~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τοπική διαδικτυακή Εφημερίδα * με νέα για την Ανατολή Νέας Μάκρης * συντάκτης Πάνος Σ. Αϊβαλής * τηλ.: 22940 99125 - ώρες 12.00 -14.00 μ.μ. * επικοινωνία email: kepeme@gmail.com * Σελίδες επικοινωνίας των κατοίκων της περιοχής * για μια ανθρώπινη συνοικία των Ονείρων * με ελεύθερους χώρους και παιδότοπους * δεινά = [γεγονότα συνήθ. απρόσμενα, που φέρνουν στον άνθρωπο μεγάλη δυστυχία συμφορές]
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ροή ειδήσεων

Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

H πρώτη συνάντηση των Μελών Δ.Σ. Οργανώσεων Πολιτών (Συλλόγων, Ομίλων, Συνδέσμων, Ενώσεων κτλ) Ο.Τ.Α. Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Ανθούσας

Πραγματοποιήθηκε στις 19-11-2008, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής, η πρώτη συνάντηση των Μελών Δ.Σ. Οργανώσεων Πολιτών (Συλλόγων, Ομίλων, Συνδέσμων, Ενώσεων κτλ) Ο.Τ.Α. Παλλήνης, Γέρακα, Γλυκών Νερών και Ανθούσας.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι Έναλλακτικών Δικτύων Ενημέρωσης Αν. Αττικής οι οποίοι τόσο με την παρουσία τους στην εκδήλωση όσο και με την διάδοση μέσω των δικτύων τους στο internet, μας προσέφεραν πολύτιμη βοήθεια και τους ευχαριστούμε.
Στις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα υπόλοιπα video με τις κυριότερες τοποθετήσεις, μιας εκδήλωσης η οποία ξεπέρασε τις τρεισίμιση ώρες.

Συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα
Έλλειψη αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού
Αντιμετώπιση προβλήματος πυλώνων υψηλής τάσης ΔΕΗ που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές
Εφαρμογή του Νόμου 1604/1986 και των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας 909-910/07 σ' ότι έχει σχέση με την εγκατάσταση διαφημιστικών πινακίδων

Συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση κατοίκων
Ενημέρωση σε θέματα εκπαίδευσης (ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ)
Προγραμματισμός κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών
Άμεση επίλυση προβλήματος σχολικής στέγης
Προστασία ελεύθερων χώρων:
α) Λόφος Λεβίδη (Παλλήνη
β) Κτήμα Καμπά (Κάντζα)
γ) Στρατόπεδο Λάμπρου (Κάντζα)
δ) Κτήμα ΔΕΗ (Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων -Κάντζα)
ε) Λόφου Κεραίας στο Σταυρό Γέρακα
στ) Λόφος Φούρεζι Γλυκών Νερών

Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής
Θα καταβληθεί προσπάθεια να σας δώσουμε τα αποτελέσματα της συνάντησης, ακριβώς όπως διατυπώθηκαν από τους εισηγητές(τριες). Γι' αυτό το σκοπό, επειδή η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε, θα αναρτηθούν οι τοποθετήσεις των ανωτέρω θεμάτων αυτούσιες, για την δική σας σωστότερη ενημέρωση. Εξάλλου το πείραμα της διανομής των πρακτικών έγινε με επιτυχία για πρώτη φορά πριν λίγους μήνες, στην επιστημονική ημερίδα του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ & ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος που έγινε στα Σπάτα στις 2 Ιουνίου.
Οι Σύλλογοι και φορείς της Αν. Αττικής συνεργάστηκαν και αναζήτησαν λύσεις στα μεγάλα περιβαλλοντικά τους προβλήματα σε επιστ. ημερίδα στα Σπάτα
Οι αναρτήσεις, για τεχνικούς λόγους θα γίνουν σταδιακά και θεματικά.

Εισαγωγή στην εκδήλωση από τον κ. Σταματίου, στο video του συνδέσμου εδώ.
Έλλειψη αποχετευτικών δικτύων και εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού

Εισηγητής Κ. Ρίπης
Αν διάλεγα ένα τίτλο για την εισήγηση που θα δείτε αναρτημένo video στη συνέχεια, αυτός θα μπορούσε να είναι :

Ο σιωπηλός πόλεμος της γραφειοκρατίας, εναντίον του μεγαλύτερου έργου πνοής της Ανατολικής Αττικής, της Αποχέτευσης Βορείων Μεσογείων.ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

23 Ιουλίου 2004

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ
Αναφορά 928/2003, σχετικά µε διαµαρτυρία για την κατασκευή σταθµού επεξεργασίας αστικών λυµάτων στηνΑνατολική Αττική στην Ελλάδα
Απόφαση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή επί της καταγγελίας 1532/2004/OV κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ , ΑΝΑΒΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΣΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ, ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.

ΑΠΟ ΤΟ Σ.τ.Ε. ΟΜΩΣ, ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΕΚΔΟΧΗ. ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΜΙΑ ΠΛΕΙΑΔΑ ΜΕΛΕΤΩΝ ΑΠΑΞΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΣΟ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΘΑ ΑΠΑΞΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ.

Ποιοι είναι οι εμπλεκόμενοι φορείς, τι περιμένουν οι υπεύθυνοι για την παρακολούθηση αυτού του γραφειοκρατικού μαραθώνιου, και ποιες είναι οι ευθύνες τους ;

ΠΡΟΤΑΣΗ
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΝΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ Σ.Τ. ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ


ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΧΩΡΩΝ:
Εισηγητής Οδυσσέας Ρομπάκης

Είναι σε όλους πλέον γνωστό και αναφέρεται σ όλες τις επιστημονικές αναφορές ότι οι ελεύθεροι χώροι αποτελούν την μόνη ελπίδα μιας-κάποιας ποιότητας ζωής στις σημερινές κοινωνίες.
Στην Χώρα μας και ιδιαίτερα στην περιοχή μας η κατάσταση τείνει να γίνει προβληματική, γιατί τα ιδιωτικά συμφέροντα αξιοποιώντας το νομικό και πολεοδομικό πλαίσιο που έχει θεσπίσει η Πολιτεία, χωρίς περιφερειακό σχεδιασμό, προσπαθούν με όλους τους δυνατούς τρόπους να την τσιμεντοποιήσουν
Αναλυτικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Παλλήνης και των γειτονικών Δήμων, οι ελεύθεροι χώροι που κινδυνεύουν είναι οι παρακάτω:
α) Λόφος Λεβίδη (Παλλήνη)
β) Κτήμα Καμπά (Κάντζα)
γ) Στρατόπεδο Λάμπρου (Κάντζα-Γλυκά Νερά)
δ) Κτήμα ΔΕΗ (Κέντρο Δοκιμών Ερευνών και Προτύπων -Κάντζα)
ε) Λόφος Κεραίας στο Σταυρό- Γέρακα
στ) Λόφος Φούρεζι Γλυκών Νερών

Για τον Λόφο Λεβίδη οι διαχρονικές θέσεις των Φορέων της περιοχής είναι γνωστές:
Δ διεκδικούμε την απαλλοτρίωση του με διαφανείς διαδικασίες και την απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής, γι΄ αθλητισμό, πολιτισμό και αναψυχή.
Οι θέσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να γίνονται αντιληπτές από την Αυτοδιοίκηση που δεν πρέπει να παραμείνει σε μεγαλόστομες ή προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά σε ουσιαστική έμπρακτη διαδικασία για την επιτυχή διεκπεραίωση του σκοπού αυτού.

Για το Κτήμα Καμπά στην Κάντζα, έχει χυθεί πολύ μελάνι με επιχειρήματα κατά της σχεδιαζόμενης αξιοποίησης του από την Εταιρία REDS και την μητρική της κοινοπραξία Εταιριών, έχουν παρθεί αποφάσεις από το Δημοτικό και Νομαρχιακό Συμβούλιο με το σκεπτικό ότι αυτή η υποτιθέμενη ανάπτυξη δεν βοηθά ούτε και χρειάζεται σε μία περιοχή που βρίσκεται δίπλα στον οικιστικό ιστό περιοχής αμιγούς κατοικίας, απλά και μόνο επειδή κάποιοι τελείως τυχαία σχεδίασαν σταθμό του metro και του προαστιακού στην συγκεκριμένη περιοχή αντί άλλης χιλιομετρικά ορθότερης.

Εν συντομία οι θέσεις μας έως τώρα έχουν να κάνουν με την ανατροπή του σχεδιασμού των συμφερόντων των εταιριών οι οποίες υποβαθμίζουν το περιβάλλον τις μικροκλιματικές συνθήκες και τελικά την ποιότητα ζωής, που θα επιφέρει η τσιμεντοποίηση 120 από τα 300 περίπου στρέμματα, ο κυκλοφοριακός φόρτος που θα σωρεύεται καθημερινά στην περιοχή, από τους κατά τις εκτιμήσεις 5.000 εργαζόμενους και 20.000 επισκέπτες και κατά συνέπεια η ατμοσφαιρική καταβαράθρωση της ευρύτερης περιοχής.

Η επιβάρυνση της υγείας ενηλίκων και μαθητών , τρία σχολεία των οποίων βρίσκονται δίπλα ακριβώς από τα όρια της «επένδυσης», θα είναι καταλυτική και καθοριστική για το υπόλοιπο της ζωής τους στην περιοχή, χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη και οι παράπλευρες επιπτώσεις από εγκληματική- παραβατική επιβάρυνση που ακλουθεί τα κέντρα τύπου MALL που είναι τόπος συγκέντρωσης ατόμων απ΄ όλη την Αττική και ίσως και από διάφορα μέρη της Χώρας.

Για το Στρατόπεδο Λάμπρου στα όρια της πόλης μας με τον Δήμο Γλυκών Νερών, ένα χώρο πρασίνου που τροφοδοτεί με οξυγόνο την περιοχή, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά της αμέσως άνωθεν του δασικής έκτασης του Ορεινού όγκου του Υμμητού, θεωρούμε αυτονόητη κάθε ενέργεια του Δήμου Παλλήνης και κάθε γειτονικού, για την εξ ολοκλήρου απόδοση του στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πρόκειται για ένα Δημόσιο χώρο 70 στρεμμάτων. που με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορεί και πρέπει να περάσει στην ιδιοκτησία της Αυτοδιοίκησης. Για την συγκεκριμένη έκταση, κάθε είδους συμβιβασμός και μεθόδευση, θεωρείται εκ μέρους μας απαράδεκτη

Για την ιδιοκτησία- κτήμα της ΔΕΗ στην ίδια περιοχή της Κάντζας, στον Άγιο Νικόλαο, που σήμερα στεγάζεται το κέντρο Δοκιμών και Ερευνών της ΔΕΗ, το έχουμε ξεκαθαρίσει μόλις ήρθαν οι πρώτες πληροφορίες ήδη από την προηγούμενη Δημοτική Θητεία.

Ήμαστε κάθετα αρνητικοί.
Δεν δεχόμαστε κανενός είδους διαπραγμάτευση για την εγκατάσταση των κεντρικών υπηρεσιών της Εταιρίας στην περιοχή.
Υφιστάμεθα την επιβάρυνση από το κέντρο υψηλής και υπερυψηλής τάσης, τους αντίστοιχους πυλώνες από και προς αυτήν δια μέσου περιοχών αμιγούς κατοικίας, πάνω από τα σπίτια και τα σχολεία των παιδιών μας,
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε αποφάσεις της Διοίκησης της ΔΕΗ που θα υποβαθμίζουν κάθε ποιότητα ζωής στην περιοχή μας
Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή λίγων χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων να χωρέσουμε με το ζόρι, «επενδύσει τύπου MALL, στρατιωτικά συγκροτήματα (στο Λάμπρου), μητροπολιτικές υπηρεσίες της ΔΕΗ, Νοσοκομειακή μονάδα 1000 κλινών (πίσω από το πρώην κτήμα Καμπά προς την Παιανία), Επιχειρηματικό πάρκο στα όρια με τον Δήμο Σπάτων και δεν ξέρουμε τι άλλο θα σκαρφιστούν κάποιοι αργότερα.
Σχετικό είναι και το πρόβλημα που προέκυψε στο Λόφο Κεραίας στο Γέρακα στη θέση Σταυρός, λίγες εκατοντάδες μέτρα από την Λεωφόρο Μαραθώνος.
Η εν λόγω έκταση( 30 περίπου στρεμμάτων) ιδιοκτησίας ΕΡΤ αντί να αποδοθεί στην Αυτοδιοίκηση και ν΄ αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών και της ευρύτερης περιοχής σαν ελεύθερος χώρος πρασίνου, ενσωματώνεται στα σχέδια επιχειρηματικής αξιοποίησης από την εν λόγω Δημόσια Επιχείρηση και τους προϊσταμένους της που ισχυρίζονται ότι είναι υπηρέτες του Δημόσιου συμφέροντος.
Τέλος δύο λόγια για για τον Λόφο Φούρεζι για τον οποίο θα γίνει εκτενέστερη αναφορά από επόμενο ομιλητή και βρίσκεται «όσο απέμεινε» πίσω από τις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων ( Πλάτωνας), κινδυνεύοντας από ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά και άξιες διερεύνησης Δημοτικές ακροβασίες στον χειρισμό για την αποφυγή εκχώρησης χώρων πρασίνου σε τρίτους.
Είναι πάντως γεγονός ότι παρά τις ελλείψεις της, η Αυτοδιοίκηση πρώτου και δευτέρου βαθμού, βρίσκεται θεσμικά αδύνατη, από την στιγμή που η κεντρική Διοίκηση το ΚΡΑΤΟΣ με το αρμόδιο Υπουργείο του δεν μπόρεσε ούτε και ενοχλήθηκε για να προγραμματίσει και να προσχεδιάσει τι ακριβώς έπρεπε να γίνει στην περιοχή των Μεσογείων που επιβαρύνθηκε καθ΄ ολοκληρίαν από την λειτουργία του μεγαλύτερου Αεροδρομίου της Χώρας και ενός από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης, τους μεγάλους οδικούς άξονες από, προς και γύρω απ΄ αυτό, να δημιουργήσει υποδομές,(κυρίως αποχετευτικό δίκτυο), να προστατεύσει από τα τραγικά αναπτυξιακά λάθη που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας τα προηγούμενα χρόνια, αποδεικνύοντας ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν είναι Υπουργείο Δημοσίων Έργων, αλλά χωροταξίας και περιβάλλοντος.
Εμείς σαν φορείς και σαν απλοί ακόμη ενεργοί πολίτες, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να προχωράμε όλο και σε ριζοσπαστικότερες δράσεις
προκειμένου να θυμίζουμε στους αρμόδιους αλλά και στους συμπολίτες που αισθάνονται αγανακτισμένοι και μόνοι, ότι υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ότι μπορούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση στην περιοχή και ότι υπάρχει ένα σημείο αναφοράς για να έλθουν να πυκνώσουν τις τάξεις των πολιτών που δεν δέχονται να γίνονται επαίτες και μετανάστες στην ίδια τους τη χώρα, αλλά παλεύουν για την βελτίωση των όρων διαβίωσής τους.
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα με την ανεπάρκειά του να μας καταδικάσει σε αργό και προκαθορισμένο θάνατο!!!!!
Εμείς Προστατεύουμε το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, υπερασπιζόμαστε την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής

Εισηγητής κ. Γιαννουσόπουλος

Τοποθετήσεις εκπροσώπων Κίνησης Πολιτών Γέρακα

Θέματα Παιδείας. Εκπρόσωπος Συλλόγου Αλ. Δελμούζος

Θέματα Παιδείας. Πρόεδρος Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Παλλήνης
Α. Ρεφούλιας

--
Από τον "Ενεργός Πολίτης των Μεσογείων Αττικής"

Δεν υπάρχουν σχόλια: