακρύνθηκαν καθώς ένα μέτωπο της φωτιάς πλησίαζε στο σημείο.
Ιδιαίτερα σοβαρά είναι τα προβλήματα:
στην Ανθούσα, όπου η φωτιά βρίσκεται μέσα στο βασικό οικισμό και καίει σπίτια,
στη Σταμάτα, όπου καίγονται σπίτια
στο βόρειο τμήμα του Γέρακα, όπου η φωτιά κινείται προς την έξοδο 14 της Αττική οδού και απειλεί σπίτια
στην Καλλιθέα Πεντέλης και στη Δροσιά
στην Παλλήνη, όπου το μέτωπο περνά μέσα από τον οικισμό
στους οικισμούς Διώνη και Αγιο Σπυρίδωνα Πικερμίου, καθώς και
στην περιοχή του μετώπου του Μαραθώνα, όπου -σύμφωνα με τα τις μαρτυρίες του δημάρχου κ. Ζαγάρη- έχει καεί ολοσχερώς ο οικισμός Άνω Σχοινιάς και η φωτιά έχει φθάσει μέχρι τον οικισμό του συναιτερισμού δικαστικών υπαλλήλων και το Κάτω Σούλι, πολύ κοντά στο κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για εγκλωβισμένους στην οδό Πιπεροπούλου, στον Αγ. Στέφανο και στο νοσοκομείο Νταού Πεντέλης, που νωρίτερα κινδύνεψε να τυλιχτεί στις φλόγες. Το μέτωπο της φωτιάς κινείται απειλητικά προς την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας.
Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή της Παλλήνης, καθώς η φωτιά έφθασε στη δεξαμενή καυσίμων των εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα. Στη διαδρομή της από το Πανόραμα η φωτιά έκαψε το αθλητικό κέντρο του δήμου και πέρασε από την άλλη πλευρά της Λ. Μαραθώνος, στο βασικό οικισμό της Παλλήνης. Απέλπιδα πλέον η προσπάθεια των κατοίκων, με τη χρήση υδροφόρων του δήμου, καθώς η διασπορά των μετώπων στην περιοχή δεν επέτρεψε την παραμονή στην περιοχή επαρκών επίγειων δυνάμεων. Νωρίτερα, στο Πανόραμα Παλλήνης τα σπίτια ζώθηκαν στις φλόγες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι καθιστούν δύσκολες αν όχι ανέφικτες τις προσπάθειες κατάσβεσης. Οι κάτοικοι με κάθε μέσο προσπαθούν να κρατήσουν τις φλόγες, που έχουν πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής, έξω από τα σπίτια τους.

Στην Πεντέλη ήχησαν οι καμπάνες, καθώς απαιτείται ετοιμότητα για την απομάκρυνση των κατοίκων από τα σπίτια τους. Πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ανθούσα, όπου ο άνεμος άλλαξε φορά.Οι φλόγες πέρασαν το ρέμα και ΄"λεηλατούν" περιουσίες. Δεκάδες διάσπαρτα σπίτια κάηκαν και εκτός του οικισμού. Επίσης διάσπαρτα σπίτια έχουν καεί και στον οικισμό Διώνη Πικερμίου. Μεγάλες οι καταστροφές στην Γκράβα και την Πάντειο Πολιτεία.

Οι πρώτοι τραυματίες στα νοσοκομεία

Με εγκαύματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ κάτοικος της περιοχής Ανθούσας που βρισκόταν σε εκθεσιακό κέντρο της περιοχής.
Στο μεταξύ ηλικιωμένος που διαμένει επίσης στην Ανθούσα υπέστει καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο.
Ακόμα 8 ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους από γηροκομείο της περιοχής στα νοσοκομεία "Ελπίς" και Σισμανόγλειο.

Έκκληση για άμεση συνδρομή μέσων στις περιοχές Ανθούσας και Παλλήνης απευθύνει ο νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής. Ο νομάρχης Αθήνας Γιάννης Σγουρός, μιλώντας στα ΜΜΕ, έκανε λόγο για βιβλική καταστροφή, που μετέτρεψε σε στάχτη 120.000 στρέμματα στο βορειοανατολικό άκρο της Αττικής.

Η πλειοψηφία των δημάρχων και των κοινοταρχών της περιοχής ανησυχούν καθώς η ένταση των ανέμων ενισχύεται και οι αναζωπυρώσεις είναι δεκάδες. Συνεχείς είναι και οι εκκλήσεις για την ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων.

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην Αττική 19 εναέρια μέσα (12 αεροπλάνα και 7 ελικόπτερα), τα οποία θα ενισχυθούν τις επόμενες ώρες με δύο αεροπλάνα από την Ιταλία, ένα από την Γαλλία και ένα από την Κύπρο. Να σημειωθεί ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ε.Ε αφορούσε τουλάχιστον 10 αεροσκάφη, αλλά λόγω των πυρκαγιών στη νοτιοανατολική Ευρώπη δεν ικανοποιήθηκε. Εκδήλωση ενδιαφέροντος για την αποστολή βοήθειας εξέφρασε το Ισραήλ

.H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ ζητώντας τη συνδρομή των χωρών μελών για την αποστολή εναέριων δυνάμεων κατάσβεσης πυρκαγιών.

Στη μάχη έχουν ριχτεί και οι Ένοπλες δυνάμεις μέ πεζοπόρα τμήματα, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ για κάθε ενδεχόμενο έχουν διαθέσει και ασθενοφόρα. Τα πυκνά σύννεφα καπνού σκεπάζουν το λεκανοπέδιο Αττικής, όπου η αντανάκλαση από τις φλόγες φωτίζει τον ορίζοντα, ενώ στις εικόνες από δορυφόρο φαίνεται σαφώς πως ο καπνός "ταξιδεύει" ως τη νότια Πελοπόννησο.

Έχει εκκενωθεί προληπτικά γηροκομείο στον Γέρακα, ενώ χθες εκκενώθηκαν μια ιδιωτική ψυχιατρική κλινική στο Διόνυσο και οι κατασκηνώσεις της Νομαρχίας Αθηνών στην Πεντέλη. Εν τω μεταξύ, 20 λεωφορεία της ΕΘΕΛ έχουν τεθεί στη διάθεση των αρχών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μεταφορά των κατοίκων από τις περιοχές που κινδυνεύουν, ενώ σε περίπτωση ανάγκης θα παρασχεθούν επιπλέον οχήματα. Επιπλέον, ένα λεωφορείο διατέθηκε για την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ Πεντέλης.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής από τις 6 χθες το πρωί μέχρι τις 6 σήμερα το πρωί εκδηλώθηκαν 83 βασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Αποκλεισμένες οι βόρειες είσοδοι της Αθήνας

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, κ. Στάθης απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς που είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν σήμερα προς την Αθήνα να το αναβάλλουν. Ο κ. Στάθης τόνισε ότι θα δοθεί οδηγία προς τις δημόσιες επιχειρήσεις να δικαιολογήσουν την απουσία τον υπαλλήλων τους, ενώ κάλεσε και τον ιδιωτικό τομέα να φερθεί αναλόγως. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, για όσους έχουν καταυθύνονται ήδη προς την Αθήνα, θα πρέπει να ακολουθούν τις υποδείξεις της Τροχαίας, ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχουν συνεχείς οδηγίες μέσω του ραδιοφώνου. Δείτε αναλυτικά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας.

Ωστόσο, ήδη παρατηρούνται τα πρώτα προβλήματα στα διόδια. Συγκεκριμένα, ουρά 5 χλμ σχηματίζουν τα αυτοκίνητα στα διόδια Αμφιλοχίας, ενώ ουρές σχηματίζονται και στα διόδια των Αφιδνών. Επίσης, με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία και στα Τέμπη.

Η βάση ελικοπτέρων

Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε το μέτωπο της φωτιάς που πλησίασε το βορειοανατολικό άκρο της βάσης ελικοπτέρων του ναυτικού στο Κοτρόνι Μαραθώνα. Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το προσωπικό, τα στρατιωτικά μέσα και τα πυρομαχικά είναι ασφαλή και η κατάσταση είναι υπό έλεγχο. Ωστόσο, σε ετοιμότητα παραμένουν οι στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ όπως ανακοινώθηκε δεν κινδύνευσαν ζωτικές εγκαταστάσεις της βάσης. Από το στρατό ξηράς ανακοινώθηκε ότι τέθηκε σε άμεση ετοιμότητα η δύναμη πυρόσβεσης Αττικής του στρατού, καθώς και δύο μονάδες καταδρομών. Επίσης σε ετοιμότητα τέθηκαν 2 μονάδες καταδρομών του στρατού ξηράς. Οι δυνάμεις συντονίζονται από υποστράτηγο και τρεις συνταγματάρχες ως συνδέσμους. Εκκενώθηκε χωρίς προβλήματα το στρατόπεδο που βρίσκεται στο Βαρνάβα, καθώς και μια κατασκήνωση κοντά στις δοκιμαζόμενες περιοχές.

Εβδομήντα καταδρομείς διατέθηκαν για να βοηθήσουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Επίσης σε ετοιμότητα επέμβασης βρίσκεται άλλο τμήμα καταδρομών, ενώ έχουν διατεθεί στα κέντρα υγείας της περιοχής 4 στρατιωτικά ασθενοφόρα, όπως και τέσσερα λεωφορεία στα κέντρα παραθερισμού στον Άγιο Ανδρέα. Ελικόπτερα Χιούι και Σινούκ βρίσκονται σε ετοιμότητα για μεταφορά τυχόν εγκλωβισμένων στην περιοχή.

Η πυρκαγιά στην περιοχή ξεκίνησε γύρω στις 9.30 το βράδυ της Παρασκευής από το Σέσι Γραμματικού, ενώ το πρωί του Σαββάτου προστέθηκε ένα μέτωπο που δημιουργήθηκε στη δύσβατη περιοχή μεταξύ Γραμματικού και Βαρνάβα. Αρχικά οι πυροσβέστες είχαν θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά, ωστόσο λόγω και των ισχυρών ανέμων, καθώς και της μορφολογίας του εδάφους στην περιοχή αναζωπυρώθηκε γρήγορα για να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις.

Επείγουσα προκαταρκτική για το Γραμματικό

Στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστική μετέβη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών που χθες διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στο Γραμματικό. Ο κ. Σακελλάκος θα εξαετάσει το προανακριτικό υλικό. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πρόκειται γιά εμπρησμό, ζητεί να εντοπισθούν και να συλληφθούν οι δράστες. Την έρευνα θα διενεργήσει ο εισαγγελέας, Δημήτρης Γκύζης.

*από την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" 23.8.2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: